Kırmızı et pahalı tavuk ye! İşte 2011 model milli beslenme programı

Kırmızı et pahalı tavuk ye! İşte 2011 model milli beslenme programı

Kırmızı et pahalı tavuk ye! İşte 2011 model milli beslenme programı
Kırmızı et pahalı tavuk ye!
İşte 2011 model milli beslenme programı


Hükümetin 2011 Yılı Programı'na ‘kırmızı et' de girdi. İthalata rağmen fiyatın düşmemesinin de etkisi ile önümüzdeki yıl kırmızı et yerine ‘balık, tavuk ve hindi'ye yönelik talebi artırıcı teşvikler gündemde

Kırmızı et fiyatlarını yılbaşından bu yana kontrol altına almak için ‘ithalat' başta olmak üzere birçok yolu deneyen hükümet, sonuç alamayınca halkı kırmızı etten soğutup, beyaz ete yönlendirmekte buldu. Hükümetin önceki gün yayımlanan 2011 yılı programında halkın kırmızı et yerine beyaz et ve balığa yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan 2011 Yılı Programı'nın ‘hayvancılık' başlığı altında Türkiye'nin kırmızı ve beyaz etteki durumu ortaya konuldu. Programda Türkiye'de birim hayvan başına elde edilen verim düzeylerinin, hayvancılığı gelişmiş ülkelere göre daha düşük seviyelerde olduğuna vurgu yapılarak, " TÜİK 2009 yılı verilerine göre sığır, karkas ağırlığı ortalama 216 kg iken, inek başına süt verimi 2 bin 800 kg/laktasyon düzeyinde.

Gelişmiş ülkelerde ise bu miktarlar sırasıyla 270-280 kg karkas ve 5000-6000 kg/laktasyon civarındadır" denildi.


BEYAZ ET ÜRETİMİ ARTIYOR
Programda büyük baş hayvan sayısındaki azalmaya da dikkat çekerken alternatif olarak sunulan beyaz et üretimindeki artışın da altı çizildi. 2009 yılında ihracat avantajı olan kanatlı hayvan eti üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 17.8 artarak 1.3 milyon tona ulaştığı belirtilen raporda konuşla ilgili şu tespitlerde bulunuldu:

"Bu miktarın yüzde 96,5'ini tavuk eti, yüzde 2,3'ünü ise hindi eti oluşturmaktadır. Tavuk yumurtası üretimi ise 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,9 oranında bir artış göstermiş ve yaklaşık 13,8 milyar adet olarak gerçekleşmiştir."


‘FİYATI DÜŞÜRÜMEDİK' İTİRAFI
Hükümetin 2011 yılı programında kırmızı etle ilgili durum tespiti yapılırken adeta bir itirafta da bulunuldu. Programda, "2009 yılı ikinci yarısından itibaren sürekli bir artış eğilimine giren kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için ilk etapta, 2010 yılında, Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü'ne kasaplık hayvan ithalatı görevi verilmiş; fiyatlarda bir gerileme olmaması nedeniyle daha sonra gümrük vergileri indirilerek, özel sektöre de besi materyali ve karkas et ithalatı izni verilmiştir" denildikten sonra, önümüzdeki yıl uygulanacak yeni yöntemin işareti olarak şu ifadeye yer verildi:

"Bu uygulamaları tamamlayacak şekilde, kırmızı ete olan talep baskısının azaltılması amacıyla, talebin tavuk, hindi ve balık gibi et türlerine kaydırılması önemli bir seçenek olarak değerlendirilmelidir. Bununla beraber, kırmızı et üretimi amacıyla başta koyunculuk olmak üzere hayvan sayısının artırılması ve besiciliğin yaygınlaştırılması önemini devam ettirmekte, diğer et üretim amaçlı hayvan yetiştiriciliğinin özendirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır."

YIL SONUNA KADAR 10 BİN BAŞ HAYVAN DAHA GELEECEK
Programda, 2009 yılında 2 bin 149 baş damızlık gebe düve ithalatı yapılmışken, bu miktarın 2010 yılı eylül ayında 12 bin 247 başı bulduğu belirtildi. Yaklaşık 3 bin baş damızlık etçi ırk sığırlardan oluşan bu ithalatın yıl sonuna kadar yaklaşık 22 bin baş düzeyine çıkması beklendiğine de işaret edildi.

HT EKonomi

ET BALIK KURUMU TÜM ŞUBELERİNİN ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

ET BALIK KURUMU İSTANBUL ŞUBELERİNİN ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER