DÜNYANIN EN PRESTİJLİ MUTFAK SANATLARI OKULU İLE CORDON BLEU İLE ÇAY SAATİ SOHBETLERİ DEVAM EDİYOR!
Le Cordon Bleu Pastacılık Master Şefi Christophe Bidault ve Şef Sinem Ekşioğlu, “Çay Saati Sohbetleri”nin üçüncüsünde gastronomi tutkunlarıyla buluştu
Her ay bir Le Cordon Bleu Eğitmen Şefi, ünlü bir mezunun ev sahipliğinde, gastronomi ve mutfak sanatları tutkunlarını keyifli ve öğretici sohbetler eşliğinde bir araya getirmeye devam ediyor.
Dünyanın en ünlü ve en prestijli mutfak sanatları okulu olan Le Cordon Bleu ile Özyeğin Üniversitesi işbirliği kapsamında gerçekleşen “Çay Saati Sohbetleri”nin üçüncüsü, 12 Ekim Çarşamba günü saat 16:30’da Five O’Clock Pâtisserie’de düzenlendi.
Mutfak Sanatları eğitiminde prestijin ve mükemmelliğin simgesi Le Cordon Bleu’nun eğitmen-şefleri “Çay Saati Sohbetleri”nde, her ay bir Le Cordon Bleu sertifikalı şefi, mekanında ziyaret ederek konsept temalar üzerinden gastronomik konuları ele aldı. Five O’Clock Pâtisserie’nin ev sahipliği yaptığı keyifli çay saatinde, aynı zamanda temaya uygun tadımlıklar sunularak; basın, kanaat önderleri, gastronomi tutkunları ve gastronomi öğrencileri eşliğinde sohbet edildi.
Şef Christophe Bidault ve Şef Sinem Ekşioğlu’nun konuşmacı olduğu, yoğun ilgi ve katılımla başlayan “Çay Saati Sohbetleri”nin üçüncüsü; 12 Ekim Çarşamba günü Five O’Clock Pâtisserie’nde, saat 16:30’da düzenlendi. Le Cordon Bleu Çay Saati Sohbeleri’nin 3.sünde Le Cordon Bleu Master Şefi Christophe Bidault ve Sinem Ekşioğlu eşliğinde “Avrupa ve Türkiye’nin Pasta/Tatlı Kültürlerindeki Farklılıklar ve Tüketici Alışkanlıkları” konusu işlendi ve sohbetin ardından Türk ve Fransız Pastacılık lezzetlerini temsil eden bir büfe ile sohbet zenginleştirildi.
Le Cordon Bleu Londra’da öğrenci olduğu günlerden, hayalini gerçeğe dönüştürdüğü Five O’Clock Patisserie’nin kuruluşuna kadar, bu alandaki tecrübelerini misafirlere aktaran Şef Sinem Ekşioğlu; “Ne mutlu ki bizlere tatlı dünyamızda, sevenlerimizi hep tatlı bir gülümsemeyle uğurluyoruz. Damakları en son pasta ve tatlılarımızla şenlendiriyoruz. Tüm bunlara rağmen halen değişmeyen bazı alışkanlıklarımız var ki, bunların başında pasta ve tatlı alımı yaparken farklı model ve tatlara yönelmek yerine bütün pastaları tercih etmek geliyor. 8 – 10, 6 – 8 kişilik pastalarla hem birden fazla kişiye pasta servisi yapmış oluyor hem de pastayı hediye olarak götürme, ya da var olan özel günü kutlamak adına bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. Umarım porsiyon ekler ve yanında kahve yudumlarken kendine iyilik yapan sevenlerimiz çoğalır ve yeni tatların keşfine daha kolay alışırız.” diye belirtti.
Le Cordon Bleu Master Şefi Christophe Bidault ise; “ Bir tatlı / pasta hazırlarken iyi sonuçlar almak istiyorsanız, doğru oranlarda hazırlanmış reçete ve doğru teknikler kullanılması gerekmektedir. Havadaki nem oranının değişmesi bile hazırladığınız ürünün kıvamını değiştirecektir. Bu noktada eğitimin gerekliliği ön plana çıkar. Biz okulda öğrencilerimize reçete ezberlemelerini değil, malzemeleri tanımayı ve içselleştirmelerini, kullanacakları teknikleri ve neyi nasıl yaparlarsa ne sonuç alacaklarını öğretmeye odaklanıyoruz. Tatlı ve pasta kültüründe, tüketicilere sürekli olarak aynı kalitede ürün çıkarmak ancak bu formasyon sonucunda mümkün olur. Öğrencilerimize verdiğimiz titiz eğitim sonucunda; okula başladıkları ilk günden, mezun oldukları güne kadar geçirdikleri değişim, ve gelişimi izlemek, özellikle bugün bulunduğumuz Five O’Clock Patisserie gibi başarılı işletmeler, bir eğitmen olarak bizim en büyük mutluluğumuz. ” sözleriyle eğitimin önemine dikkat çekti.
Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu; “Bugün birlikte yine yeni bir “Çay Saati Sohbetleri” etkinliğinde, kültürel farklılıkların pasta tüketimimizi nasıl etkilediğini ve iyi pastacılık kavramını tartışacağız. Fakat bugün burada bulunmak bizim için ayrı bir mutluluk. Çünkü bundan 12 yıl önce öğrencisi olarak Londra Le Cordon Bleu’de Şef Christophe’dan eğitim alan Sinem Ekşioğlu, eğitiminden sonra kariyerine bir çok başarılar katarak, ustası ile yan yana bir meslektaş olarak bize ev sahipliği yapıyor. İyi bir eğitim ve azimle çalışarak nerelere gelinebileceğini bizlere kanıtlıyor.”
Le Cordon Bleu ile mutfağın ve sanatın sihirli dünyasına yolculuk
Dünyanın dört bir yanında 20 ülkede, 40’ı aşkın uluslararası okulda yılda 20 bin öğrenciye eğitim veren Le Cordon Bleu ile Özyeğin Üniversitesi işbirliği kapsamında lezzet tutkunları, mutfağın büyülü dünyasına doğru keyifli yolculuklara çıkıyor. Üniversite öğrencileri yanı sıra mutfak sanatları alanında yetkinliğini geliştirmek ve bunu uluslararası bir sertifika ile taçlandırmak isteyen ya da kariyerini değiştirmeyi hedefleyen herkes düzenlenen sertifika programlarına katılabiliyor. Le Cordon Bleu ile Özyeğin Üniversitesi işbirliği kapsamında, açtığı sertifika programları sayesinde, kendini geliştirmek ve yenilemek isteyenlere lezzetli bir geleceğin kapıları aralanıyor.
Özyeğin Üniversitesi - Le Cordon Bleu Sertifika Programı’na katılanlar; uygulama seansları, gösterimler ve kuram derslerinden oluşan bu kapsamlı eğitimlerde, lezzetli yemekler hazırlamak için gerekli becerilerde ustalık kazanırken, dünyanın en iyi mutfaklarında ve Michelin yıldızlı restoranlarda üst düzey görevlerde çalışmış ve klasik bir eğitim almış olan Master Şeflerinin engin bilgilerinden yararlanıyor.
Usta Şefler
”Çay Saati Sohbetleri 3”e konuk olacak ünlü şefler ile ilgili bilgiler:
Master Şef Christophe Bidault: Şef Christophe Bidault, Fransa ve İngiltere’deki pek çok elit işletmede şef olarak yıllarca hizmet verdikten sonra 2000 yılında Le Cordon Bleu ailesine katılmıştır. Şef Christophe, Londra’da Parfait Ltd şirketinde çalışmıştır ve burada Harrods ve Fortnum & Mason gibi elit mağazalara ürün tedarik etti. 1994 yılında Harrods’a geçerek, Hamur İşleri ve Viyana Çöreği (Viennoiserie) departmanlarında “Head Chef” (Aşçıbaşı) olarak görev yaptı. Daha sonra ünlü şef Philippe Dadée ile çalışmaya başlayan Şef Christophe, Londra’nın 5 yıldızlı otelleri için ekmek üretmeye ve tedarik etmeye başladı. Ardından Şef Bidault, Londra’nın ünlü otellerinden Ritz Hotel’e transfer oldu ve burada Yönetici Pasta Şefi (Executive Pastry Chef) olarak hizmet verdi. Şef Christophe, Le Cordon Bleu’de çalışırken, Meksika, Kore ve Londra’da çeşitli mutfak gösterilerinde bulundu. Şef Christophe, her ayrıntısı düşünülmüş şeker heykelleri, ince bir işçilikle işlenmiş çikolata heykelcikleri ve meşhur Fransız tatlısı “croquembouche” ile yaptığı kuleleriyle ünlüdür.
Şef Sinem Ekşioğlu: 1981 Kayseri doğumlu Şef Sinem Ekşioğlu, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gösteri ve Sahne Sanatları bölümünden mezun olduktan sonra, Le Cordon Bleu Londra’ya Pastacılık eğitimi almaya gitmiştir. 2002 yılında, “Diplôme de Patisserie” alan Şef Sinem Ekşioğlu, 2005 yılında Çırağan Sarayı Pastacılık bölümünde stajını tamamlamıştır. 2006 – 2009 yılları arasında Harvery Nichols Gilt Restaurant’da Pastacılık Şefi olarak görev yapmıştır. 2001 yılından itibaren ortağı olduğu Five O’Clock Pastanesi Kreatif Direktörlüğü görevini yürütmektedir.
Özyeğin Üniversitesi – Le Cordon Bleu İş Birliği
2012 Temmuz ayında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nı açarken dünyanın en prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu ile iş birliği anlaşmasını da imzalayan Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerini dünyanın en usta şefleriyle yetiştirirken, Le Cordon Bleu ile birlikte açtığı halka açık Sertifika Programları ile bu alanda kendini geliştirmek ve ilerlemek isteyenlere de yeni bir geleceğin kapılarını araladı.
Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu iş birliği kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı’ndaki “mutfak sanatları” dersleri Le Cordon Bleu Master Şefleri tarafından verilirken, 20’den fazla ülkede olduğu gibi, üniversite öğrencisi olmasa da, mutfak sanatları alanındaki yetkinliğini geliştirmek ve bunu uluslararası saygı gören bir Sertifika ile taçlandırmak isteyen, ya da kariyerini değiştirmeyi hedefleyen herkes için, Ocak 2013’ten bu yana Le Cordon Bleu Sertifika Programları eğitimleri devam etmektedir.
LE CORDON BLEU HAKKINDA:
Le Cordon Bleu, 1895’te “La Cuisiniere Cordon Bleu” dergisinin yayımcısı, gazeteci Marte Distel tarafından mutfak sanatları okulu olarak Paris’te kurulmuştur. Açılışından itibaren, Le Cordon Bleu’nün uluslararası ünü dünyada hızla yayılmıştır. 1950’li yıllarda Paris’te yaşayan Julia Child’ın bu okulda eğitimini tamamlayıp ünlü bir aşçı ve yemek yazarı olması da Le Cordon Bleu’nün tanınırlığını artırmıştır. Julia Child’ın hayatı 2009 yılında vizyona giren Meryl Streep’in başrolünde oynadığı “Julie & Julia” adlı bir filme de konu olmuştur.
Günümüzde Le Cordon Bleu, 20 ülkede, 40’ı aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim vermektedir. Le Cordon Bleu öğrencileri, Michelin yıldızlı restoranlardan gelen usta şefler ya da prestijli yarışmalarda galip gelerek “Meilleur Ouvrier de France” gibi unvanları elde eden isimler tarafından eğitilirler. Usta aşçılar, klasik Fransız mutfağı ve uluslararası aşçılık tekniklerine ait bilgi ve deneyimlerini Le Cordon Bleu öğrencilerine aktarırlar.
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA:
Yaşamla iç içe, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci bir öğrenim merkezi olarak topluma hizmet vermek amacıyla Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından kurulan Özyeğin Üniversitesi, yükselen mesleklerde derinlemesine bilgi sahibi, yabancı dile hâkim, iletişim ve bilgi teknolojileri kullanımında yetkin, uygulama becerisi olan, girişimci, çevresinde ve çalışacağı kurumlarda fark yaratacak bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Başarılı öğrencinin, şartları ne olursa olsun kaliteli eğitime ulaşabilmesi gerektiğine inanan Özyeğin Üniversitesi, ilk 5 yılda öğrencilerine 200 milyon TL karşılıksız burs sağladı. 2015-2016 akademik yılında kayıtlı lisans öğrencilerinin yüzde 87’si burslu öğrenim gören üniversite, 6 fakülte ve 2 yüksekokul çatısı altında, toplam 23 lisans programıyla; 3 enstitü bünyesinde 31 lisansüstü programla eğitim veriyor. 5.744 lisans, 932’si lisansüstü olmak üzere toplam 6.676 öğrencisi ve 347 tam zamanlı öğretim elemanı ile Çekmeköy’de bulunan kampüsünde, toplam 280 bin metrekare alanda öğrencilerini hayata hazırlıyor.