Üniversite yolculuğunda ilk basamak geride kaldı. YGS sonuçlarının açıklanmasıyla sıra maratonun ikinci aşaması LYS’de. Sonuçlar beklentinin altında ya da üzerinde gelmiş olabilir. Bunu bir kenara bırakıp LYS’ye odaklanma gerektiğini hatırlatan uzmanlar, konu eksiklerinin hızlıca çıkarılıp uygun bir çalışma programının oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Her sınav döneminde duygusal iniş ve çıkışların olabileceğine dikkat çeken Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Önemli olan duygusal inişlerde kendimizi hemen toparlayarak çalışma tempomuzu düşürmeden devam edebilmektedir” uyarısında bulunuyor.
2017 YGS sonuçları açıklandı. Sınava giren 2 milyon 162 bin 895 adaydan 2 milyon 161 bin 438 adayın sınavı geçerli sayıldı. Bu yıl sınavsız geçiş kaldırıldığından dolayı meslek lisesi mezunları da alanlarının devamındaki bölümleri tercih ederken ortaöğretim başarı puanlarına eklenen “ek puanlarla” tercih yapabilecek.
YGS sonuçlarını nasıl okumalı, sonrası için nasıl planlama yapmalı?
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş YGS ile ilgili değişiklikleri hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulunuyor:
“Geçmiş yıllarda YGS ile öğrenci alırken bu yıl puan türü değişerek LYS puanlarına göre öğrenci alan bölümleri hatırlatmakta yarar var. İlahiyat YGS-4’ten TS-1’e; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1’den MF-1’e; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği YGS-6’dan TM-2’ye; Kimya Öğretmenliği YGS-2’den MF-3’e; Okul Öncesi Öğretmenliği YGS-5’ten TS-1’e; Özel Öğretim Öğretmenliği YGS-4’ten TS-1’e geçiş yapmıştır. Bu bölümleri düşünen öğrencilerin puan türlerine göre LYS çalışmalarını planlamaları gerekir.
YGS puanlarını öğrenciler nasıl kullanacaklar?
YGS de 150 baraj puanını geçen öğrenciler ilgili puan türlerinde 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirler. YGS ‘de 180 barajını geçen adaylar ilgili puan türünde üniversitelerde yer alan yüksekokulların altındaki 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler. Herhangi bir YGS puan türünde 180 barajını geçen aday LYS’lere girme hakkına sahip olur.
Sonucu bir kenara bırakıp LYS’ye odaklanmalı!
YGS bizim için bir baraj sınavı ama onun da öncesinde sınavla birlikte sınavla ilgili düzenlemeleri görerek bir sınavın nasıl olması gerektiği deneyimlendi. YGS beklentilerimizin üstünde ya da altında geçmiş olabilir ama bundan sonra önemli olan LYS ye yönelik çalışmalardır. LYS bilgi ağırlıklı sorulardan oluşan bir sınav olacağından konu eksikleri çıkarılmalı ve buna uygun bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Her sınav döneminde yaşanılan duygusal iniş ve çıkışlar olabilir fakat önemli olan duygusal inişlerde kendimizi hemen toparlayarak çalışma tempomuzu düşürmeden devam edebilmektedir. Fazla zaman aralığı bırakmadan LYS çalışmalarına hemen başlamak gerekmektedir.”
“Hayat Tercihtir” EKET’te adaylarla buluşuyor
Üniversite adaylarının rehber ve kılavuz programı ‘Hayat Tercihtir’ İstanbul’da aday öğrencilerle bir araya geliyor. Üsküdar Üniversitesi’nden Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş ve Şaban Özdemir, 30 Mart Perşembe günü saat 12:30’da “Hayat Tercihtir Buluşmaları” ile İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Eğitim ve Kariyer Fuarı'nda aday öğrencilere kariyere dair bilgiler verecek.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.