Bakan Babacan, referandum yaklaştıkça vergi ve SGK prim borçlarına “kolaylık” için en öne geçti

Bakan Babacan, referandum yaklaştıkça vergi ve SGK prim borçlarına “kolaylık” için en öne geçti

Bakan Babacan, referandum yaklaştıkça vergi ve SGK prim borçlarına “kolaylık” için en öne geçti
Babacan, vergi kolaylığı için en ön safda
Bakan Babacan, referandum yaklaştıkça vergi ve SGK prim borçlarına “kolaylık” için en öne geçti

MALİ Kural Tasarısı’nın haziranda TBMM’den geçirilmeyip, yeni yasama yılına bırakılması yüzünden yaşadığı sıkıntı nedeniyle bir süre “suskun” kalan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, referandum yaklaştıkça, “vergi ve SGK prim borçları”na getirilmesi söz konusu olan “kolaylık”ın en önde gelen savunucusu oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu konuda tamamlanmış çalışma yok” derken, Babacan, “Vergi ve prim borcu olanların bu borçlarının faizlerinin biraz düşürülmesi ve borçlarının taksitlendirilmesi konusunda prensip kararı alındı. Bunun parametreleri üzerinde çalışacağız. Referandumdan sonra birkaç hafta içinde belli olacak. Faizler yüzde kaça inecek? Kaç taksit yapılacak. Bunların üzerinde çalışmamız gerekiyor” mesajı verdi.

VATANDAŞI RAHATLATACAK
Ali Babacan, önceki günlerde katıldığı İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) özel meclis ve meslek komiteleri toplantısında, vergi ve prim borçlarıyla ilgili ‘yeniden yapılandırma’ kararı aldıklarını açıklamıştı. Önceki akşam Kanal 7 televizyonunda bir programa, katılan Ali Babacan, bu çalışmanın bir af olmadığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Kimsenin borcu silinmiyor. Kimsenin borcunda olağanüstü iskontolar, indirimler. Böyle birşey de yok. Nedir? Faizlerin makul rakamlara çekilmesi, bir de taksitlendirme kolaylığı sağlanması. Bu çalışma sıkıntıdaki vatandaşları biraz rahatlatacak. Öte yandan hiç alamadığımız bir paranın tahsilatına başlayacağız. Bu bir af değil. Hükümetimiz döneminde kamunun hiçbir alacağını affetmedik.”

İŞSİZLİK YÜZDE 12 OLUR
İşsizlik rakamlarına da değinen Ali Babacan, işsizlik oranlarının pek çok ülkede hızlı şekilde artmaya devam ettiğini belirterek, “2009 yılı birinci çeyreği ile 2010 yılı birinci çeyreği işsizlik oranlarına bakıldığında Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’ndaki (OECD) bütün ülkeler içinde işsizlik oranı en hızlı düşen ülke oldu” dedi. Genç işsizlikte (15-24 yaş) Türkiye’nin oranının tam AB ortalaması olduğunu, AB’de 27 ülkenin ortalamasının 2009 sonu itibariyle yüzde 21 olduğunu kaydeden Ali Babacan, yüzde 9-10 civarındaki rakamın Türkiye’nin yapısal işsizlik sorunu olduğunu, ekonomik büyüme ile çok ilgisi olmadığını ifade etti. Babacan, bu yılın ortalamasının yüzde 12’lerde bir rakamla biteceğini, geçen yıla oranla yüzde 2’nin üzerinde bir düşme olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

OVP’YE GÖRE YÜRÜYORUZ
Mali Kural’ın ertelenmesiyle ilgili bir soru üzerine Babacan, Orta Vadeli Programı (OVP) geçen yıl açıkladıklarını, bugüne kadar OVP çerçevesinde yürüdüklerini söyledi. Mali disiplin konusuna değinen Babacan, Türkiye’ye güven olduğunu, ölçülü gideceklerini ifade etti.

MEMUR ZAMMI 'BİR MİKTAR REFAH PAYI'DA OLACAK
HÜKÜMET ile memur sendikaları arasında süren 4 turluk pazarlıkların ardından ortaya çıkan yüzde 4+4 zam oranı hakkında da görüş bildiren Ali Babacan, “Bu yılın enflasyon beklentisi yüzde 7.5, gelecek yıl ise yüzde 5.5. Memura verilen yüzde 4+4 zam enflasyondan memuru koruyacak. En düşük memur maaşındaki artışın yüzde 18’e denk gelmesi de ek ödemeden kaynaklandı” diye konuştu.

ERGÜN: İKİNCİ ÇEYREKTE ÇİFT HANELİ BÜYÜME BEKLİYORUZ
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11.7 oranında büyüdüğünü hatırlatarak, “Yılın 2’nci çeyreğinde de çift haneli bir büyüme bekliyoruz” dedi. Kocaeli Gebze’de Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜMSİAD) düzenlediği iftara katılan Bakan Ergün, “Yıllık ihracatımız da116 milyar dolar seviyelerini yakaladı” dedi.

‘EVET’ EKONOMİ İÇİN OLUMLU OLUR
ANAYASA değişikliğiyle ilgili de konuşan Ali Babacan, ekonomide yaptıkları reformları yargıda yapamadıklarını, mevcut yargı sisteminin büyümeyi geriye çekeceğini kaydetti. Babacan, “evet” çıkmasının bir hukuk devleti olma özelliğini pekiştireceği, demokrasinin kalitesini yükselteceği, zemini sağlamlaştıracağı için ekonomi açısından olumlu sonuç vereceğini anlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER