Kentsel dönüşümde Önlem alınmazsa çok büyük kaos olabilir

İnşaat firmalarının ciddi nakit sıkıntısı yaşadığını belirten Polat Holding Başkanı Adnan Polat, “Bankalar kredileri sıkıyor. Önlem alınmazsa çok büyük kaos olabilir” dedi

Kentsel dönüşümde Önlem alınmazsa çok büyük kaos olabilir
Kentsel dönüşümde Önlem alınmazsa çok büyük kaos olabilir

İnşaat firmalarının ciddi nakit sıkıntısı yaşadığını belirten Polat Holding Başkanı Adnan Polat, “Bankalar kredileri sıkıyor. Önlem alınmazsa çok büyük kaos olabilir” dedi

Dev projeler yarım kalabilir
Türk gayrimenkul sektörünü çok ciddi bir tehlikenin beklediğini söyleyen Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “2016 yılından bu yana başımıza bir taş yağmadığı kaldı. Her dakika olumsuz bir gelişme olması insanları güvensizliğe itiyor. İnsanlar döviz ve mevduat yatırımlarıyla vedalaşamıyor” dedi.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) Erzurum’da düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nde konuşan Adnan Polat, son 6 ayda gayrimenkul satışlarının özellikle büyükşehirlerde erozyona uğradığına dikkat çekti.
2018’DE SIKINTI HİSSEDİLECEK
Adnan Polat, “Firmaların nakit akışında çok ciddi sıkıntılar var. Bankalar kredileri sıkıyor. Eğer buna bir tedbir alınmazsa önümüzde çok büyük kaos olabilir. Firmaların yaptığı dev projeler yarım kalabilir” dedi. Gayrimenkul sektörünün 200 alt sektörü etkilediğini hatırlatan Polat, “Mevcut durum devam ederse 2018 yılının ortalarına doğru mevcut sıkıntı daha fazla hissedilecek”diye konuştu.
Ülkedeki 20 milyon konutun yarısının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Adnan Polat, “Binaların çoğu deniz kumundan yapıldı. Bu binalar belirli bir zaman sonra bir hapşırmayla yıkılacak hale geliyor” şeklinde konuştu.
DÖNÜŞÜM BÖYLE GİTMEZ
Kentsel dönüşüm çalışmalarında devlet otoritesinin devreye girmesi gerektiğini söyleyen Polat, “100 bin metrekarelik inşaat hakkı olan bir yere özel sektör girdiği zaman bu rakamın 200 bine çıkması gerekiyor ki firmalar para kazansın. Ancak o zaman da nüfus ve bina yoğunluğu artıyor. Bu sağlıklı bir dönüşüm değil” dedi.
Devletin yeni bir model ve finansman süreciyle dönüşümü yeniden ele alması gerektiğini kaydeden Polat, “Bu şekilde dönüşümün hızlı gitmesi mümkün değil. Devletin kendisinin gecekonduları dönüştürmesi ve sembolik rakamlarla sahiplerine vermesi lazım” açıklaması yaptı. Yatırımcı ve hak sahipleri içerisinde kentsel dönüşümü ciddi biçimde suistimal edenlerin olduğunu belirten Polat, kanuni yaptırımların devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
ANADOLU AÇILIMI
Erzurum’da dün düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nde konuşan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, derneğin Anadolu’dan hiç üyesi bulunmadığını belirtti. Yerel sorunları öğrenebilmek ve bunlara çözüm sunabilmek için Anadolu’ya açılacaklarını ifade eden Yetgin, “Bugün GYODER olarak, 300’e yakın üyemiz var. Bu üyelerimizin çoğunluğu İstanbul merkezli faaliyet gösteriyor. Biz istiyoruz ki, Şanlıurfa’dan, Van’dan da üyelerimiz olsun. Bu kentlerimizdeki gayrimenkul firmalarının kurumsallaşması ve daha da gelişmesi için onları da GYODER’e üye olarak almak istiyoruz” dedi.
Gayrimenkul okur-yazarlığını artırmak için Anadolu’da bilgilendirici toplantılar yapacaklarını ifade eden Yetgin, “Üniversitelere gidip öğrencileri gayrimenkul sektöründe çalışmalarını teşvik edip onları gayrimenkul duayenleriyle buluşturacağız” şeklinde konuştu.
KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER