Sivil havacılık alanında Rus-Türk işbirliği anlaşması imzalanalı yarım yıldan biraz daha zaman geçti. Bu anlaşma Rusya ve Türkiye’ye birbirlerinin hava sahasını eskiye nazaran daha çok geniş şekilde kullanma imkanını tanımış oldu. Anlaşma her iki ülkeye yeni uçuş hatlarının açılmasını, uçuş sıklığı konusunda sınırlamanın kaldırılmasını öngörüyor. Yolcular için en önemli şey ise Türkiye ve Rusya’nın şehirleri arasında düzenli uçuşları gerçekleştiren Rus ve Türk havayolları şirketleri sayısının artırılmış olmasıdır.
Hükümetlerarası Anlaşmaya göre Türk Hava Yolları Rusya’ya on hatta sefer yapabilir. Şu an itibariyle sekiz destinasyona uçuş yapıyor, ama en yakın zamanda tüm kapasiteyle hizmet vermeyi planlıyor. Bunu Rusya’nın Sesi’ne Türk Hava Yolları Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş anlattı: 'Türk Hava Yolları olarak özellikle Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler bu hızla devam ederken THY’nin veya Rus tarafındaki hava yolu şirketlerin de daha fazla uçuş yapma ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz. En azından biz daha fazla uçuş yapmakta ihtiyaç duyuyoruz.
Özellikle de bu ayın içinde sayın Başbakanımızın Rusya’ya çalışma ziyareti olacak. Hem de bir çok bakanla beraber gelecekler. Mühtemelen bu seyahatları esnasında bir çok ticari anlaşmalara imza atacaklar. Ondan sonra Rusya ve Türkiye arasında daha fazla traffik olabilir'.
İki ülke arasında en çok rağbet gören uçuş hattı– İstanbul-Moskova’dır. Ama Hükümetlerarası Anlaşma imzalanmadan önce sadece Rus Aeroflot şirketi ve Türk Hava Yolları bu hatta uçuşlar yapma hakkına sahipti. Ekim’den itibaren iki yeni havayolları şirketi sözü geçen destinasyona seferler gerçekleştirmektedir. 8 Ekim’de Pegasus Hava Yolları Şirketi haftada üç kez İstanbul-Moskova ve Moskova –İstanbul düzenli uçuşlarını yapmaya başlamıştı. 27 Ekim’de ise önde gelen Rus havayolları şirketlerinden biri olan Transaero’nun günlük düzenli seferlerine start verildi. Geçtiğimiz günlerde Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat “1 ay kadar kısa bir sürede Pegasus’un sadece haftada 3 uçuşuyla yarattığı rekabet, İstanbul – Moskova bilet fiyatlarında yaklaşık %13,3 oranında bir düşüşe neden oldu. İstanbul – Moskova hattında tekel kırıldı, tüketici kazandı. Haftanın her günü uçmaya başladığımızda rekabet daha da artacaktır.” dedi.
Türk Hava Yolları Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş, rekabetten her şeyden önce yolcuların kazanacakları görüşünde: 'Bu iki şehir arasında potansiyel çok fazla. İstanbul bir metropol Moskova bir metropol. Dolayısıyla potansiyel çok yüksek. Bence yeni hava yolların girişi daha hızlı ulaşıma faydası olacaktır. Ayrıca, tabii ki, şirketler arasında tatlı bir rekabet olacaktır. Bu da hem kalite hem de daha ucuz bilet olarak yolcuya yansıyacaktır.
Bu iki şehir arasında potansiyel çok fazla. İstanbul bir metropol Moskova bir metropol. Dolayısıyla potansiyel çok yüksek. Bence yeni hava yolların girişi daha hızlı ulaşıma faydası olacaktır. Ayrıca, tabii ki, şirketler arasında tatlı bir rekabet olacaktır. Bu da hem kalite hem de daha ucuz bilet olarak yolcuya yansıyacaktır'.
Bununla beraber Türk Hava Yolları Rusya’da daha da gelişme yollarını arıyor. Bir taraftan Rusya’ya yapılan uçuşlara Astrahan ve Stavropol gibi hatların eklenmesiyle Rusya’ya hat sayısının 10’a artırılması yönündeki çalışmalar aktif şekilde yürütülüyor. Öbür taraftan, Rus UTair Hava Yolları ile uzun zaman beklenen ikili işbirliği artık kurulmuştur. Mefail Deribaş, işbirliği için hazırlıklar sürecinin oldukça uzun zaman sürdüğünü kaydederek şunu söyledi: 'Tabii ki kapsamlı işbirliği olduğu için ancak 7 Kasım’da gerçekleşebildi. Ondan önce bir kaç hatta deneme işbirliği uçuşlarımız oldu. Ama 7 Kasım’dan itibaren UTair ile sadece Rusya içinde 40’a yakın noktaya beraber uçuş yapıyoruz artık. Tabii ki UTair de bizimle hem Türkiye içinde hem de başka noktalara uçuş yapıyor'.
Mefail Deribaş’a göre uçuş coğrafyasının genişletilmesi ve sefer gerçekleştiren havayolları sayısının artırılmasının ardından uçuş sıklığı da artırılmalı. Deribaş, ‘Sankt Petersburg – Rusya’nın en popüler turistik destinasyonlarından biridir. Ama maalesef hükümetlerarası anlaşmaların öngördüğü sınırlamalar yüzünden hatlarda istediğimiz sonuçları elde edemiyoruz. Biz şu an İstanbul ve Sankt Petersburg arasında haftada sadece dört uçuş yapma hakkına sahibiz, ama bu uçuşları her gün yapabildiğimize eminiz' dedi.
Mefail Deribaş, 'Sivil havacılık anlaşmasının yapılan en son toplantıda alınan karara göre bir dahaki toplantı bir seneyi geçmeyecek diye karar alınmıştı. Taraflar önümüzdeki altı ay içinde tekrar bir araya gelir ve daha fazla noktaya daha fazla uçma imkanı her iki tarafa da sağlarlar, diye umut ediyorum' ifadesinde bulundu.
Ucuz Uçak Bileti Satan Firmalar
THY, Ucuz Uçak BiletiGüncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 15:52