Azeriler TRANSa geçti!

Dev projede ayrıntılar netleşiyor...Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar tamamlandıktan sonra, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) yüzde 80'lik paylarından Azerbaycan'daki uluslararası enerji şirketlerine hisse satabileceklerini, bir hisse satışının olması halinde ise kontrolün kendilerinde kalacağını bildirdi.

Azeriler TRANSa geçti!

Abdullayev, Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşmanın imzalandığı toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TANAP'a ilişkin sorular üzerine Abdullayev, SOCAR'ın stratejik yatırımlarından biri olan projenin, Türkiye'nin dünya coğrafyasında alacağı yer bakımından bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biri olduğunu vurguladı.

''HİSSE SATABİLİRİZ"
Abdullayev, Azerbaycan ve Türkiye'nin ortak olduğu projenin fizibilitesinin hızla yapıldığını, projenin tamamlanmasıyla Türkiye ve Avrupa'ya Azeri gazının taşınmaya başlanacağını hatırlattı.

TANAP'ta hisse satışı yapıp yapmayacakları sorusunu ise Abdullayev, ''Türkiye ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar tamamlandıktan sonra SOCAR olarak, TANAP'taki yüzde 80'lik payımızdan Azerbaycan'daki uluslararası enerji şirketlerine hisse satabiliriz. Ancak eğer böyle bir hisse satışı söz konusu olursa, kontrol bizde kalacak. Operatörlük, liderlik bizde olsun istiyoruz'' şeklinde yanıtladı.

''MALİYET 5 İLA 7 MİLYAR DOLAR ARASINDA OLABİLİR"
TANAP'tan yılda 16 milyar metreküp gaz geçeceğini, 6 milyar metreküpün Türkiye'ye, 10 milyar metreküpün de Avrupa'ya gideceğini ifade eden Abdullayev, projenin toplam maliyetinin 5 ila 7 milyar dolar arasında olabileceğini, net rakamın fizibilite çalışmasının tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağını söyledi.

Akaryakıt dağıtım sektörüyle ilgili sorular üzerine de Abdullayev, ''Akaryakıt dağıtım sektörüyle ilgileniyoruz. Burada olmak istiyoruz. Bize bu konuda teklifler geliyor. Ancak henüz metodoloji belli değil'' dedi.

İGDAŞ'a ilgilerine ilişkin de Abdullayev, bu ilgilerinin devam ettiğini, İGDAŞ'da yerli ortak düşünebileceklerini vurguladı.

İran ile ilgili ise Abdullayev, İran ile parasal bir anlaşmalarının bulunmadığını, gaz konusunda karşılıklı swap yaptıklarını ifade etti.
ht ekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER