"Çince Köprüsü" adıyla düzenlenen 15. Dünya Üniversiteliler Arası Çince Yarışması'nın Türkiye finali İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Birinciliği, Ankara Üniversitesi Çince Bölümü'nden yarışmaya katılan Melda Hilal Orcan kazandı. Orcan, Türkiye adına Çin'de dünyanın çeşitli ülkelerden gelen yarışmacılarla "Çince Köprüsü’nün” dünya finaline katılacak.
Ana konusu "Rüyalarla geleceği aydınlatalım" olarak belirlenen "Çince Köprüsü" adlı 15. Dünya Üniversiteliler arası Çince Yarışması'nın Türkiye'deki finali, Çin'in Türkiye Büyükelçiliği, Boğaziçi Üniversitesi'nin Konfüçyüs Enstitüsü ve İstanbul Aydın Üniversitesi Çin Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlendi.
İstanbul Aydın Üniversitesi'nin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın yarışma finali öncesinde yaptığı konuşmada, Çin medeniyetinin uzun geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak “Bunu iyice öğrenip, değerlendirmek gerekir. Eski İpek Yolu'nun iki ucunda bulunan iki görkemli medeniyete sahip olan Çin ve Türkiye, birçok benzer noktalara sahip. Bu iki medeniyet, Avrupa - Asya kıtasının ekonomisi, siyaseti ve toplumsal barışının korunmasında aktif rol oynayacak.” dedi.
YARIŞMAYA YOĞUN İLGİ VE KATILIM GÖZLENDİ
Yarışma ayrıca Çin'in Türkiye Büyükelçiliği ve Çinli işletmelerin de desteğini aldı. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin Çince bölümlerinden seçilen 40'dan fazla yarışmacı, İstanbul Aydın Üniversitesi’ndeki finale katıldı. Finalde, Çin'in İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi ve Çin Türkiye Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Zhu Zihao da ‘onur konuğu’ olarak hazır bulundu.
Yazı, konuşma ve yetenek aşamalarından oluşan yarışmada, katılımcılar Çince yeteneklerini sergilerken Çinceyle bağ kurmalarının nedenlerini anlatıp en sevdikleri şiirleri okudular.
Renkli ve eğlenceli yarışmanın son kısmında ise Ankara Üniversitesi'nin Çince Bölümü'nden Melda Hilal Orcan, geleneksel Çin Sarayı elbisesi giyerek, "Bir kız" adlı Çince şarkı söyledi. Diğer yarışmacılarsa makarna yapımı, çay sanatı ve Çin Kungfusu gibi yeteneklerini gösterdiler.
Yarışma birincisi Ankara Üniversitesi'nden Melda Hilal Orcan, başkent Pekin’e giderek ‘Pekin Ördeği’nin tadına bakma ve Fujian eyaletinin Xiamen kentinde eğitim görme arzusunu dile getirdi. Orcan, gelecekte Çin'de rehberlik yapmayı hedeflediğini söyledi.
Çin İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, yarışmada ödül alanları tebrik etti ve bir dilin bir milletin ruhu sayıldığına dikkat çekti.
Çin ve Türkiye ilişkilerinin tarihteki en iyi dönemde olmasına rağmen iki halkın birbirini iyi tanımadığını kaydeden Büyükelçi Gu, genç öğrencilerin dil öğrenmekle Çin kültürü hakkında bilgi edinip Çin'le ilgili bilgileri Türk halkına aktarmaları arzusunu dile getirdi.
DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÇİN'E DAVET EDİLDİ
Çin Ankara Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Zhu Zihao, yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşmada Çinli ve Türk gençler arasında temasın arttırılması, Türk gençlerin Çin ekonomik ve toplumsal gelişmeleri hakkında bilgi edinmeleri amacıyla, yarışmacılardan 10'unun Çin Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı'nın ortaklaşa başlattığı "Çin-Türkiye Genç Dostluk Elçileri" planlamasına seçilerek, yıl içerisinde Çin’e davet edileceğini açıkladı.
"Çince Köprüsü" adlı yarışmanın düzenlenmesinden önce, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu İstanbul Aydın Üniversitesi Kütüphanesi'ne üç yüze yakın Çince kitap hediye etti.