TİM’in ihracat pusulasında rota Güney Kore’yi gösterdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 10 ülkeyi kapsayan İhracat Pusulası Programı, Rota: Güney Kore etkinliğiyle başladı.

TİM’in ihracat pusulasında rota Güney Kore’yi gösterdi
 TİM’in ihracat pusulasında rota Güney Kore’yi gösterdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 10 ülkeyi kapsayan İhracat Pusulası Programı, Rota: Güney Kore etkinliğiyle başladı.

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Hyundai, Samsung, LG gibi dünyaca ünlü Koreli firmalar bugüne kadar ülkemize büyük yatırımlar yaptılar ve kazandılar. Daha fazla Koreli firmanın ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz. Hatta, iki ülke olarak ortak bir şekilde 3. ülkelerdeki işbirliği imkanlarını da değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Cha Young-Cheol, zeytinyağı ve fındığın Güney Kore pazarında umut vaat eden ürünler olduğunu söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı ve Kibar Holding CEO’su Tamer Saka ise iki ülke KOBİ’leri için bir ortaklık modeli geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 10 İl 10 Ülke: Hedef Pazarlar Programı’nın ardından İhracat Pusulası Programı’nı başlattı. İhracat Pusulası’nda belirlenen 10 ülkeye yönelik gerekli bilgiler yapılacak toplantılarda aktarılacak, sonrasında ülkelere ticaret heyetleri düzenlenecek. İhracat Pusulası’nın ilk etkinliği Rota: Güney Kore oldu. Bu ülkeye 7-9 Ağustos tarihlerinde ise ticaret heyeti gidecek. İhracat Pusulası Programı kapsamında önümüzdeki aylarda Gana, Rusya, Irak, Japonya, Kenya, Hindistan, ABD, Nijerya ve Kuveyt etkinlikleri düzenlenecek.

Rota: Güney Kore etkinliğinin açılışında konuşan TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Dünyada 5G teknolojisine ciddi yatırım yapan üç ülkeden biri olan Güney Kore ile daha fazla dış ticaret yapmalıyız. Bugün Güney Kore’nin ithalatından sadece binde 2 pay alıyoruz. 2016 ihracatımız 518 milyon dolar. İthalatımız ise 6,4 milyar dolar. Bir tarafın sürekli kazandığı bir sistem sürdürülebilir olamaz. Karşılıklı yatırımlarımızı artırmalıyız” dedi.

Türkiye İmaj Kampanyası’nın çekimlerine katılan Hyundai CEO’su Mong Hyun Yoon’a teşekkür eden Çıkrıkçıoğlu, “Hyundai, Samsung, LG gibi dünyaca ünlü Koreli firmalar bugüne kadar ülkemize büyük yatırımlar yaptılar ve kazandılar. Daha fazla Koreli firmanın ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz. Hatta, iki ülke olarak ortak bir şekilde 3. ülkelerdeki işbirliği imkanlarını da değerlendirmeliyiz” dedi.


Umut verici ürünler tespit edilmeli

Etkinliğe katılan Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Cha Young-Cheol, Güney Kore pazarında Türkiye için umut verici ürünlerin tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Tarım ürünlerinde ciddi potansiyel bulunduğunu ve zeytinyağı ile fındığın umut vaat eden ürünler olduğunu söyleyen Cha, “Tasarım ve inşaat malzemeleri ürünlerinde işbirliği imkanları bulunuyor. Yenilenebilir enerji de işbirliğinde umut vaat eden alan olma özelliği taşıyor” diye konuştu.


300 aktif firma var

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı ve Kibar Holding CEO’su Tamer Saka da iki ülke arasındaki ticarette 300 aktif firma bulunduğunu ifade etti. Ağırlıkla otomotiv, toptan-perakende ticaret ve bilişim sektörlerinden firmaların faal olduğunu kaydeden Saka, “İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının hizmet sektörlerini kapsayacak şekilde genişletilmesinin ticari ilişkileri önemli katkıda bulundu. Samsung, geçtiğimiz günlerde yatırımlarını artıracağını açıkladı. Güneş enerjisi alanında da Koreli bir firma 1.3 milyar dolarlık işbirliği yapacak” dedi. İki ülke KOBİ’leri için de önemli fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Saka, “İki ülke KOBİ’leri için bir ortaklık modeli geliştirilebilir” dedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER