İstanbul’un marka semtlerinde Emlak Fiyatları

Anadolu ve Avrupa Yakası'nın verilerini ayn ayrı inceleyen ve analiz eden çalışmada, 1.007 markalı konut projesinde yer alan yaklaşık 430 bin konut mercek altına alındı.

İstanbul’un marka semtlerinde Emlak Fiyatları
İstanbul’un marka semtlerinde Emlak Fiyatları

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ'nin gerçekleştirdiği İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler' başlıklı araştırma kapsamında; arz edilen konut tipleri, bölge bazlı değer artışı, bölgelerde tip bazlı değer araştırması, ilçelere göre markalı konut oranlan ve bölgelere göre konut satış hızları ve bölgeler bazlı değerlendirmeler yer alıyor.

Anadolu ve Avrupa Yakası'nın verilerini ayn ayrı inceleyen ve analiz eden çalışmada, 1.007 markalı konut projesinde yer alan yaklaşık 430 bin konut mercek altına alındı.

Araştırmaya göre Anadolu Yakasında en yüksek ağırlıklı ortalama birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Bağdat Caddesi olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Tuzla olduğu belirlendi.

Bağdat Caddesi'nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 16 bin 300 lira/metrekare iken, Tuzla bölgesinde bu değerin 2 bin 800 lira /metrekareye kadar düştüğü gözlendi.

Avrupa Yakası'nda en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Fulya-Bomonti - Şişli-Büyükdere aksı olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Esenyurt olduğu tespit edildi.

Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere akşındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 15 bin 500 lira/metrekare iken, en düşük birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama birim metrekare satış fiyatının 2 bin 370 lira /metrekare olduğu görüldü..

'Bölgelerin ortalama konut satış hızları' başlıklı analizine göre İstanbul'da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. Yapılan araştırmada detaylar incelendiğinde bölgelere göre "gün/konut' satış oranının 25,6 ile 1,3 arasında değiştiği görülüyor.

Küçükçekmece-Halkalı bölgesinde 1,3 günde bir, Kemerburgaz'da ise 25,6 günde bir konut satışı gerçekleştiği hesaplanıyor. Markalı konut oranı toplam konut stokunun yüzde 7,7'sini oluşturuyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları, İstanbul genelinde istatistiklere göre yaklaşık 5,3 milyon adet konut bulunduğunu, tespitlerine göre bu konutların yaklaşık 430 bin adedinin markalı konut projelerinden oluştuğunu açıkladı.

Buna göre markalı konut oranı toplam konut stokunun sadece yüzde 7,7'sini oluşturuyor. İstanbul Anadolu Yakasında Çekmeköy, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Anadolu Yakası'nın tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu görülüyor.

İstanbul Avrupa Yakası'nda ise Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli. Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Avrupa Yakası'nın tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre Anadolu Yakası'nda Sultanbeyli'de markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0,49 iken, Ataşehir'de yüzde 22,32'e ulaşıyor. Avrupa Yakası'nda ise, Sultangazi'de markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0,16 iken, Beylikdüzü'nde yüzde 29,37'ye çıkıyor.

Araştırmaya göre İstanbul'da bulunan markalı konutların yüzde 28,81'i 3+1 tipi, yüzde 27,24 u 1+1 tipi ve yüzde 26,65'i 2+1 tipi dairelerden oluşuyor. Araştırmaya göre satın alım gücüne bakıldığında, Türkiye'de hane halkı kredi ödeyebilme kapasitesinin faiz oranlarından çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Konut kredisi faiz oranları düşünce aylık ödeme rakamları da düşüyor ve konuta ulaşabilecek nüfus oranı artış gösteriyor. Buna bağlı olarak faizlerin artma eğilimi içerisinde olduğu 2014 yılında kredi kullanımlarının 2013 yılına nazaran azalma eğilimi içerisinde olduğu görülüyor. Raporda, 2014 yılında konut kredisi faiz oranlarının yılın birinci çeyreğinde aylık yüzde 1,15'lere kadar çıktığı, ilk çeyrekten sonra Merkez Bankası'nın izlemiş olduğu faiz politikası gereğince bu rakamın biraz daha aşağı çekildiği ve aralık sonu itibariyle ağırlıklı ortalama konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,91 seviyelerine kadar gerilediği görülüyor. Geçmiş yakın yıllarla kıyaslandığında ise, 2011 yılı itibariyle kullandırılan toplam kredi 74.506 milyon TL, bir önceki yıla göre değişim oranı yüzde 23 ve sene sonu kapanış faiz oranları aylık yüzde 1,20 iken, 2014 yılı itibariyle kullandırılan toplam kredi miktarı takribi 125.667 milyon lira, bir önceki yıla göre değişim oranı yüzde 14 ve sene sonu kapanış faiz oranları aylık yüzde 0.91 şeklinde gerçekleşmiş bulunuyor.

Araştırmaya göre İstanbul'da 2005-2009 yılları arasında alınan yapı ruhsatları ile yapı kullanma izin belgeleri arasında oransal olarak büyük farklılıklar olduğu anlaşılıyor. 20052009 yılları arasında yapı ruhsatı alan toplam daire sayısının 500 bini geçtiği ve yapı kullanma izin belgesi alan toplam daire sayısının yaklaşık 75 bin civarında olduğu görülüyor. 2009 yılından sonra ise, yasal sürecini tamamlayan daire sayısı yükseliş trendi göstermeye başlıyor, 2012 yılında yapı ruhsatı alan daire sayısı ile yapı kullanma izin belgesi alan daire sayısı arasındaki fark yüzde 74'e geriliyor.

Kaynak/yeniakit.com.tr

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2015, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER