AKILLI KÖY’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

Vodafone ve TABİT işbirliğiyle Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’ün kadınları, çevre ilçelerden gelen kadınlarla birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

AKILLI KÖY’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI
AKILLI KÖY’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI
Vodafone ve TABİT işbirliğiyle Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy’ün kadınları, çevre ilçelerden gelen kadınlarla birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Yaklaşık 400 kadının katılımıyla gerçekleşen tam günlük etkinlikte, Vodafone Akıllı Köy’de düzenlenen eğitimlere katılan kadınların başarı hikâyelerinden örnekler paylaşıldı.

10 Mart 2018 - Vodafone’un TABİT işbirliğiyle Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Kasaplar Köyü’nde hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaklaşık 400 kadını ağırladı. Koçarlı Belediyesi ve Koçarlı Kaymakamlığı kadın çalışanlarının yanı sıra Nazilli, Germencik, İncirliova Belediyeleri ve çevre köylerden kadın çiftçilerin, ilçe tarım çalışanlarının ve ilçede görev yapan öğretmen ve hemşire kadınların katılımıyla gerçekleşen tam günlük etkinlikte, Vodafone Akıllı Köy’de düzenlenen eğitimlere katılan kadınların başarı hikâyelerinden örnekler paylaşıldı.

Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk, Germencik Belediye Başkan Yardımcısı Adem Toy, Nazilli Belediyesi Özel Kalem Müdürü Engin Tulumbacı ve TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte Adnan Menderes Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğluda “Duygu Yönetimi ve Sağlıklı Aile” konulu bir seminer verdi. Halk eğitim öğretmenlerinin Vodafone Akıllı Köy’de ev ev dolaşıp kadınların eğitimlere katılımını nasıl teşvik ettiklerini, gözlemlerini ve elde edilen başarıları anlattıkları etkinlikte, Kasaplar Köyü’nün kadınları da köyleri ve kendileri için Vodafone Akıllı Köy’ün sunduğu katkıları, hayatlarının nasıl değiştiğini, beklenti ve umutlarını aktardı.

Vodafone Akıllı Köy’de düzenlenen atölye çalışmalarında bugüne kadar 200’e yakınkadına marul yetiştiriciliği, okuma yazma, biçki dikiş, sosyal medya, sahada iyi tarım uygulama ve seracılık konularında eğitimler verildi. Eğitimlerden, Soma ve Çivril’den gelen kadınlar da yararlandı.

Vodafone Akıllı Köy’de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü etkinliği, saha gezisi, halk oyunları gösterisi ve canlı müzik ile sona erdi.

Vodafone Akıllı Köy’de eğitim alan kadınlar ne dedi?

Pervican Çatal (66): “Marul yetiştiriciliği konusunda eğitim aldık. Seraları Vodafone Akıllı Köy kurdu. Seraların içinde sulama otomasyonları var. Seramızın toprak sıcaklığını, nemini cep telefonumuzdan kontrol edebiliyoruz. Ayrıca sulama ihtiyacı var uyarısı geliyor. Seraya hiç gitmeden evden suyu akıllı telefonum ile açıp kapayabiliyorum. Ürünlerimizi iyi tarım uygulamaları ile yetiştirdiğimiz için satışta hiç sorun yaşamıyoruz. İki ayda marulları yetiştirerek sattım ve uzun zamandır mutfağıma yaptırmak istediğim mutfak dolaplarını yaptırdım. Bu yıl daha geniş bir alanda marul üretimine devam edeceğim.”

Nurcan Çatal (38): “Marul yetiştirmeyi öğrendim. Kızım Çukurova Üniversitesi Gıda Fakültesi’ni kazandı. Onun eğitim giderlerini düşünmeme gerek kalmadı. Kızım okulu bitirip gelince işlerimizi çok daha büyütebiliriz diye düşünüyorum.”

Hatice Yaman (41): “İki aylık bir sürede yetiştirdiğim marullarla evimin içindeki tavanı yaptırdım. Ayrıca bahçede olan tuvaletimi evin içine aldım. Yıllardır hayallerimde bu vardı. Gerçekleştirdiğim için çok mutluyum.”

Cemile Işık (32): “Marullardan kazandığım parayla evimin balkonunu istediğim şekilde yaptırdım. Çok güzel oldu. Şimdi hem tarımsal üretim yapıyorum hem de Vodafone Akıllı Köy’de düzenlenen dikiş nakış kursunda eğitimler alıyoruz. Bu eğitimler sayesinde Denizli’den bir firma ile anlaştık. Evde hem ev işlerini yapıp hem para kazanabiliyorum. Kazandığım para ile önceliğim çocuklarımı okutmak.”

Elif Karapınar (51): “Okuma yazma bilmiyordum. Bu çok büyük eksiklikti. Vodafone Akıllı Köy’de okuma yazma kursu düzenleneceğini duyunca hemen kayıt oldum. Yaşım dolayısı ile öğrenemem sanıyordum. Arkadaşlarım da ben de kolayca öğrendik. Şimdi okuma yazmamı geliştiriyorum. Yepyeni bir insan oldum. Okuma yazma bilmek ne kadar iyi birşeymiş…”

Vodafone Akıllı Köy hakkında

Toplam 298 dönüm araziye yayılan Vodafone Akıllı Köy projesi için 88.400 m2’lik bitkisel üretim alanı, üst kullanım hakkıyla birlikte 25 yıllığına Koçarlı Belediyesi’nden kiralandı. Diğer yandan, 210 dönümlük mera alanı, Aydın Valiliği, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Kasaplar Köyü halkı tarafından kurulan mera yönetim birliğine ve ıslahı ve bakımı Vodafone Akıllı Köy tarafından yapılmak üzere proje kullanımına verildi. Vodafone Akıllı Köy için 10 yılda yaklaşık 28 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Altyapı çalışmalarına 2015 yılında başlanan Vodafone Akıllı Köy’de, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak. Vodafone Akıllı Köy’de kurulacak bu modelin domino etkisiyle tüm Anadolu’ya yayılarak Türkiye’deki diğer köy ve kırsal yerleşkelere ulaşması hedefleniyor.


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER