YZB, KDV indirimi için Maliye Bakanı’nı bekliyor

Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı (YZB 2016), Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’un katılımıyla kapılarını açtı.

YZB, KDV indirimi için Maliye Bakanı’nı bekliyor
 YZB, KDV indirimi için Maliye Bakanı’nı bekliyor
Organize gıda perakende sektörünün en büyük organizasyonu olan Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı (YZB 2016), Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’un katılımıyla kapılarını açtı. Zirvenin açılışında konuşan Bakan Tüfenkci, perakendecilerin en büyük sorunlarından birinin KDV olduğunu bildiğini belirterek, “Yarın Maliye Bakanı’nın kendisiyle istişare edin” dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen organize gıda perakende sektörünün en büyük konferans ve fuar organizasyonu olan Yerel Zincirler Buluşuyor YZB 2016, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile kapılarını açtı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Bakan Tüfenkci, “Maliye Bakanı ile İstanbul’a bu sabah aynı uçakla geldik. Sizin konuğunuz olduğumu biliyor. Ben KDV indirimi ile ilgili beklentinizi kendisine çokça anlattım siz de burada anlatın. Yüzde 8’i maliyet görüp fiyata ilave edenler var. Düşer mi düşmez mi bilmiyorum ama sıkıntınızı biliyorum. KDV ile ilgili bir etki analizi yapılması gerekir, bir düzenleme yapılması gerekir. Yarın kendisiyle istişare edin “ dedi.

Nüfusun az olduğu bölgelerde bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, şöyle konuştu: “Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim noktalarında zincir mağazalar artık mağaza açmasın. O bölgelerde geleneksel esnaf yaşasın, bu kültürü öldürmeyeli. Yerel zincirler olabilir, bu tartışılsın. Esnaf destek verirse bunu uygulamaya geçeriz.”

ŞİRKET KURUP KAPATMAK KOLAYLAŞIYOR
Yaptıkları düzenlemelerle şirket kurma süresin 8-9 güne indirdiklerini kaydeden Tüfenkci, bu süreyi 2-3 güne düşürmek için de harekete geçtiklerini ifade etti. Yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Tüfenkci, “Market açarken bürokratik engellerle uğraşmamanız lazım. Artık şirket kurmalarını ve tasviyelerini çok basit hale getireceğiz. Türkiye hala şirket kurma sıralamasında 8-9 günle 55’inci sırada. Bu süreyi 2 güne düşürerek 3-4. sıraya yükseltilmesini hedefliyoruz. Şirket kurarken de tasviye ederken de çok uğraşıyorsunuz. Şirket tasfiye etmek yıllar sürüyor, 6 ayla sınırlayacağız. Konuyu yakında Meclis’e getireceğiz” dedi.

"HORMONLU BÜYÜME İSTEMİYORUZ"
Türkiye ekonomisinin büyümesinin sağlam temeller üzerinde olmasını istediklerini söyleyen Bakan Tüfenkci, “Hormonlu büyüme istemiyoruz, konjonktürel büyüme istemiyoruz. TPF’nin büyümesi dünya ve Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti ama bu yeterli değil. Perakendecilik sektörünü güçlendirmemiz lazım. Biz sektörü sağlıklı ve rekabet edebilir hale getirirsek kârlılık oranlarını koruyarak artırabilirsek en önemlisi bu sektörü verimli hale getirebilirsek sektör önümüzdeki uzun yıllar varlığını sürdürecektir.”

Türkiye Perakendeciler Federasyon(TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek ise konuşmasında TPF’nin 10 yıl önce 100’e yakın üye ile yola çıktığını hatırlatarak, “Bugün 16 bölge derneğimiz, 329 üyemiz var. 3 bin 582 yerel market, 70 bin çalışan ile tüm Türkiyedeyiz. Geride bıraktığımız 10 yılda, 10 milyar dolar ciroya, 2.2 milyon metrekare satış alanına ulaştık. Her sene, toplam hızlı tüketim pazarının büyüme hızından daha hızlı büyüyoruz. Bu sene ilk iki ayda da bu özelliğimizi kaybetmedik; pazar yüzde 10, bizler yüzde 13 büyüdük” dedi.

Türkiye’nin OECD ve AB ülkeleri arasında işgücü verimliliği ve verimlilik seviyeleri sıralamalarında Türkiye’nin en alt sıralarda olduğunu hatırlatan TPF Başkanı Altunbilek, şunları söyledi: “İşimizin her aşamasında, tedarik zinciri yönetiminden mağaza yönetimine kadar, işimizin her parçasında, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak hedefe ulaşmamız tek yol olarak karşımıza çıkıyor. Sistem ve iş süreçlerimiz etkin ve verimli kurgulamalıyız. Bizler bu alanda bir şeyler yapmalıyız. İşimizde kullandığımız kaynaklar ile kaynaklardan elde ettiğimiz sonuçları ölçmeliyiz. Ölçemediğimiz bir işi yönetemeyiz. Metrekare başına satış, kişi başına satış, metrekare başına karlılık, sermayemizin dönüş hızı, stoklarımızın dönüş hızı gibi birçok anlamlı performans göstergelerini kullanarak rotamızı, stratejimizi belirlemeliyiz.”

“VERİMLİ MARKET” SEKTÖRLE BULUŞTU
Globus Fuar ve Kongre Yönetimi tarafından iki günlük bir programla gerçekleştirilecek organizasyon önceki yıllarda olduğu gibi fuar ve konferans olmak üzere iki ayrı bölümde gerçekleştiriliyor. “Perakendenin En Başarılı Fikirleri” de YZB kapsamında düzenlenecek bir törenle yarın sahiplerini bulacak.

YZB 2016’da ‘Perakendede Verimlilik İle Yarını İyi Kullan!’ sloganından hareketle ‘Verimlilik’ konusu iki gün boyunca her yönüyle ele alınıyor. Fuar kapsamında ayrıca lider markaların raf, dolap, sunum ve müşteri yönlendirme, aydınlatma, elektronik ve otomasyon konularında verimli ürünleri ve çözümleri ‘Verimli Market’ kurgusuyla sektör profesyonelleri ile buluşuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER