Pomza, Doğal Zırh Olacak

Dünyadaki toplam rezervin yaklaşık yarısının Türkiye’de bulunduğu pomza, binaların dış cephesinde kullanıldığı takdirde ağır silahların etkisini yüzde 92, Ar-Ge çalışmalarının artırılması halinde ise bu etkiyi yüzde 100 oranında azaltacak.

Pomza, Doğal Zırh Olacak
Türkiye jeolojik yapısından dolayı topraklarında bir çok madeni barındırıyor. Bu madenler içerisinde yer alan pomza, diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok sektörün hammaddesi olarak kullanılıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaptığı deneylerde mikronize hale getirilen pomzanın dış cephede kullanılması halinde, dışarıdan gelecek ağır silahların etkisini yüzde 92 oranında azalttığını belirledi.

Kırılıp öğütülmesiyle mikronize hale gelen pomza,  4,5 ve 10 mikron boyutunda madde türevleri halinde ziraat, tekstil ve kozmetiğin yanı sıra kimya ve petrol sektörlerinde kullanılmaya başlandı. Özellikle koruma ihtiyacı duyulan kapalı fiziki alanlarda ‘doğal zırh’ olması için çalışmaların yürütüldüğü pomzanın savunma sanayisinde de yer alması amaçlanıyor. Isıya ve basınca karşı dirençli olan pomzanın karakol binaları, kamu binaları, güvenlik birimleri gibi her türlü yapıda, ‘doğal zırh’ olarak kullanılması hedefleniyor. 

Volkanik bir kayaç olan pomzanın hammaddesinden Türkiye’de yoğun miktarda bulunuyor. Bu bağlamda Türkiye'nin pomza potansiyelinin araştırılması amacıyla 2002 yılında kurulan Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi, kapsamlı bir şekilde Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

Dünyada yaklaşık 18 milyar m3 civarında pomza rezervi bulunuyor. Türkiye bu rezervin yüzde 40'ına, yani 7,4 milyar m3'ünden fazlasına sahip. Bugün ülkemizde işletilen pomza sahaları açısından İç Anadolu Bölgesi başı çekmekle birlikte, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de önemli miktarda üretim faaliyeti yapılmakta.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2013, 07:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER