Çelik sektörü ilk çeyreği 4,3 milyon ton ihracatla kapattı

KUZEY AFRİKA VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEKİ İHRACAT ARTIŞI ÇELİK SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDİRDİ

Çelik sektörü ilk çeyreği 4,3 milyon ton ihracatla kapattı
Çelik sektörü ilk çeyreği 4,3 milyon ton ihracatla kapattı


KUZEY AFRİKA VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEKİ İHRACAT ARTIŞI ÇELİK SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDİRDİ


Türk çelik sektörü yılın başından bu yana yakaladığı miktar bazındaki artış trendini devam ettirdi. İhracatını zorlaştıran tüm olumsuz koşullara karşın özverili çalışmaları ile sektörü ayakta tutan çelik ihracatçıları, değer bazındaki düşüşe ise engel olamıyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 3,2 artışla 4,3 milyon ton ihracata ulaştı. Dünya çelik fiyatlarındaki düşüşün olumsuz etkisiyle değer bazında ihracat yüzde 23 azalışla 2,1 milyar dolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı ilk çeyrek verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla 4,3 milyon tona yükseldi. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 azalış ile 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dünya çelik fiyatlarındaki düşüş ihracat geliri üzerindeki baskısını hissettirmeye devam etti.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının ilk üç ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 4,5 milyon ton, değer bazında ise 2,6 milyar dolar oldu.

Ocak-Mart 2016 dönemi rakamlarına göre; Ortadoğu 1 milyon 414 bin tonla ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 135 artış ile 878 bin tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri ve yüzde 42 artış ile 748 bin ton olan Avrupa Birliği ülkeleri izledi.

Çelik sektörünün bu dönemde miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İspanya ve Şili olarak sıralandı.

İlk üç ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında liderlik 2 milyon ton ile inşaat çeliğinin oldu. Bu ürünü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 173 bin ton artışla 508 bin tona ulaşan yassı sıcak takip etti. Bu ürünlerin ardından ise 468 bin tonla dikişli boru ve 385 bin tonla profil geldi.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 1 azalış ile 1,5 milyon ton; değerde yüzde 22,6 azalış ile 739 milyon dolar oldu.

Sektörün ilk çeyrek ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Yılın başından bu yana miktar bazındaki ihracatımızda yakaladığımız artış performansı ilk çeyrekte de sürdü. Söz konusu dönemde miktarda ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 arttı. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerindeki yüzde 135’lik ve AB ülkelerindeki yüzde 42’lik ihracat artışının miktar bazındaki olumlu gidişatta büyük etkisi var. Ancak küresel çelik piyasalarındaki düşüş eğilimi maalesef değer bazındaki ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam etti. Tüm firmalarımızla birlikte kayıplarımızı telafi edebilmek için özverili bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER