Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Temmuz 2015

Aylık en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetlerinde gerçekleşti

Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Temmuz 2015
Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Temmuz 2015

Finansal yatırım araçları kapsamında, mevduat faizi (brüt), borsa endeksi (BIST 100), altın (külçe), Amerikan Doları, Euro ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin (DİBS) aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve yıllık ortalama nominal ve reel getirileri hesaplanarak aylık olarak yayımlanmaktadır.

Devlet İç Borçlanma Senetleri nominal ve reel getiri oranları, Temmuz 2015 tarihinden itibaren BIST-KYD (Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği) DİBS tüm endeksi kullanılarak hesaplanmıştır. Söz konusu endeks Borsa İstanbul Borçlanma Araçları piyasasında işlem gören iskontolu ve sabit faizli kuponlu Devlet İç Borçlanma Senetleri getirilerinin yansıtılmasıyla oluşturulmaktadır. DİBS nominal ve reel getiri oranları 2005 Ocak - 2015 Haziran dönemi için güncellenerek haber bülteni ekinde verilmiştir.

Aylık en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetlerinde gerçekleşti

En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %1,10, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %0,69 oranlarıyla Devlet İç Borçlanma Senetlerinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi %0,72 ve Amerikan Doları %0,31 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık külçe altın %4,01, Euro %1,46 ve Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi %0,31 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi %0,31 oranında reel getiri sağlarken, külçe altın %4,41, Euro %1,87, BIST 100 Endeksi %0,72 ve Amerikan Doları %0,10 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Finansal yatırım araçlarının aylık reel getirileri (%), Temmuz 2015


Euro üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %2,95, TÜFE ile indirgendiğinde ise %3,89 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,98, TÜFE ile indirgendiğinde ise %4,10 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,51, TÜFE ile indirgendiğinde ise %11,69 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %12,82, TÜFE ile indirgendiğinde ise %11,90 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %20,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise %19,30 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,85, TÜFE ile indirgendiğinde ise %5,91 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 9 Eylül 2015’tir.
_____________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) nominal ve reel getiri oranları, 2005 Ocak-2015 Haziran dönemi için, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem gören iskontolu devlet iç borçlanma senetlerine ait getirileri yansıtan Borçlanma Araçları Piyasası Portföy Performans (BIST BAP) endeksleri kapsamındaki Piyasa Değeri Ağırlıklı (PDA) Genel Endeksi kullanılarak hesaplanmıştır.

Borsa İstanbul tarafından, BIST BAP endeksleri kapsamındaki PDA Genel Endeksi yerine, 2015 yılı Temmuz ayından itibaren BIST-KYD DİBS endeksleri hesaplanmaya başlanmıştır. BIST-KYD DİBS Endeksleri, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem gören iskontolu ve sabit faizli kuponlu DİBS getirilerini farklı vadeler bazında yansıtmak amacıyla oluşturulmuştur. Böylece yeni endeks kapsamına BIST BAP endekslerinde olmayan sabit faizli kuponlu DİBS’ler alınmıştır.

DİBS nominal ve reel getiri oranları için tüm vadeler dikkate alınarak oluşturulan BIST-KYD DIBS tüm endeksi kullanılarak hesaplamalar yapılmış, 2005–2015 dönemine ait getiri oranları güncellenmiştir.




Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2015, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER