ESENKENT 2 TEMMUZ PARKI

ESENKENT 2 TEMMUZ PARKI

ESENKENT 2 TEMMUZ PARKI
Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Ferhat Özen,  Okullarda gerçekleştirdiği saydam  gösteri ve müzik efektleriyle destekli tiyatral  sunumlarıyla  öğrencileri  okumaya  kışkırtıyor.
      Üç yıldır Okuyan Toplum  Projesi’ nin   Kitapla  Barışma Söyleşileri’ni yürüten Ferhat Özen, şimdi de Maltepe’de, Okuyan Park Projesi’ni başlattı…2 Temmuz Parkı yalnızca oyun ve spor yeri değil artık. Aynı zamanda okuma ve aydınlanma yeri  olması için önemli bir başlangıç yapıldı.

       Özen’in daha önce sunum yaptığı okullardan  50.  Yıl Besim Kadırgan  İlköğretim  Okulu öğrencileri,  her gün,  Esenkent  2  Temmuz  Park’ında   bir saat kitap okuyor. Parkta, gelip geçene, yaşam da kitabında olduğu,  görsel olarak   anlatılmış oluyor.  Ayrıca kitabın yalnız okulda, okul zamanı, okul ve dersle sınırlı bir  kültür nesnesi olmayıp tatillerin  de kitap okumak için  uygun bir zaman; yazın  parkların, serin ağaç gölgelerinin de  okumak  için uygun yerler olabileceğini göstermek…Okuyan insan figürü oluşturarak, farkındalık  yaratmak… Örnek rol modellerle yaşamda kitabın da olduğunu göstermek…

         Özen,     Okuyan Toplum  Projesi’ nin   Kitapla  Barışma Söyleşileri’nde ise, “Ekran Bağımlılığından  Kitap Kültürüne, İnsan Okur”  konu başlığı altında,  günümüzün medyalar dünyasında  insanı yeniden  tanımlıyor.  Sunum, Erasmus'un, "Hayvan, yeryüzüne hayvan olarak gelir, insan yeryüzüne insan olarak gelmez"  sözüyle başlıyor. Carl Orff'un gerilim müziğiyle yakın eğitim tarihimizin yükseliş dönemlerindeki destansı atılımlar ve başarılardan sonraki dramatik  düşüş dönemleri  ard arda yaşatılarak  öğrenciye   adeta bir kültür şoku uygulanıyor. Şokla  birlikte sunumun akışı içinde kendisiyle yüzleşen öğrencide,  o güne dek okumadığı için üzülme, pişmanlık duygusu  ve ardından kitap okumaya karar verme  süreciyle okuma isteği  başlıyor.
     Okullarda büyük ilgiyle karşılanan saydam  gösteri ve müzik efektleriyle destekli tiyatral sunum,  çok kısa sürede  ve sınırlı desteklerle  70 okulda   5000 kişiye( öğrenci, veli, öğretmen)  ulaştı.
      Demokratik bir toplumun,  Aydınlanmacı eğitim yoluyla oluşabileceğine  inanan Özen, bir  çerçeve  proje olarak tasarımladığı,   Okuyan Toplum Projesiyle  üç yılda  şu alt çalışmaları ve projeleri gerçekleştirdi  :

1. Sunay Akın’ın  katkıları ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle   Bizi Kitaplar      
    Kurtarır…
2. CarfourSA Maltepe Park işbirliği ile “Alışveriş   Listelerinde Kitaplara da Yer 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER