Ucuz Çin lastiğine kapılar açıldı

Ucuz Çin lastiğine kapılar açıldı

Ucuz Çin lastiğine kapılar açıldı
Ucuz Çin lastiğine kapılar açıldı
Çin'den ithal edilen ucuz otomobil lastiklerine uygulanan yüzde 87 anti-damping vergisi kalktıÇin’den ithal edilen otomobil ve hafif ticari araç lastiklerine uygulanan yüzde 60 oranındaki anti-damping vergisinin kalkması iç pazarda rekabeti kızıştıracak. Çin’den ucuz lastik sadece yüzde 4.5 gümrük vergisiyle ithal edilebilecek. Brisa, Pirelli, Goodyear, Petlas gibi Türkiye’nin lastik devleri, piyasada fiyatları yarı yarıya düşürecek olan ithalata karşı yeni strateji arayışında.

Anti-damping vergisi 2005’te sektörün büyük oyuncuları tarafından üretim, ihracat ve iç pazar satışlarını korumak için talep edildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na yapılan başvuruyla anti-damping soruşturması açıldı. Ağustos ayında Çin’den ithal edilen lastiklere karşı otomobil ve hafif ticari araçlarda yüzde 60, ağır vasıta lastiklerinde ise yüzde 87’yi bulan vergi uygulanmaya başlandı.

Radikal Gazetesi'nden Mehmet Ali Kantarcı'nın haberine göre, beş yıllık uygulamanın süresi ağustosta doldu. Ancak sektör üreticileri bu kez verginin devamı için başvuruda bulunmadı. Gerekçe ise otomotiv sektöründe global krizin beklenenden önce düzelmesi sonucu lastik arzının yetersiz kalmasıydı. Çin’den gelecek ucuz lastiğe ihtiyacı artan sektörde anti-damping koruması kalkmış oldu.
Ucuz fiyatlarla dünya piyasalarına giren Çin’de lastik üreticilerinin işçilik maliyetinde önemli avantajı var. Türkiye’de yıllık 50 bin dolar olan lastik işçisinin maliyeti Çin’de 10’da birinden az. Sadece yüzde 4.5’lik vergi oranının uygulanacağı ithalatta Çin ürünlerinin Türk pazarına hızlı giriş yapması bekleniyor. Sektörün tahminlerine göre 2011’de Çin ürünlerinin payı yüzde 4-5 artarak yaklaşık 500 bin adede ulaşacak.

Rekabet yoğunlaşacak
Goodyear’ın eski yöneticilerinden İbrahim Göknar, dünyanın tüm büyük lastik markalarının son 8 yılda Çin’de kendi fabrikalarını kurduklarına dikkat çekerek, “Yakında tüm ürünlerde Made in China etiketi görülecek. Ucuz fiyatlı lastikler rekabeti arttıracak. Fabrikalar hazırlıklı olmalı” diyor.

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman da “Meseleye sadece Çin lastikleri açısından değil sektördeki yüksek maliyetler açısından bakmak daha doğru olur. Sektör rekabet açısından dezavantajlı durumda” yorumunu yapıyor. Pirelli Ticaret Direktörü Mete Ekin ise “Hem ciddi fiyat avantajı hem de ekonomik zorunluluklar markaları orta ve uzun vadede tüketicileri elde tutma konusunda daha fazla çalışmaya sevk edecek” diye konuşuyor.

htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER