Şifalı su adası yatırımcı bekliyor!

Şifalı su adası yatırımcı bekliyor!

Şifalı su adası yatırımcı bekliyor!

Şifalı su adası yatırımcı bekliyor!

Birbirlerine yakın mesafelerde 4 farklı türde su, yer yüzüne çıkıyor...


Dört bir yanından ''şifalı sular'' fışkıran Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi, yatırımcı bekliyor.

Birbirlerine yakın mesafelerde 4 farklı türde suyun yer yüzüne çıktığı Kızılcahamam, dünyada ender görülen bu özelliğiyle yatırımcılarına göz kırpıyor.

Sahip olduğu doğal zenginliklerle bir çok müteşebbisin ilgisini gören Kızılcahamam'ın Belediye Başkanı Coşkun Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçede çıkan acı suyun da değerlendirilmesini istediklerini bildirdi.

İlçedeki memba suyunun Jandarma Vakfınca Kızılcaören köyünde kurulan iki fabrikada işlendiğini ve ''Javsu'' markasıyla piyasaya sürüldüğünü anlatan Ünal, Belediye tarafından kurulan ve özel bir şirketin işlettiği Altınsu Fabrikasında üretilen suların da piyasada satıldığını söyledi.

Diğer su türleriyle ilgili de bir çok müteşebbisin ilçede yatırım yaptığını aktaran Ünal, Kızılcahamam'da daha fazla yatırımcı görmek istediklerini kaydetti.

-KAPLICALARLA ÜNLÜ İLÇEMİZE YENİ YATIRIMLAR YAPILACAK-
İkinci türün termal su olduğunu, kaplıcalarıyla ünlü ilçeyi, Türkiye'nin termal su merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini bildiren Ünal, ''Ortalama 80 derece çıkan termal su, cilt, eklem ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği gibi cildi de güzelleştiriyor'' dedi.

Termal suyla ilgili kurulan 14 tesise belediye tarafından çıkarılan termal suların belediye kontrolünde verildiğini ifade eden Ünal, ilçedeki bu tesislerde 4 bin 500 yatak kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

İlçeye termal suyla ilgili yeni yatırımların da yapılacağını bildiren Ünal, termal sulardan aynı zamanda konutların ısıtılması noktasında da yararlanıldığını, 1994 yılında başlatılan projeyle ilçedeki 2 bin 500 konutun jeotermal enerjiyle ısıtıldığını kaydetti. Ünal, bu projenin uygulandığı yerler arasında Türkiye genelinde 5. sırada yer aldıklarını bildirdi.



-ADIMIZI TÜRKİYE'YE KAYNAK SUYUMUZLA DUYURDUK-



Üçüncü tür su olan maden suyunun ilçenin adını tüm dünyaya duyurduğunu anlatan Ünal, ilçedeki artezyen kuyularından çıkarılan maden suyunun doğal olduğunu ve katkısız bir şekilde işlendiğini vurguladı. Ünal, ''Bizim ürettiğimiz maden suları kalsiyum ve mineral yönünden çok zengin. Kansızlık, böbrek hastalıkları, mide hazımsızlığı gibi rahatsızlıklarda çok faydalı'' diye konuştu.

İlçede üretilen maden sularının Türkiye'nin yanı sıra İran, Irak, Suriye, Afganistan ve Azerbaycan'a da ihraç edildiğini ifade eden Ünal, Kızılcahamam'dan yurt dışına yılda 10 milyon şişe maden suyu ihraç edildiğini kaydetti. Gelen talepler doğrultusunda üretim rakamlarının arttığına işaret eden Ünal, sade maden suyunun yanı sıra limon, şeftali, elma, vişne, çilek ve portakal aromalı ürünlerinin de büyük rağbet gördüğünü söyledi.

Kızılcahamam'a yeni bir maden suyu üretim tesisi kurulacağını bildiren Ünal, bu tesisten maden suyunda bulunan gazı, maden suyundan üretecek teknolojinin bulunacağını kaydetti.

Maden suyunun üretimi için 1957 yılında kurulan Kızılcahamam maden suyunun ilçenin adını Türkiye'ye duyurduğunu anlatan Ünal, işletmenin kira karşılığında özel bir şirketçe işletildiğini söyledi. İkinci maden suyu fabrikasının adının da Askop olduğunu belirten Ünal, Askop köyüne ait bu fabrikanın şu anda atıl vaziyette olduğunu ifade etti.



-UYUZ HASTALIĞININ ÇARESİ ACI SU YATIRIMCI BEKLİYOR-



İlçede çıkan dördüncü tür suyun da yer altında maden suyu ile termal suyun birleşimiyle oluşan ''acı su'' olduğuna dikkati çeken Ünal, ''Yeraltına maden suyu ile termal suyun birleşimiyle yeryüzüne çıkan bu suyun sıcaklığı 36 derece. Bu su türü, Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Sadece ilçemizde çıkıyor'' dedi.

Acı suyun çıktığı yerin yukarısındaki mağaranın üst kısmında Acısu Deresi'nin havuzunun bulunduğunu anlatan Ünal, 1968 yılında bu havuzda 2 çocuğun boğulması nedeniyle muhtar tarafından havuzun kapatıldığını söyledi. Bunun üzerine buradaki karbondioksitli soda suyunun mağaranın yanına yapılan depoya aktarıldığını ifade eden Ünal, özellikle uyuz hastalığına iyi gelen acı suyun uzun süredir boşa aktığını, bu suyun işletilmesi için buraya işletme kurulması için yatırımcıları beklediklerini kaydetti.

Şu anda maden sularının şişelerinin yıkanmasında kullanılan acı suyun, insanlara yararlı hale getirilmesini isteyen Ünal, 37 dönümlük arazinin 8 dönümünün maden suyu fabrikası tarafından kullanıldığını, ancak buraya tesis kurmak isteyen yatırımcılara verilebileceğini kaydetti. Ünal, yatırımcıların buraya tesis kurma konusunda duyarsız kalmaları durumunda ise belediyenin gerekli çalışmaları yapacağını sözlerine ekledi.
ht ekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER