‘Bizi Rahat Bırakın’ Çığlıkları Ataşehir’den Yükseliyor

Savaş karşıtı fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun portre fotoğraflarını çektiği 24 savaş mağduru Iraklının hikayeleri ile desteklenen fotoğraf sergisi Ataşehir'de.

 ‘Bizi Rahat Bırakın’ Çığlıkları Ataşehir’den Yükseliyor
‘Bizi Rahat Bırakın’ Çığlıkları Ataşehir’den Yükseliyor
Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Savaş karşıtı fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun portre fotoğraflarını çektiği 24 savaş mağduru Iraklının hikayeleri ile desteklenen fotoğraf sergisi Ataşehir'de.

Amerika’nın Irak savaşında faturaları canı, kanı, ya da sağlığı ile ödeyen sayısız Iraklı içerisinden, 1 milyonu aşkın can kaybı olduğu iddia ediliyor. Bununla beraber hala bombalar patlıyor ve ölümler devam ediyor. Patlayan bombaların yaraladığı hayatlar da var Irak’ta. Ölmüyor, beklide ölemiyorlar ama ilk şoktan sonra hayata sımsıkı bağlanıyorlar, diğer bütün kirli savaşların mağdurları gibi.

Uluslararası silah ve enerji tekellerinin çıkarları için çıkarılan Irak savaşında, 1 milyon can kaybı olarak ödenen faturanın yanında sayısı bilinmeyen yaralı ve sonunda sakat kalan insanlar…

Ataşehir Belediyesi bu günlerde bu durumdaki 24 Iraklıyı konuk ediyor. Hikayeleri ile desteklenen kirli savaşın faturasını ödemiş 24 Iraklı, Porte Fotoğrafları ile Ataşehirli sanat severlerin ilgisini bekliyor. Savaş karşıtı fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun portre fotoğraflarını çektiği Iraklıları görmek, dinlemek gerekiyor kirli savaşı tanımak ve sonuçlarını anlamak için.

‘Bizi Rahat Bırakın’ adı ile Ataşehir Nikah Sarayı’nın da bulunduğu Novada AVM’de Cemal Süreyya Sergi Salonu'ndaki serginin açılışına: CHP Genel Başkan Yardımcısı Akif Hamzaçebi, CHP MYK Üyesi ve Ataşehir Belediye Başkanvekili Ayşe İnci Beşpınar, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Sadık Kayhan, İsmail Kabakçı, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, davetliler ve çok sayıda sanatsever Ataşehirli katıldı.

5 ülke ve 32 şehirde aynı anda açılarak dünyada, alanında aynı açılan en büyük sergi olma özelliğine sahip olan sergi; Türkiye’de 81 ilde açılması hedeflenmesine rağmen diğer illerin katılamadığı belirtiliyor.

Fotoğraf sanatçısı Niko Guido İstanbul’da çok kapı çaldığını,ancak maalesef beklediği ilgiyi görmediğini ifade edip; kendisine ve sergiye sahip çıkan, Ataşehir Belediyesi’ne ve Başkan Battal İlgezdi’ye teşekkür etti.

Serginin açılışında konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, serginin Ataşehir’de açılmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Gönül isterdi ki savaş olmasın. Barış olsun. Dostluklar olsun. Bu gördüklerimiz ABD’nin BOB Ortadoğu Projesi’nin sonuçlarıdır. Bu dram sadece Irak değil dünyanın belli bölgelerinde hala devam ediyor. Bu serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.


“Bana Olan Oldu… Bari Çocuklarım Savaş Görmesin!”

Irak Savaşı ve sonrasında patlayan bombaların yaraladığı Iraklılardan 24’ünün portreleri ve hikayeleri, “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone” sergisi ile gözler önüne seriliyor! Irak Savaşı’nın 10. yılında,“Bana olan oldu, bari çocuklarım savaş görmesin” çağrısını dile getiren sergi, dünyada aynı zamanda birçok farklı noktada açılan en büyük sergi olma özelliğini de taşıyor. Savaş karşıtı sergi, 23 Mart 2013, Cumartesi günü İstanbul Ataşehir Belediyesi Cemal Süreyya Sergi Salonu’nun yanı sıra; Türkiye’de 22 farklı ilde ve İngiltere, Hindistan, İsveç ile KKTC’de, toplam 31 mekanda aynı anda açıldı.

Savaş karşıtı fotoğraf projesi “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone”nun liderliğini yürüten fotoğraf sanatçısı Niko Guido; 2010-2011 yıllarında Ürdün’ün başkenti Amman’da bir hastanede, Irak Savaşı sırasında ya da sonrasında patlayan bombalardan yaralanıp plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çekti.

Savaşın sivillerin hayatını nasıl etkilediğini göstererek “Savaşa hayır, barışa evet!” demeyi amaçlayan Guido, portre fotoğraflarını çektiği 24 kişiden kendilerini anlattıkları 5 dakikalık ses kayıtları da aldı. Bombadan önceki ve bombadan sonraki hayatlarını, yaşamlarındaki değişimi anlatan her bir portre sahibinin sözleri, ülkemizde savaş karşıtı bir tiyatro sanatçısı tarafından seslendiriliyor. Fotoğrafların etkisini arttırmak, savaşın korkunçluğunu daha net göstermek ve fotoğraftaki kişinin hislerini en iyi şekilde aktarmak istediklerini belirten Niko Guido, bu amaçla ses kaydı ile fotoğrafı bir araya getirdiklerini belirtiyor.

Sergi, “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone”, adını; Niko Guido’nun Amman’a son gidişinde, yüzünden 30’un üzerinde ameliyat olmuş bir Iraklının dile getirdiği “Sizin medeniyetinizi, paranızı, modern yaşantınızı istemiyoruz. Sadece bizi rahat bırakın!” sözlerinden alıyor. Proje kapsamında kamera karşısına geçen Iraklılar, farklı çıkarlar uğruna kendi hayatlarıyla oynayanlara isyan ederek “Bizi rahat bıraksaydınız, bütün bunları yaşamazdık. Bana olan oldu, bari çocuklarımız savaş görmesin” diyor ve yeni savaşların yaşanmamasını temenni ediyorlar.

Birçok milletten yüzlerce gönüllünün çalışmalarıyla gerçekleştirilen dünyanın en büyük fotoğraf sergisi “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone”, Irak Savaşı’nın başlamasının 10. yılında Türkiye’de ve dünyada aynı anda mümkün olduğunca çok kişiyle buluşmayı hedefliyor. 23 Mart 2013, Cumartesi günü Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Sergi Salonu’nda açılacak olan sergide; 24 fotoğrafın hikayeleri, özel kulaklıklarla dinlenebilecek. Aynı gün açılan Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Zonguldak ile Londra, Bangalore, Lefkoşa ve Stockholm sergilerinde ise portreler, hikayeleri yanlarında yazılı olarak sergileniyor.

Niko Guido Kimdir?

Niko Guido İstanbul´da doğdu. Galatasaray Lisesi´ni ve Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesini bitirdi. Uzun yıllar turizm sektöründe çalışmalarını sürdüren Niko Guido, daha sonra yaşamına fotoğrafçı olarak devam etme kararı aldı. Venedik, Paris, İzmir ve İstanbul’da sergiler açan sanatçının fotoğrafları yurtiçi ve yurtdışında birçok gazete ve dergide yer aldı. 
Türkiye'de nü fotoğraf sanatında yakaladığı başarısı onu uluslararası fotoğraf çevrelerinde de saygın bir yere getirmiştir. Fransa'da yayımlanan ve Dünya sanat çevreleri tarafından nü fotoğraf, resim ve heykel sanatında önemli bir referans olarak kabul edilen Nude Art Today adlı kitap 2008-2009 baskısında Niko Guido'ya iki sayfa ayırmıştır.

2008 yılında Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yararına "Engelsiz Gülüşler" fotoğraf projesini gerçekleştiren Niko Guido 2009 yılında Güney Amerika’yı baştan başa fotoğraflamıştır. Daha sonra Haiti, Küba, Japonya, Myanmar, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka projelerini gerçekleştirmiştir. Bu seyahatlerde çektiği fotoğraflar, başta National Geographic olmak üzere birçok dergide yayımlanmıştır.

Haiti projesinde Unicef ile çalışan sanatçı, ardından yine Unicef ile beraber 30 fotoğraf ustasını bir araya getirerek "Van İçin Destek" sergisini düzenlemiştir. Şu sıralar Türk Eğitim Vakfı yararına "Sanat Objesi Olarak Sanatçı" , “Sınır Tanımayan Doktorlar” ile de konusu Irak Savaşı olan projeler üzerinde çalışmakta olan Niko Guido, Haiti depremi üzerine bir belgesel film yapmıştır.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en prestijli fotoğraf ödüllerinden Fiap Dünya Kupasında jüri özel ödülüne layık görülen sanatçı “Fotoğraf Gezgini” adlı bir televizyon programı hazırlamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2013, 07:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER