E- Faturaya Nasıl Başvurabilirim
E- Faturaya Nasıl Başvurabilirim, Gerekli evraklar nelerdir
421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne (tebliğe ulaşmak için tıklayınız) göre 2013 takvim yılı sonuna kadar e-fatura uygulamasına zorunlu olarak dahil olacak mükellefler için son başvuru tarihi 01.09.2013’tür.
e-Fatura uygulamasından yararlanmak için üç farklı yöntemden istediğinizi seçebilirsiniz. Bu kapsamda;
- Başkanlık’tan özel entegrasyon izni almış kurumların bilgi işlem sistemleri kullanılarak yapılan entegrasyon (Bilgi için tıklayınız),
- Bilgi İşlem Sistemi altyapınızın yeterli olması durumunda Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu (Bilgi için tıklayınız),
- Başkanlığımız tarafından www.efatura.gov.tr internet adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB Portal (Bilgi için tıklayınız)
yöntemlerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Mükellefler, başvuru esnasında uygulamadan yararlanma yöntemlerinden durumlarına uygun olan birisini belirtmek zorundadır. Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları başvuru üzerine Başkanlık tarafından belirlenecektir.
Uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler posta yoluyla veya elektronik ortamda başvuru yapabilmektedir.
Posta yoluyla başvuru yapmak isteyen mükelleflerin başvuru belgelerini "Gelir İdaresi Başkanlığı – Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı(I) İlkadım Cad. 06450 Dikmen/ANKARA" adresine göndermeleri gerekmektedir.
Posta yoluyla başvurular için hazırlanan e-Fatura Başvuru Kılavuzuna ulaşmak İçin tıklayınız.
Elektronik Başvuru Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
Elektronik Başvuru Rehberine ulaşmak için tıklayınız.
Özel entegratör aracılığıyla e-Fatura uygulamasını kullanmak isteyen mükelleflerin gerekli belgeler ve özel entegratör aracılığı ile e-fatura uygulamasına dahil olmak istediklerini belirten bir dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
Özel Entegrasyon Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Tüzel kişiler
- Yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanmış "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi" (ulaşmak için tıklayınız)
- Yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanmış "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" (ulaşmak için tıklayınız)
- Şirket kuruluş sözleşmesi Ticaret Sicil Gazetesinde 01.10.2003 tarihinden önce yayımlanmış ise ilgili ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi, (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi) ve
- Başvuru formuna tüzel kişi mükelleflerin adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren noter onaylı imza sirküleri örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi.
Başvurusu uygun bulunan tüzel kişilere,
- Kullanıcı hesaplarının tanımlandığı ve uygulama bünyesinde kullanmak zorunda oldukları Mali Mühür sertifikalarını TÜBİTAK-UEKAE Kamu Sertifikasyon Merkezinden temini işlemlerine başlayabilecekleri bilgisi verilir.
- Bedeli KAMU SM hesabına yatırılan sertifikalar KAMU SM tarafından başvuru sahibi tüzel kişilere teslim edilir.
- Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan tüzel kişi mükelleflerden Mali Mühürlerinin temini işlemlerini yerine getirenlerin kullanıcı hesapları Başkanlıkça tanımlanarak aktive edilir.
Gerçek kişiler
- Yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanmış "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi" (ulaşmak için tıklayınız)
- Uygulama mali mühür ile kullanılmak isteniyorsa mükellef tarafından imzalanmış, "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" (ulaşmak için tıklayınız)
- Uygulama nitelikli elektronik sertifika ile kullanılmak isteniyorsa mükellefin nitelikli elektronik sertifikaya sahip olunduğunu ifade eden yazılı beyanı ve
- Başvuru formuna imza atan kişinin yetkili olduğunu gösteren noter onaylı imza sirküleri veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi.
Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvurusu uygun bulunan, TÜBİTAK KamuSM tarafından mali mühür sertifikası üretilen ve şifreleri teslim edilen mükellefler Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak uygulamaya dahil olabilirler. e-Fatura uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemlerini özel entegratör aracılığıyla gerçekleştirmek isteyen mükelleflerin kullanıcı hesapları özel entegratör tarafından tanımlanana kadar aktive edilmeyecektir.
Özel Entegrasyon Hizmeti vermek istiyorsanız, başvuru ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
e-Fatura Uygulaması İle İlgili Kılavuzlar
e-Fatura Uygulaması İle İlgili Kılavuzlara ulaşmak için ilgili bağlantıya tıklayınız.
-
e-Fatura Test Planı
-
e-Fatura Paketi
-
e-Fatura Portalı Kullanım Kılavuzu - v1.3
e-Fatura Portalı Kullanım Kılavuzuna Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
e-Fatura Uygulaması Özel Entegrasyon Kılavuzu
e-Fatura Uygulaması Özel Entegrasyon Kılavuzuna Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
e-Fatura Uygulaması Saklama Kılavuzu
e-Fatura Uygulaması Saklama Kılavuzuna Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
e-Fatura Uygulaması Entegrasyon Kılavuzu - v1.3
e-Fatura Uygulaması Entegrasyon Kılavuzuna Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
Ek-1 e-Fatura Uygulaması Zarf Şema Yapısı - v1.2
e-Fatura Uygulaması Zarf Şema Yapısına Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
Ek-2 e-Fatura Uygulaması Sistem Yanıtı Şema Yapısı - v1.2
e-Fatura Uygulaması Sistem Yanıtı Şema Yapısına Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
Ek-3 e-Fatura Uygulamasi Yazılım Standartları ve Nesne Yapısı - v1.2
e-Fatura Uygulaması Yazılım Standartları ve Nesne Yapısına Ulaşmak İçin Tıklayınız...
-
Ek-4 UBL-TR Kılavuzları_V-1.2
-
Ek-5 UBL-TR Paketi_V- 1.1