Kaçak doğalgaz gaz baldan tatlı!

Kaçak doğalgaz gaz baldan tatlı!

Kaçak doğalgaz gaz baldan tatlı!
Doğalgazda, bu kadarına da pes dedirtecek, akla hayale gelmeyecek “ballı” bir kaçak yöntemi ortaya çıkarıldı...
Abone, doğalgaz sayacına bal döktü. Bal, abonenin tükettiği doğalgazın ölçümünü yapan diskin dönüş hızını ciddi biçimde yavaşlattı. Abone, örneğin 10 birim doğalgaz tüketmesine karşın faturaya yalnızca 1 birim yansıdı. Sağlık alanında her derde deva gösterilen bal, bu kez doğalgaz sektöründe boy gösterdi. Dünya doğalgaz tarihine geçecek bir olayla bal, bir abonenin kaçak doğalgaz kullanmak için kullandığı ürün oldu.

EPDK’YA ANLATTILAR
Doğalgaz dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile yaptıkları görüşmelerde, doğalgaz sektörüne ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırıyor. Bu toplantıların birinde sektör temsilcileri, kaçak doğalgaz kullanımı hakkında bilgi verdi. “Dudak uçuklatan” kaçak yöntemlerine de değinildi. Büyük bir kentin doğalgaz dağıtım faaliyetlerini yürüten şirket, kaçak doğalgaz kullandığı konusunda bulgular olan bazı abonelerle ilgili tarama yaptı. Denetimde, yanlış ölçüm yaptığı belirlenen doğalgaz sayaçları söküldü. Sayaçlar, kalibrasyon ve test için ilgili birimlere yönlendirildi.

BAL DÖKMÜŞLER
Uzman ekipler, sayaçlar üzerinde inceleme yaptı. Bir sayacın hemen her yanında, yapışkan bir madde tespit edildi. Bu maddenin, abonenin kullandığı doğalgazın ölçümünü yapan diskin (ya da ilgili parçanın), ağır hareket etmesi için döküldüğü belirlendi. Ekibin, araştırmaları sonrasında bu yapışkan ürünün, bal olduğu ortaya çıkarıldı. HABERTÜRK’ün görüşüne başvurduğu sektör temsilcisi, bu olayın son derece çarpıcı bir yönü olduğunu belirterek, “Biz de bu nedenle ilgililerle paylaştık. Bunun gibi başka çarpıcı kaçak yöntemleri de var. Ancak, bunların açıklanması özendirici etki yaratabilir” dedi.

Merkezden takip ediliyor
Doğalgaz dağıtım şirketleri, abonelerinin çektiği doğalgaz miktarını, merkezlerinde bulunan otomasyon sistemi aracılığıyla anlık izleyebilir. Sektör temsilcileri, “Sisteme giren ve tüketilen gaz miktarı bellidir. Her bir abonenin çektiği ya da tükettiği gaz anlık görülür. Sisteme çıkan gazla, tüketimi ölçülen gaz arasında fark oluşması halinde sistem, soruna dikkat çeker. Olaya müdahale edilir” dedi.

İğneyle delme yöntemi
Sektör temsilcileri, bal dışında başka bazı kaçak yöntemlerinin de görüldüğünü söyledi. Buna göre bazı aboneler de sayaçların altını ya da üstünü deliyor. Buradan bir pim ya da iğne yardımıyla tüketimi ölçen diske müdahale ediliyor. Diskin dönmesi engelleniyor. Sayaç ölçüm yapmıyor ve tüketimi göstermiyor.

habertürk.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER