Gözenekli ağırlığı 500kg/m3 olan bu doğal malzeme yapısındaki boşluklar sayesinde yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliklerine sahiptir. Bims bu özelliği sayesinde kış aylarında dondurucu soğuklardan, yaz aylarında ise kavurucu sıcaklardan yüksek oranlarda izolasyon sağlamaktadır.
Bims kullanımı yıllar öncesine dayanmaktadır. Kapadokya bölgesindeki doğal konutlar ile Nevşehir ve Niğde bölgesinde soğutma deposu olarak kullanılan doğal mekanlar bunun bir örneğidir. İnşaat sektöründe kullanımı Romalılar dönemine dayanmaktadır. Ayasofya’nın kubbesinde de bu malzemenin kullanıldığı bilinen bir gerçektir.
Başta Almanya, Fransa, İtalya, İsveç, Amerika ve Japonya gibi ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, daha çok ses ve ısı izolasyonu sağlamak amacıyla üstün izolasyon özellikleri, hafifliği ve depreme dayanıklılık gibi nitelikleri ile yüzyılı aşkın süredir bims ürünleri kullanılmaktadır.
pomza kullanımı
Tarım da Pomza Kullanımı
Toprak ıslahında pomza kullanımı,
Az topraklı yada topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliğinde,
Suya dayalı tarımsal üretim ve yeşil alanlarda ekonomik ve sağlıklı çözümler sağlamaktadır. Bunun dışında kuraklık sorunu olan yerlerde ise yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle sulama miktarının azalmasını sağlamaktadır.
POMZA PONZA BİMS ÜRETİMİ
POMZA diğer adıyla bims , bir miktar yüzey harfiyatı yapıldıktan sonra direk pomza damarından veya inşaat ve tarım sektöründe kullanılabilen ufaklı pomza damarından çıkarılmaktadır. Pomza damardan çıkartıldığında çoğu zaman ufaklı ebatlar az çıkmakta ve tekstil sektöründe kullanılan birinci kalite pomza (bims) elde edilmektedir. Bu kalite pomza kaliteli olmakla birlikte birinci sınıfıtır.. Diğer şekilde çıkartılan pomza lar ise elenmek suretiyle %30 , %50 oranlarında tekstil sektöründe kullanılabilen pomza elde edilmektedir. Geri kalan ufaklı ebat ise inşaat ve benzeri sektörlerde kullanılmaktadır.
Pomza taşının (bims) doğal hafifliği diğer yabancı maddelerden arındırma işleminde çok büyük kolaylık sağlar. Bu işlem sadece su kullanılarak yapılmaktadır. çünkü pomza su üzerinde kalabilir. Bu nedenle çevreyi kirletmez ve nihai ürünlere dönüşebilmesi için enerji kaynaklarını israf etmez. Yüzeye çıkarılan pomza su kullanılarak yabancı taşlardan ayrıştırılır ve kalibrasyon elekleri sayesinde değişik ebatlara ayrılarak peketlenir.
pomza blok özellikleri?
PONZA bloklar da basınç mukavemet değerleri minimum 20 kgf/cm2, ortalama 25 kg/cm2 veya üzerinde bir değerde olması gerekmektedir. Asmolenlerde kesme yükü değeri minimum 200 kgf/cm2 değerlerinde olması istenmektedir.
Rötre : sulu bir ortamda veya yüksek rutubete maruz kalan malzemelerde meydana gelen hacimsel genleşme farklılığıdır. Su veya rutubet ortamında hacimsel genleşmeye uğrayan yapı bileşenleri rötre çatlağı yaparlar. Zamanla bu çatlaklar birleşerek malzemenin dayanımını azaltır ve deformasyonu hızlandırır. POMZAblok sınıfındaki suni olarak üretilen benzer yapı elemanlarına karşı en önemli özelliklerden biri de rötre çatlağı yapmamasıdır. PoMzanın volkanik camsı lifli minerolojik yapısı blokbims e bimsbloka bu özelliği sağlar. pomza Bimsblok 24 saat su içerisinde bekletildikten sonra periyodik kurutma işlemi sonucu boyutlarında meydana gelen değişim miktarı 0.005 mm’den daha küçüktür. bu da mükemmel bir sonuçtur.
Pomza blok LARIN gözenekli yapısı, agrega bağlayıcılarının çimento olması ve ponzanın doğal çimentonun hammaddesi puzolan çimento olması gibi özellikleri onun iyi sıva tutucu eleman olmasını sağlamaktadır. Elemanların yüzeyine uygulanan sıva prizlendikten sonra bims bloklarla kaynaşmış ve bir bütünü meydana getirmektedir. Bu nedenle ponza içermeyen her gözenekli yapı elemanı, bimsbloka özgün sıva tutma özelliğine sahip değildir.
inşaat endüstrisine izolasyon nitelikli muhtelif yapı elemanları girmiştir. Bunlardan çoğu ideal şartlarda yüksek izolasyon özelliği gösterir. Ama doğal koşullarda bu özelliklerin tamamını bünyesinde taşıyan tek malzeme yine doğal bims yani bims bloktur. İzolasyonu devamlı kılan ve ortamın bağıl nemini ayarlayan, nefes alabilen doğal mekanlar oluşturan önemli bir özelliği “Buhar Düfüzyon” olayını gerçekleştirebilmesidir. Hacim içerisinde mevcut nem miktarının yükselmesi durumunda, mevcut nemin bir kısmını bünyesine alarak hacim içerisindeki havanın bağıl nem miktarına ulaşmasını sağlar. Ancak, gözeneklerin sayılamayacak derecede çok oluşu, bu gözeneklerin birbirinden camsı bir zarla yalıtılmış olması, yani kılcal bağlantılar içermemesi, petrografik yapısının volkanik cam liflerinden oluşması sebebiyle, bünyesinde suyu tutmaz. Hacim içerisinde nem miktarının bağıl nem miktarının altına düşmesi durumunda, her bir gözenekteki su buharı, hacim içerisinde geri verilir. Yani POMZA blok ortamdaki nemi dengeler, bu nemi kesinlikle bünyesinde tutmaz. Ortamda nem azalınca geri verir. Bu da buhar difüzyon kabiliyetinin iyi olduğunu gösterir. Ponza dan mamül bims blokların bu anlamda buhar difüzyon direnç faktörü yaklaşık U=2.0 dır.Yapı bileşenlerinin ısı depo etme yeteneği, kış aylarında ısıtmanın durması halinde çabuk soğumaya, yaz aylarında ise güneş etkisi altındaki yapı bileşenlerinin çevrelediği mekanlarda sıcakların aşırı yüklenmesini önlemesi açısından gereklidir. Yapı bileşeninin ısı depo etme yeteneği, o bileşenin özgül ısısına, kuru birim hacim ağırlığına, kalınlığına ve etkisi altındaki kaldığı sıcaklık farkına bağlıdır.
ÜLKEMİZDE POMZA POTANSİYELİ
Ülkemiz, birçok endüstriyel hammadde ve yeraltı kaynakları yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte resmi olarak elde edilebilen verilere göre, 18 milyar m3 civarında olan dünya pomza rezervlerinin yaklaşık %40’ına (7.4 milyar m3’den fazla) sahip olan ülkemiz açısından, pomza madeni potansiyelimizde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bugün ülkemizde işletilen pomza sahaları açısından İç Anadolu bölgesi başı çekmekle birlikte, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de önemli miktarda üretim faaliyetleri yapılmaktadır.
Dünyada pomza rezervleri bakımından önemli bir yeri olan Türkiye, yaklaşık 10 farklı renk ve doku kalitesine sahip pomza çeşitleri ile oldukça yüksek bir pazar şansına sahiptir. Dünyanın en önde gelen ham pomza üreticisi ülkeler İtalya, Yunanistan, Türkiye, Almanya, ABD, Meksika, Fransa ve İzlanda’dır. Bu ülkelere son yıllarda Çin, Kanada, Yeni Zelanda, Endonezya gibi ülkeler de dahil olmuştur. Pomza, dünya da halen elliden fazla endüstriyel alanda farklı amaçlarda kullanım imkânı bulmaktadır .
K.TOK
pomza nın tekstil sektörün de kullanımı?
BİLİNDİĞİ GİBİ ÜLKEMİZDE POMZA NIN KULLANIM ALANI SADECE İNŞAAT , KOZMETİK VE TARIM SEKTÖRÜ DEĞİLDİR. TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DE İYİ BİR YERE SAHİPTİR. POMZA NIN AŞINDIRICI ÖZELLİĞİ TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İLGİSİNİ ÇEKMİŞTİR. GENÇLERİMİZİN BİR ZAMANLAR MODA YAPTIKLARI AŞINDIRILMIŞ TAŞLANMIŞ KOT DEDİKLERİ ÜRÜNLERİ POMZA SAYESİNDE SAĞLAMAKTADIRLAR. POMZA İLE BİRLİKTE KOT LARI YIKAMA ÜNİTESİNDE TAŞLAMAKTADIRLAR. BU NEDENLE POMZA NIN HER YERDE ÖNEMİNİ GÖRMEKTEYİZ.
fidanlıklar da pomza kullanımı?
fidanlıklarda bitkilerin hızlı büyümesi ve bitkinin başka bir yere alışması için pomzanın kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. genellikle 10-20 mm arasında yıkanmış pomza kullanımı fidanlıklar için uygun bir üründür. pomzayı belli bir oranda saksılara yerleştirirsek bitki pomza dan güç alacaktır. fidanların en büyük ilaçlarından birisi pomza dır. pomza alırken mutlaka pomza ocağının kalitesini verilerini mutlaka bilmek gereklidir. aksi taktirde bitkilere zarar verebilir.
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2012, 14:29
POMZA ( BİMS ) NEDİR?
POMZA; volkanik kökenli slikat esaslı camsı ve gözenekli bir yapıya sahip hafif yapı elemanıdır.
YORUM EKLE
1
Zengin olmak için buna yatırım yapın!
2
Ev sahibi korktu, 2012'de mükellef yüzde 41 arttı
3
Altın çilek can çekişiyor
4
Almanya Avukat Adres ve Telefonları
5
Almanyadaki türk avukatlar
6
İstanbul'da 'Zombi Yürüyüşü'
7
Emniyet'ten yasaklanan kelimelerin listesi
8
YILIN İLÇE BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN KESKİN...
9
Otomobil, Kamyona Arkadan Çarptı: 1 Ölü
10
Kadıköy - Kartal Denemede, Temmuz'da Tamam
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler