Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke ilçesinde üretmeye başlayan bir çiftçi, kilogramını 45 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun.
Merak etti üretti kilosunu 45 TL'den satıyor
Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bir dergide gördüğü guava meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi.
Bu kapsamda 3 yıl önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de destekleriyle Antalya’dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.
Eylül ayının ikinci haftasında başlayan hasat döneminin 15 Kasım’a kadar süreceğini ifade eden Levent, "Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim. Bugünlerde 600 kilogram civarında elde ettiğim meyvenin kilogramını 45 TL’den İstanbul ve Antalya’daki tropik meyve satan işyerlerine gönderiyorum" dedi.
Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı.
Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, antidoksan oranı yüksek olan meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.
Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.
-Üreticiye örnek gösteriliyor- Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek adına, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.
Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ciddi gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Gün, "Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent’i diğer üreticilerimize örnek olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor" diye konuştu.
Bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak ürün çeşitliliğinin her zaman daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Gün, Türkiye’nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke’de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.
Ziraat Mühendisi Mustafa Levent; Merak etti üretti, kilosunu 45 TL'den satıyor
Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke ilçesinde üretmeye başlayan bir çiftçi, kilogramını 45 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun.
YORUM EKLE
1
Diyarbakırlı şehit, köyünü bayraklarla donatmış
2
5 belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı
3
ATAŞEHİR BAYAN FUTBOL TAKIMI 1 BEŞİKTAŞ ŞÖHRETLER...
4
'Muhteşem Yüzyıl'a Cemaatten Muhteşem lanet
5
Bünyamin Gezer, Büyükler ne derse o oluyor
6
Fenerbahçe’nin Senegalli futbolcusu Issiar Dia...
7
Şükrü Elekdağ 'Türkiye-İsrail arasında savaş...
8
İşte memurun 2012 maaş zammı
9
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'Güncelleme yapmış...
10
Portekizliler ıslıklandı, Kayseri'de Beşiktaş...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler