Piyasalarda Yunanistan dalgası! Dolar yine çıkışta!

Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun referandum açıklaması Euro Bölgesi'ne yönelik endişeleri artırdı. Küresel piyasalarda sert kayıplar yaşanırken, petrol ve altın düştü. Dolar içeride 1,80'e dayandı. Piyasalarda Yunanistan dalgası!

Piyasalarda Yunanistan dalgası! Dolar yine çıkışta!

Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun referandum açıklaması Euro Bölgesi'ne yönelik endişeleri artırdı. Küresel piyasalarda sert kayıplar yaşanırken, petrol ve altın düştü. Dolar içeride 1,80'e dayandı.
Piyasalarda Yunanistan dalgası!
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun, Avrupalı liderlerin borç krizinin önüne geçmek amacıyla bir hafta önce karara vardıkları yardım anlaşmasını referanduma sunacağını açıklaması piyasalarda sert düşüşlere neden oldu.

Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 4'ü geçerken, ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da yüzde 2'nin üzerinde artışlar var.

Dış piyasalardaki olumsuz hava İMKB'ye de yansıdı. İMKB ilk seansı yüzde 2.12 düşüşle 54 bin 871 puandan tamamladı. İkinci seansta kayıplar bir ara yüzde 3'ün üzerine çıktı. Endeks günü yüzde 2.16 düşüşle 54 bin 851'den tamamladı.

Euro Bölgesi borç krizine yönelik tekrar artan endişeler döviz piyasasında da harekete neden oldu. Güne 1,77 düzeyinde başlayan dolar bankalararası piyasada 1,80'in üzerini gördü. Dolar 1,8040 TL'ye kadar yükseldi.

PETROL YÜZDE 3 DÜŞTÜ

Avrupa borç krizi endişeleriyle petrol fiyatlarında da düşüş yaşandı. ABD ham petrolü yüzde 3'ten fazla düşüşle 90 dolara, Brent tipi petrol de yüzde 2 gerileyerek 106 dolara indi.

ALTINDA DA İBRE AŞAĞI

Altın fiyatlarında da ibre aşağı döndü. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı yüzde 1.5 düşerek 1688 dolara geriledi.

YARDIM KARARI GEÇEN HAFTA ÇIKMIŞTI

Euro Bölgesi liderleri geçen hafta Yunan devlet tahvillerinden yüzde 50 zararı kabul etmeleri için özel bankalar ve sigortacılarla anlaşmaya varmış ve Yunanistan'a 130 milyar Euro'luk ikinci bir yardım kararı almışlardı.

Açıklanan kemer sıkma tedbirleri nedeniyle iktidardaki partisi de destek sıkıntısı yaşayan Papandreu, uluslararası kreditörlerin talep ettikleri mali tedbirler ve yapısal reformlar için daha geniş siyasi desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER