Çocuğunuzun madde bağımlısı olup olmadığını anlamanın 13 yolu

Bir yapımcı, bir gün uyuşturucuyla mücadele için sanatın gücünü kullanmayı hayal etti. Oyuncu arkadaşı Onur Yenidünya’yı arayıp hayalini anlattı.

Çocuğunuzun madde bağımlısı olup olmadığını anlamanın 13 yolu
 Çocuğunuzun madde bağımlısı olup olmadığını anlamanın 13 yolu
Bir yapımcı, bir gün uyuşturucuyla mücadele için sanatın gücünü kullanmayı hayal etti. Oyuncu arkadaşı Onur Yenidünya’yı arayıp hayalini anlattı.

O da bu hayale inandı ve bir tiyatro oyunu yazmaya karar verdi. Uyuşturucuya kurban verilen gencecik hayatları düşündü. Düşündükçe kelimeler döküldü kaleminden. Bir ayda bitmesi planlanan senaryo birkaç gecede tamamlanıverdi. Oyuncular dünden hazırdı böylesine anlamlı oyuna. İstanbul’da sahne kuruldu ve ilk oyun Esenler Belediyesi’nin katkısıyla galası yapılarak sahnelendi. Uyuşturucu kurbanı Hasan isimli gencin hikayesi tiyatro sahnesinin dışına taştı. Kulaktan kulağa yayıldı. Anneler, babalar, belediye başkanları, valiler, kaymakamlar, güvenlik güçleri ve gençler o oyunu izlemeye koştu.

HAKKARİ’DE 13 KEZ SAHNELENDİ

“Beni Affet Anne” isimli oyun; İstanbul’dan Tekirdağ’a; Bayburt’tan Yozgat’ta; Tokat’tan Siirt’e, Mardin’e kadar 50 yerleşim biriminde sahnelendi. Tek perdelik oyun en son Hakkari’de, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu’nun girişimi, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Belediye Başkanı Cüneyt Epcim ve kurum müdürlerinin destekleri ile 26-30 Kasım tarihleri arasında 13 kez sahnelendi. Her seferinde salonlar dolup taştı. Ayrıca ilköğretim öğrencilerine yönelik “Kitap Ağacı” isimli çocuk oyunu ve iki seans olarak “Tuzak” isimli oyun sahnelendi. 5 günde Hakkari’de 5 bin öğrenciye ulaşıldı.

PROTOKOLDEN TAM DESTEK

Oyunda sadece gençler değil protokol de tam kadro oradaydı. Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Belediye Başkanı Cüneyt Epcim, İl Jandarma Komutanı Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Mustafa Duruk, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Kahraman, İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara ve kurum amirleri uyuşturucuya karşı sanata destek verdi.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, “Bağımlığın her türlüsüne karşı mücadelemiz devam edecek. Hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı ve gençlerimizi başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun destekleriyle bu tür belalara teslim etmeyeceğiz” dedi.

Beni Affet Anne oyuncuları Kemal Denizci, Tuncay Kaynak, Onur Yenidünya, Emre Çolak, Erkan Ünal ve reji asistanı Ayhan Gürlü Hakkâri den ayrılırken burada bulunmaktan memnun olduklarını, Hakkâri’nin güzel insanları ile tanışmanın ve gençlerine oyun sahnelenmenin haklı sevinci ile ayrıldıklarını söyleyerek hem vali, belediye başkanı, hem de kültür turizm müdürüne ve yapımcılarına teşekkür etti.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DAN AYRILAMIYORLAR

Hakkari’yle birlikte oyunu izleyenlerin sayısı Türkiye genelinde 30 bine ulaştı. İzleyicilerin yüzde 80’ini 13-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor. Yapımcı ve oyuncuların özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini tercih etmesinin sebebi bu bölgelerde oyuna ilginin çok daha fazla olması. Bir gösteri için kent merkezine gelen oyuncular “Bizim bir yılda anlatamadığımızı bir saatte anlattınız” diyen yetkililer tarafından ilçelere götürülüyor. Geçtiğimiz sezon Mardin’e giden oyuncular yoğun ilgi üzerine oyunu Artuklu, Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı, Ömerli ve Yeşilli’de de sahneledikten sonra İstanbul’a dönebildiler.

Şimdi sırada Van var. Beni Affet Anne oyunu 10 Aralık’ta Van’da sahnelenecek.

ÇOCUĞUNUZUN MADDE BAĞIMLISI OLUP OLMADIĞINI ANLAMANIN 13 YOLU



Çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını kesin olarak anlamak için onun davranışlarındaki şüpheli ya da ani değişikleri fark etmek gerekir. Bu nedenle gizli ipuçlarını izlemek ebeveynlere düşüyor. Öncelikle içgüdülerinizi dinleyin. Bazı şeyler sizi endişelendiriyorsa, bunu eşinizle ya da çocuğunuzun öğretmeniyle konuşun. Bir trajedinin önüne geçmek için derhal harekete geçmelisiniz.

GÖZLERİ KIRMIZIYSA…

Görünümdeki değişiklikler bağımlılığın kolayca anlaşılabileceği belirtilerdir. Sürekli kırmızı ya da akan bir burun, cam gibi bakan gözler, sürekli öksürük varsa, kişisel temizliğine dikkat etmiyorsa tüm bunlar uyuşturucu madde kullanımının olası göstergeleri olabilir.

ÇOK UYUYOR YA DA UYUMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYORSA…

Yemek masasında uyuyakalmak ya da okuldan sonra uzun şekerlemeler geç saatlere kadar uyanık kalmanın sonucu değildir. Madde kullanımı da yorgunluk ve uyuşukluğa neden olan bir uyku güçlüğüne yol açar. Aşırı yorgunluk, heyecan ya da her ikisi birden varsa, rahatlayamıyorsa ya da nedensiz yere gerginse uyuşturucu madde kullandığından şüphelenmelisiniz.

ÇABUK ÖFKELENİYORSA…

Madde kullanan ya da bağımlı olan bir kişi otorite figürlerine karşı asi ya da saldırgan davranışlar içine girebilir. Hareketleri radikal bir biçimde kötü yönde değişiyorsa bu bir problemin ana göstergesi olabilir. Çocuğunuz bir anda öfkeli ve her zaman savunmada kalan birine dönüşüyorsa, basit soru ya da istekler sert bir karşılık buluyorsa bu kesinlikle ciddi bir durum olduğunu gösterir. Uyuşturucu kullanımı ruh halinde sert bir değişikliğe yol açabilir.

SİZİNLE KONUŞMAYI BIRAKTIYSA…

Çocuğunuz sizinle tüm iletişimi kestiyse sıradan bir problemden çok daha fazlası var demektir. “Benimle şu anda pek konuşmak istemediğini biliyorum, fakat her zaman senin için burada olduğumu bilmeni isterim, ne zaman istersen yardıma hazırım” gibi sözler işe yarayabilir.

DEPRESYONDAYSA…

Uyuşturucu bağımlılığı genellikle depresyona sürükler. Bunun hem fiziksel hem de psikolojik nedenleri vardır. Beyindeki kimyasal reaksiyonlar suçluluk, boşluk, ümitsizlik duygularına neden olur. Depresyon belirtileri gösteren çocukların profesyonel yardıma ihtiyacı vardır. Bu belirtileri görmezden gelmek trajediye götürebilir.

ARKADAŞLARINI DEĞİŞTİRDİYSE…

Yaşıtlar, ergenler üstünde çok büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle arkadaş grubunun seçimi çok büyük önem taşır. Çocuğunuz uyuşturucu madde ya da alkol kullanan bir grupla arkadaşlığı seçtiyse, çocuğunuzun bu kişilerle zaman geçirmesini yasaklayın.

FAZLA PARA HARCAMAYA BAŞLADIYSA…

Anlamadığınız harcamalar kırmızı alarmdır. Açıklanamayan harcamalar bazı soruların sorulmasını gerektirir. Çocuğunuzun elinden büyük miktarda para çıkıyorsa madde kullanımından şüphelenmelisiniz.

NOTLARI ANİDEN DÜŞERSE…

Çocuğunuzun notları aniden düşerse ya da davranış problemleri varsa, olası sorumlu madde bağımlılığı olabilir. Tüm öğretmenler, yöneticiler ve spor eğitmenlerinden hemen bilgi alın.

YEME ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİYSE…

Çocuğunuz aniden yemeğe ilgisini kaybeder, hızla kilo kaybederse unun tek nedeni olarak uyuşturucuyu düşünmelisiniz. Özellikle kokain ya da amfetamin gibi uyarıcıların kullanımı kilo kaybına yol açabilir.

ARTIK KEYİF ALMIYORSA…

İlgi alanlarında ani bir değişiklik ya da ilgi alanlarının kaybolması da olası bir madde bağımlılığı problemi belirtisi olabilir. Mesela marihuana yorgunluk, ilgisizlik, hiçbir şey yapmak istememe gibi durumların ortaya çıkmasına neden olduğu çok iyi bilinen bir uyuşturucudur. İlgi alanlarındaki basit bir değişiklik ani bir ilgi eksikliği haline gelirse ya da ev işleri, spor faaliyetleri, müzik çalışmaları gibi etkinlikleri aksatmaya başladığında harekete geçmelisiniz.

SAĞLIĞI BOZULDUYSA…

Göz akları kızardıysa, göz bebekleri irileştiyse ya da vücudunda kabuk bağlamış izler varsa şüphelenin. Sık sık kanayan ya da akan burun ya da ağız, dudak çevresinde ya da ellerde çeşitli lezyonlar, uyuşturucu kullanımının işareti olabilir. Vücudun belli bölümlerini kapalı tutmak – kollar gibi – çocuğunuzun incelenmekten kaçındığı anlamına gelir.

GİZLİ KAPAKLI İŞLER…

Kilitli kapılar, kilitli çekmeceler. Mahremiyet evde bir ayrıcalıktır ama bir hak değildir. Ebeveyn olarak en kötüsünden şüpheleniyorsanız kilitli kapılar ardında neler olduğunu araştırmakta bir an bile tereddüt etmeyin. Eğer endişe duyuyorsanız odasını ve eşyalarını karıştırın.

UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI SÖYLERSE

İlaç bağımlılığının çok açık işareti olan bazı cümleler duyabilirsiniz: “İstediğim zaman bırakabilirim.” “Kokaini arkadaşım için saklıyorum,” “Kafam iyiyken daha iyi araba kullanıyorum” gibi. Sorunun ortaya çıkmasından dolayı memnun olmalısınız ve çocuğunuzun sorununa çözüm bulmak için hemen harekete geçmeniz gerekir.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER