FULL, BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

İş dünyası akaryakıt sektöründeki sürpriz alışverişi konuşuyor

FULL, BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

 Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. bağlı ortaklığı Doğan Enerji Yatırımları ve Sanayi Ticaret A.Ş., Asya Akaryakıt Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile münhasırlık anlaşması imzaladığını duyurdu. Doğan Şirketler Grubu’nun Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, doğrudan bağlı ortaklığı Doğan Enerji ile Full Grubu’nu temsilen Asya Akaryakıt arasında, Full Grubu’na ait akaryakıt şirketlerinin ve/veya varlıklarının tamamının veya bir kısmının satın alınması veya söz konusu şirketlerde kontrol payına sahip olunacak şekilde iştirak edilmesi ve/veya işbirliği olanaklarının araştırılması için çalışmalar yapmak üzere 4 Mart 2012’ye kadar geçerli olacak münhasırlık anlaşması imzalandığı bildirildi.

Opet örneği olacak

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre son dönemde agresif fiyat politikası ile sektörde kendine hatırı sayılır bir yer edinen Full’de Doğan Grubu, Opet’in yakaladığı başarının bir benzerini gerçekleştirmeye çalışacak. Opet de nispeten küçük bir şirketken, Koç Grubu’nun ortak olması ile birlikte sektörde pazar payı açısından ikinci sıraya kadar yükselmişti. Yine konuya yakın kaynaklara göre Full’de Mersinli Arslan ailesi azınlık hissedarı olarak kalmaya devam edecek. Ancak kontrol Doğan Grubu’na geçecek.

Doğan Grubu 2001 yılında Petrol Ofisi’ni özelleştirmeden İş Bankası ile birlikte almış daha sonra İş Bankası’nın hisselerini de satın alarak tek hakim hissedar olmuştu. Ancak daha sonra hisselerini iki parti halinde Avusturyalı OMV’ye sattı. Son hisse satışını 1 milyar euro ile 2010 yılı Ekim ayında yapan Doğan Grubu, böylece aradan 1.5 yıl geçtikten sonra tekrar sektöre geri dönme niyetini ortaya koymuş oldu.

44 istasyonu ile 60 milyon liralık indirim yaptı

AR Şirketler Grubu bünyesinde Ekim 2010’da ilk istasyonunu açarak akaryakıt sektörüne giren Full, 3 ay içinde 19 istasyona ulaştı. Geçen yılın tamamında ise 29’u İstanbul’da olmak üzere toplam 44 istasyona çıktı. Bu arada altyapı ve depolama alanını geliştiren, 64 adetlik tanker filosuna ulaşan şirket yaklaşık 15 ayda 400 milyon dolara yakın yatırım yaptı. Full, akaryakıt sektöründe daha önce görülmemiş fiyat indirimleriyle öne çıktı. Tüpraş’tan çıkış fiyatıyla pompa fiyatı arasında dağıtım firması ve bayi arasında paylaşılan yüzde 15’e yakın bir kar marjı bulunurken, hem dağıtım firması hem de bayi olan Full aradaki kâr marjından feragat ederek daha ucuza yakıt sattı. Full, kendi istasyonlarında yüzde 7’ye varan indirimler yaparak dikkat çekti ve bu arada İstanbul Ataşehir istasyonu, miktar bazında Maslak Opet’i dahi zorlamaya başladı. Merter’deki Shell istasyonunun yeni yol güzergahının azizliğine uğramasından sonra Türkiye’nin en çok akaryakıt satılan istasyonu Maslak Opet olmuştu. Şirket ‘Akaryakıtı kalitesiz, onun için ucuz’ eleştirilerine karşı da garanti kampanyası başlatmıştı. Halen indirimlere devam eden Full, her depoda ortalama 10 lira tasarruf ettiriyor. Full’ün hesabına göre indirimlerle 1 yılda tüketicinin sağladığı tasarruf 60 milyon lirayı aştı. Şirket, agresif kampanyalarıyla 1 yıl içinde pazardan yüzde 1.5 pay alıp ilk 10’a girdi. 2011 yılı cirosu ise 1 milyar 650 milyon lirayı buldu.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER