Alın teri değil makine yağı! Gelecek 10 yılda mesleki kaderiniz değişecek

Alın teri değil makine yağı! Gelecek 10 yılda mesleki kaderiniz değişecek

Alın teri değil makine yağı! Gelecek 10 yılda mesleki kaderiniz değişecek
Alın teri değil makine yağı!
Gelecek 10 yılda mesleki kaderiniz değişecek


Rekabetin her geçen gün arttığı ve çalışanların yarışta daha da zorlanmaya başladığı iş dünyasında en önemli farkı insan yaratıyor. Şirketlerin başarısında insan faktörü her geçen gün daha da artıyor. Teknolojiyle bütünleşen mesleklere yatırım yapılıyor. Enerji  sektörü ve yan dallarındaki her türlü iş, özellikle sertifikasyon, akreditasyon uzmanlığı;  genetik, nero-psikoloji, nanoteknoloji; bu alanlardaki sertifikasyon, akreditasyon uzmanlığı; dijital mecralar ve reklam tasarımcılığı ile robotik sistemler geleceğin  meslekleri olarak şimdiden kendinden bahsettiriyor.

‘BİLGİYİ FARKLI KULLANAN BAŞARILI OLACAK’
Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cem  Tarık Yüksel ileride istenilen herhangi bir bilginin direkt kişiye aktarılacağını, bilgiye  ulaşım konusunda sınırlar ortadan kalkacağı için kişisel başarının bilginin farklı  kullanımından kaynaklanacağını belirtiyor. Yüksel, aynı anda birkaç iş yapan mail yazarken müzik dinleyen, TV seyreden ve MSN’de yazışan kişiler için klasik eğitim sisteminin yeterli olmayacağı ve eğitim sisteminin buna göre yeniden düzenlemesinin  gereğini vurguluyor.

‘ALIN DEĞİL, AKIL TERİ ÇAĞINDAYIZ’
“Bugün tanımlayabildiğimiz meslekler değişecek, karışacak ve birbirinin içine girecek.  Binlerce yeni, şu anda hiç bilmediğimiz ve hepsi de teknolojiyle bütünleşmiş yepyeni  işler yaratacağız” diyen Fütüristler Derneği Başkanlığı’nı yürüten M-GEN Gelecek  Planlama Merkezi Kurucu Başkanı, yazar Ufuk Tarhan, bugünkü gibi statik sorumluluk alanları belirli, tanımlanmış mesleklerin, işler ortadan kalkacağını iddia ediyor. Tarhan, “Teknoloji artık birilerinin, aklı evvelerin, teknolojiye ilgisi olan ya da o dallarda eğitim  almış olanların bildiği, anladığı bir dal değil, herkes için mutlaka geçerli bir araç. Teknolojinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor, ucuzluyor ve kolaylaşıyor. Neler olup  bittiğini anlamak isteyenler; giriş seviyesi olarak; sosyal medyayı akıllı kullanmakla işe  başlayabilirler.
Algı ve farkındalık geliştirmek ve burada ne dediğimi anlayabilmek açısından çok önemli.  Daha birkaç ay önce email hesabı dahi olmayan kişiler şimdi Facebook’a fotoğraf, video yükleyip, Farmville’de domates yetiştiriyorsa, bu sadece espri konusu  olacak bir hikâye değil, sorunuzun pek çok yanıtını içinde barındıran anormal bir   sinyaldir” diyor.
“Teknolojiye taşınamayan veya artık gereği kalmayan her türlü elle, alın teriyle yapılan  iş yok olup gidecek. Mesela makine teknikerliği. Bunu artık holografik tamirciler, web  üzerinden halledecek. Teknik liselerin, okulların acilen ‘Dijital Kabiliyetleri Geliştirme’  merkezlerine dönüşmesi” gerek diyen Tarhan, “Genel olarak ağdalı, Google’da bulunabilecek bilgilerle dolu eğitimin içerik ve sürelerinin kısalması lazım” yorumunu yapıyor.

Yetişmiş personel ihtiyacı var
“En çok aranan mesleklerde, bugünden  şekillenen ve önümüzdeki on yıla yayılacak  bazı önemli trendler var” diyen Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu trendler, iş yapış şekillerimizi temelden değiştiren teknolojilere  işaret ediyor. Bu alanlarda önemli miktarda yetişmiş personele ihtiyaç duyulacak ve bu alandaki profesyoneller çok iyi koşullarda iş bulabilecek. Bu alanlarda yer almak  isteyenler şimdiden gerekli eğitimi, donanımı planlayıp harekete geçmeli.” Cem Tarık Yüksel’e göre ise gelecekte önem kazanacak meslekler internet pazarlama uzmanlığı,  anti-terör uzmanlığı, iş terapistliği, sürdürülebilir iş modeli uzmanlığı, etki ve  mahremiyet koruyuculuğu, sağlık karantinacılığı, biyoloji ve gen uzmanlığı.

Sadece yöneticilik yetmeyecek
Geleceğin öne çıkaran yetkinliklerinin rekabeti artıracağı konusunda birleşen uzmanlar,  şu başlıklara dikkat çekiyor:
Fütürist olmak: Geleceğe tahmin etmek üzere bakan değil onu tarif eden ve yaratanlar  öne çıkacak.
Yönderlik edebilmek: Sadece yöneticilik ya da sadece liderlik yeterli olmayacak, her  ikisini de yapabilenler kıymete binecek.
Esneklik & olumlu bakış: Yeni teknolojilerle yeni işyaşam formları oluşuncaya kadar,  biraz eskiden, biraz şimdi, biraz da gelecek hep bir arada olmak zorunda kalacak.
Gelecek planlamacısı olmak, algoritmik düşünebilmek: Yaratıcılık çok önemli ancak  bunu algoritmik ve sürdürülebilir bir planlamaya oturtamayanlara hiç şans  verilmeyecek.

GELECEĞİN MESLEKLERİYLE İLGİLİ NE BİLİYORUZ?
Genetik ve biyoteknoloji: Günümüzün ve geleceğin en önemli çalışma alanlarından biri olacak. Örneğin ekstrem koşullarda yaşayabilen canlılardan alınan enzimlerle sanayide
kullanılacak maddeler oluşturuluyor. Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle kendi talebini yaratabiliyor ve bu yönüyle  diğer teknolojilerden ayrılıyor.  

Nanoteknoloji: Kendini temizleyen kumaşlarla ve duvar boyalarıyla şimdiden hayatımıza giren nanoteknoloji, gelecek on yıl içinde çok daha gelişmiş uygulamalarla karşımıza çıkacak. Sağlık, tekstil, elektronik, otomotiv, gıda gibi çok farklı alanlarda kullanılacak.  Uzmanlar şu an nanoteknolojinin 3. devresininde olduğumuzu, 2020 yılı itibarıyla da 4.  nesil nanoteknolojik ürünlerin çıkmasının beklendiğini belirtiyor.

Dijital reklamcılık: İnternetin bir reklam mecrası olarak diğer mecraları giderek geride bırakması, işgücü  açısından da önemli bir harekete işaret ediyor. Sadece ülkemizde  beş yıl içinde 10 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyulacağı belirtilen sektör; web uygulama uzmanı, yazılım ve multimedya uzmanı, arama motoru pazarlama uzmanı, kampanya  yönetimi uzmanı, dijital medya planlama uzmanı, interaktif sanat yönetmeni gibi farklı profillere iş imkânı sağlayacak.

Robotik: Kritik ameliyatları robotların insanlara göre hatasız ve daha başarılı  gerçekleştireceği günler çok yakın. Makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve  elektronik mühendisliği dallarının birlikte çalıştığı bu alan, sadece üretim ve sağlıkta  değil, hayatımızın hemen her alanında kullanabileceğimiz yeni teknolojiler yaratacak.

Tarım: Teknolojiye en uzak gibi görünen bu alan, gelecek on yıl içinde en büyük  teknolojik gelişimlere sahne olacak gibi görünüyor. Özellikle susuz tarım ve organik  tarım teknikleri, giderek azalan doğal kaynakları daha verimli şekilde kullanabilmemizi sağlayacak.

Enerji sektörü öne çıkacak
* Enerji sektörü ve yan dallarındaki her türlü iş, özellikle sertifikasyon, akreditasyon
   uzmanlığı
* Genetik, nero-psikoloji, nano teknoloji; bu alanlardaki sertifikasyon, akreditasyon
   uzmanlığı
* Müşteri deneyimi, oyun senaristliği
* Dijital sosyoloji
* Dijital-siber güvenlik uzmanlığı
* Sosyal sorumluluk uzmanlığı
* 5 duyu reklam tasarımcılığı
* Mobilintertelemedya uzmanlığı
* Hologram, augmented teknoloji uzmanlığı
* Uzay, astroloji mühendisliği
* Robotik sistemler, iş zekası uzmanlığı

 

Nanoteknoloji popüler olacak

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, gelecekte çift diplomanın çok önemli olduğunu, kişilerin hangi mesleği seçerse seçsin ikinci dal olarak hukuk ya  da psikoloji eğitimi alması gerektiğini ifade ediyor. İnsanların kendilerini geliştirmeleri  ve kendilerine zaman ayırmaları gerektiğini belirten Manas, gelecekte iş gücünün  çeşitleneceğini ve kişisel markaların öne çıkacağını anlatarak, fark yaratmanın ancak bilgi ile olacağını vurguluyor. Gelecekte serbest çalışma zamanlarının ve alanlarının yaygınlaşacağını ifade eden Manas, “Nanoteknoloji, genetik mühendisliği gibi alanlar gelecekte bugünden daha popüler olacak” diyor. Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre çok  daha genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Alphan Manas, “Bu durumu avantaja  dönüştürmek gerekiyor” yorumunu yapıyor.

Meslekler birbiri içine girecek
Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan “Bugün tanımladığımız meslekler değişecek, birbirinin içine girecek. Hepsi de teknolojiyle bütünleşmiş yepyeni işler yaratacağız” diyor.

HT Kariyer

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER