Konutta Emlakçı Balonu'mu var

Firmalar kampanyalarla konut satışını artırmaya çalışırken, İstanbul’daki 90 bin izinsiz emlakçı piyasada Balon oluşturuyor.

Konutta Emlakçı Balonu'mu var
 Konutta Emlakçı Balonu'mu var

Firmalar kampanyalarla konut satışını artırmaya çalışırken, İstanbul’daki 90 bin izinsiz emlakçı piyasada Balon oluşturuyor. Aynı apartmanda ikiz dairelerin fiyat farkı 400 bin TL’ye çıkarken yanlış fiyatlama sebebiyle satılmayan evler, sektörü zorluyor.
İstanbul’da konut satışlarındaki düşüşü önlemek için inşaat firmaları sıfır faizle 72 aya varan maliyetine kampanyalar düzenlerken, sayısı 100 bini aşan emlakçılar ise yüzde 6 komisyon için fiyatları şişirerek sektöre zarar veriyor.

İstanbul’daki sıfır ve ikinci el satılık ev ilanlarının bir çoğunda aynı metrekare, aynı özelliklere sahip iki daire arasındaki fiyat farkı 400 bin TL’ye yani yeni bir daire fiyatına ulaştı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa “100 bin emlakçıdan sadece 10 -15 bini odaya kayıtlı. Resmi emlakçı vergisini veriyor. Doğru fiyatlama yapma ehliyetine sahip” derken, Aşa’nın ‘Kaçak ve çantacı’ olarak nitelendirdiği 90 bini aşan emlakçı ise mülkünün değerinden daha fazla kazanmak isteyen ev sahipleriyle birlik olup satılmayan yüksek fiyatlı ev köpüğüne sebep oluyor. 

365 BİN TL FARK VAR

İnternette yayın yapan emlak sitelerinin ilanları bu durumu gözler önüne sererken, bir apartmandaki aynı özelliklere sahip aynı metrekaredeki bir ev için istenen fahiş fiyat farkı ise dudak uçuklatıyor. Başakşehir’de bir residancede 4+1 200 metrekare bir evin fiyatı 485 bin TL iken, aynı emlakçının aynı residancede yine 4+1 olan 200 metrekare diğer evinin ilan fiyatı ise 850 bin TL. Aradaki fark ise 365 bin TL “Bir dairenin çok ucuz olanı da şüpheli” diyen Nizamettin Aşa “Bir semtin fiyatı bellidir. Birbirinin aynı iki daireden biri aşırı ucuza satılıyorsa, vatandaşlar burada şüphelenmeliler. İşin ehliyeti olan emlakçıya sormalılar. Maalesef kimi ilanlarla vatandaştan ‘Bu ev hemen satılıyor’ diyerek peşinat alınıyor ve o çantacı olan kişiler bu parayı  geri ödemiyor” dedi. Mecidiyeköy’deki ünlü bir rezidancede 223 metrekare olan bir evin fiyatı 1 milyon 100 bin dolar iken, aynı metrekarede aynı cepheye bakan bir başka dairenin fiyatı ise 1 milyon 200 bin dolar, aradaki fark 400 bin TL. 

KADIKÖY ŞİŞİRİLİYOR

Fiyat farkının akıl almaz boyutlara ulaştığı bir başka yer ise kentsel dönüşümle birlikte yeni konut stokunun 20 bin rakamını aştığı bu nedenle de fiyatların aşağı doğru seyrettiği Kadıköy’de yaşanıyor. Kozyatağı’nda 118 metrekare büyüklüğündeki yeni bir apartmanda 3+1 dairenin emlakçıdan satış fiyatı 910 bin TL iken, aynı apartmanda aynı cephede ve aynı metrekaredeki bir başka 3+1 bir dairenin  satış fiyatı ise 1 milyon 100 bin TL. Aradaki fark ise 190 bin TL. Aşa “Bu fark ev sahibinin kar etmek için emsal fiyatı dikkate almamasından, emlakçıyı da dinlememesinden kaynaklı” dedi. 

Ataşehir’deki bir sitede ise 3+1 olan 120 metrekare büyüklüğündeki bir evin emlakçıdan satış fiyatı 760 bin TL iken, aynı sitedeki 3+1 olan 120 metrekare büyüklüğündeki diğer evin satış fiyatı ise 580 bin TL aradaki fark ise 180 bin TL.

BU İŞİN YASASI ÇIKMALI

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa, şehirde odaya bağlı ve Maliye’de kaydı olan 10-15 bin emlakçı olduğunu belirtirken “Evin gerçek fiyatını emlakçı değerlendirir ama ev sahibi ‘Fiyat bu’ deyince o fiyata evi satacak emlakçıya iş veriliyor. Yüzde 3 komisyon vermemek için bu emlakçılara evin değerinden fazla para kaptıranlardan tutun da, simit kafede buluşup kimliğini de vererek 1 milyon TL’sini kaptıran sayısız mağdur her hafta bize şikayete geliyor. Bir an önce emlak yasasının çıkıp, piyasada balon oluşturan bu sistemin durdurulmasını istiyoruz” dedi. 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER