2018’de maaşlar yüzde 10 artacak

Korn Ferry Hay Group’un Türkiye’de 1.578 şirketin katılımıyla gerçekleştirdiği Ücret ve Yan Haklar Araştırması, 2018 yılında maaşlarda yüzde 10 artış beklendiğini ortaya koydu.

2018’de maaşlar yüzde 10 artacak
2018’de maaşlar yüzde 10 artacak

Korn Ferry Hay Group’un Türkiye’de 1.578 şirketin katılımıyla gerçekleştirdiği Ücret ve Yan Haklar Araştırması, 2018 yılında maaşlarda yüzde 10 artış beklendiğini ortaya koydu.

Korn Ferry Hay Group Araştırmasına göre, Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdinglerin 2018 maaş artış oranı da yüzde 10 olacak.
 

Global insan kaynakları ve organizasyonel danışmanlık şirketi Korn Ferry Hay Group’un her yıl gerçekleştirdiği ve merakla beklenen “Ücret ve Yan Haklar” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılı için özel sektörde öngörülen maaş artış oranı yüzde 10 oldu. Korn Ferry Hay Group’un Türkiye ekonomisinin önde gelen yerli ve yabancı 1.578 şirketinin insan kaynakları yöneticileri ile birebir görüşmelerle topladığı güncel veriler baz alınarak gerçekleştirdiği “Ücret ve Yan Haklar” araştırmasının sonuçları; yerli ve yabancı şirketlerin bu yıl aynı oranda maaş artışına gideceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdinglerde 2018 yılı için Türkiye genel ücret artışı ile paralel olarak yüzde 10’luk maaş artışı planlıyor.

En yüksek maaş artışı enerji dağıtım ve perakende sektöründe


Yüzde 61’i ulusal, yüzde 39’u ise uluslararası şirketlerden oluşan 1.578 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, önümüzdeki yıl en çok hangi sektörlerin maaş artışına gideceği, hangi sektörlerin ise maaş artışında biraz daha geride kalacağını da net bir şekilde ortaya koydu. Buna göre son yıllarda yatırımların arttığı enerji dağıtım ve perakende yüzde 11,7 ile en yüksek zam oranını yakalaşacak sektör olurken, savunma sanayi, petrokimya ve gaz, lastik üretimi, madencilik ve liman Türkiye ortalamasının üzerinde zam yapmayı planlayan sektörler oldu. Emeklilik-hayat sigortası ve çağrı merkezi sektörleri ise yüzde 9 oranındaki artışla Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Şirketler farklılaşmak için kariyer gelişimi ve prim sistemine odaklanacak


Korn Ferry Hay Group Ücret ve Yan Haklar Araştırmasını değerlendiren Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, ücret yönetiminde özellikle kurlardaki değişim ve enflasyonun çift hanelere ulaşması nedeniyle bu yıl, önceki yıllardan farklı olarak sektörler arasında baz ücret artış bütçesinde belirgin farklılaşmanın olmadığına dikkat çekti. Baz ücret artışlarında marjinal olarak farklılaşmayan şirketlerin performans yönetimine ve buna bağlı olarak çalışanların kariyer gelişimine ve prim sistemlerine odaklanmayı planladıklarını vurgulayan Yıldırım, “Geçmiş yıllarda sektörler arasındaki ücret artışına ayrılan bütçeler yüzde 5 ile yüzde 10 arasında, daha net ifadeyle iki kata kadar değişirken bu yıl bu dağılımın yüzde 9 ile 12 arasında olduğunu gözlemlediğimizde sektörler arasındaki temel ücret farkların azalacağını öngörebiliriz. Buna ek olarak içinde bulunduğumuz dönemde yönetim kurullarının ana önceliği olan karlılığı destekleyecek şekilde, insan kaynakları politikalarında performans yönetimine daha fazla önem verileceğini ekleyebiliriz” dedi.

Şirketler gelecek yıl büyümeyi planlıyor


Korn Ferry Hay Group 2017 Ücret ve Yan Haklar Araştırması katılımcı şirketlerin en önemli odakodaklarının karlılık, sürdürülebilirlik ve büyüme planları olduğunu ortaya çıkardı. İnsan kaynağının yönetiminde ise şirketler performans yönetimine, çalışan motivasyonuna ve ücret ve yan haklar alanlarına odaklanacaklarını belirttiler. Buna ek olarak şirketlerin insan kaynakları ile ilgili kendilerini güçlü bulduğu alanların başında sırasıyla işe alım ve eğitim geliyor.

Korn Ferry Hay Group’un 2017 Ücret ve Yan Haklar Araştırmasına katılan şirketlerin büyük bir çoğunluğu bazı pozisyonların temininde zorluk çektiklerini, belirli pozisyonlarda ise talep fazlası olduğunu belirtti. Araştırmaya katılan şirketlerin temininde zorluk çekilen pozisyonların başında Bilgi Teknolojileri gelirken; talep fazlası en çok olan pozisyon ise Finans ve Muhasebe oldu.

Korn Ferry Hay Group “Ücret ve Yan Haklar” Araştırmasında beklenen ücret artışları


Sektör Ortalama maaş artışı (%)

Enerji Dağıtımı ve Perakende 11,7

Savunma Sanayi 11,4

Petrokimya ve Gaz 10,3

Lastik Üretimi 10,3

Madencilik 10,2

Liman 10,1

Kimya 10

Tekstil 10

Teknoloji 10

Sigorta 10

Perakende 10

Otomotiv 10

Metal 10

Türkiye Geneli 10

Lojistik 10

İnşaat 10

İlaç 10

Hızlı tüketim malları 10

Enerji 10

Elektrik, Elektronik ve Otomasyon 10

Dayanıklı Tüketim Malları 10

Bankacılık 10

Eğitim 9,9

Araç Kiralama 9,8

Emeklilik ve Hayat 9

Çağrı Merkezi 9



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER