İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 12 yıllık eğitim hayatının sonunda yapılan üniversite yerleşim sınavları, öğrencilerin aslında yaşamlarının en önemli kulvarını açan sınav. Öğrencilerin bu sınavdan sonra kazandıkları bölüm büyük ihtimalle ilerki zamanda yapacakları meslek olacak. Bu denli büyük bir sınav oluşundan dolayı aileler ve öğrenciler oldukça endişeli oluyor.
Bu yılki üniversite sınavından sonra öğrencilerin büyük bir kısmı üniversiteye girmeleri kesinleşmiş gibi gözüksede barajı aşamayan öğrencilerde mevcut olduğu gibi istediği puanı elde edemeyip yetenekleri dışında sevmedikleri bölüme gitmeye mecbur kalan veya tercih yapman öğrencilerde var.
Üniversiteyi kazanamayanlara tavsiyeler
Üniversiteyi kazanamayanlar için, Dünyaca ünlü marka olan World Travel Service‘in alt ürünlerinden biri olan ve yurt dışı eğitim hizmeti veren WTS Education‘ın yöneticilerinden Tülay Ersan’ndan sizler için tavsiyeler aldık.
Ek kontenjan başvuru zamanını bekleyin.
Ek kontenjanın bir yere yerleşmeyi başaramayan üniversite adayları için bir fırsat. Tercih sonuçlarının ardından açıklanan ek kontenjanları takip edip tercih yapabilirsiniz. Ancak uzmanların tavsiyesine göre sadece üniversite okumak için tercih yapmamalısınız.
Yurt dışında üniversite okumak mükemmel bir fırsat
Yurt dışında üniversite okumak, Uluslararası İnsan Kaynakları’na göre kolay iş sahibi olmak için büyük bir avantaj sağlar. Uzmanlara yurt dışı üniversite ile ilgili en çok yöneltilen sorunun “fiyatları çok pahalı, bütçemiz yetmez” olduğunu belirtti. Ancak yurtdışı üniversite okumanın avantajları, yurtiçinde okumaya göre daha fazla olduğu herkes tarafından kabul edilmekte. Yurt dışı üniversite okumanın size sağlayacağı katkıları ise;
Yabancı dil öğrenmek için mükemmel bir fırsat. Sürekli pratik yapacağınız için en kısa sürede yabancı dil öğrenebilirsiniz bunuda sizi iş bulma konusunda oldukça kolaylaştıracaktır.
Sürekli seyahat etme imkanınız var. Böylelikle yeni yerler görmüş, yeni kültürler tanımış olabileceksiniz.
Yurtdışından alacağınız mavi diploma sizi iş ararken bir adım öne geçirecektir. Bunun başlıca nedenleri yabancı dillere olan yatkınlığınız, farklı ortamlara ve insanlara çabuk adapte olabilmeniz, problem çözmeye yönelik bakış açınız gibi örneklerle çoğaltabiliriz.
Yurtdışında eğitim almanız sizi olgunlaştırarak özgüveniniz artırır. Ailenizden uzak tek başınıza bir yaşam kurmak sizler için mükemmel bir tecrübe olacaktır.
Türkiye’de özel üniversite mi yoksa yurt dışında üniversite mi?
Yapılan araştırmalara bakınca Türkiye’de ki özel üniversite fiyatları, yurt dışındaki üniversitelere göre oldukça fazla. Yurtdışı üniversitelerinin sağladığı imkanlar daha fazla olduğu için yurt dışında okumak eğitim hayatınız için daha mantıklı hale geliyor.”Yurt dışı üniversite fiyatları belirlendi” adlı haberimizi okuyarak yurt dışı üniversite fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Sınava tekrar girebilirsiniz
Üniversite sınavına, liseye geçiş sınavları gibi 1 defa katılma hakkına sahip değilsiniz. Dilediğiniz kadar her sene katılabilir şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak insan hayatında 1 yıl çok önemli bir yer kapladığı için uzmanlar tarafından asla önerilmemektedir.
Yurtdışına Giden öğrenci sayısı artıyor
Özellikle son yıllarda Üniversite için yurt dışı eğitim tercih edenlerin sayısı artıyor. Türkler tarafından çoğrafi olarak, ekonomik ve kültür yakınlılığı sebebiyle Yunanistan aşırı rağbet görüyor.
En ucuz eğitim Yunanistan’da
WTS Education tarafından yapılan araştırmaya göre en ekonomik eğitim görebileceğiniz üniversite Yunanistan. Yunanistan’ın peşinden Arnavutluk ve Bulgaristan gelirken en pahalı ülke ise A.B.D oldu. Türkiye’de bulunan bazı anaokullarının veya üniversitelerinin talep ettiği 1 yıllık ücret ile Yunanistan’da 4 yıllık eğitim görebilirsiniz.
Yunanistan’da eğitime devletten destek
Türkiye ile Yunanistan eğitim sistemleri birbirine çok benzerken, Yunan devleti eğitime oldukça önem veriyor. Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin öğlen yemeği masraflarını karşılarken özel yurtlarda kalan öğrencilerin ise yemek masraflarının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır. Ayrıca her ders için 2 kitabı da ücretsiz veriyor. Sağladığı bu avantajların yanına yol masraflarında ciddi bir indirim sağlayan Yunan Devleti, tüm devlet hastanelerinde ise ücretsiz tedavi görebilme imkanı sağlıyor.
Yunanistan bir adım uzağınızda
Yunanistan ile Türkiye arası uçak seferlerinin her gün olmasının ve ekonomik olup bir-bir buçuk saat sürmesi üniversite öğrencileri ve aileleri için mükemmel bir avantaj. Ayrıca Yunanistan ile Türkiye arasındaki mesafenin sadece İstanbul ve Ankara arasındaki mesafe kadar olması, özel araç veya otobüs ile gidenler içinde bir avantaj sayılabilir. WTS Education yöneticilerinden Tülay Ersan’a göre üniversite öğrencilerinin ailelerinden uzak eğitim gören öğrencilerin çektikleri en büyük zahmet tatillerde, haftasonlarında ailelerinin yanına dönecekleri zaman yol uzun sürdüğünden dolayı okula odaklanma zorluğu çektiklerini olduğu vurguladı. Yunanistan ile Türkiye’nin bu denli yakınlı hem aileler için hem de öğrenciler için müthiş bir avantaj. Tatil günleri sabah gidip akşam döndükleri zaman hiç bir yorgunluk, odaklanma sorunu yaşamayacaklar. Yurtdışında eğitim görmenin diğer dezavantajlarından biri kültür farklılığıdır. Ancak Yunanistan ülkesi ile gerek coğrafi yakınlılığımızdan dolayı oldukça kültürlerimiz birbirimize benzemektedir. Ayrıca kültür benzerliği olduğu gibi yemek zevklerimizde çok benzemektedir. Yunanistan’da çok rahat bir şekilde Türk yemeklerini yiyebilirsiniz. Yunanistan’ın yaşam standartlarının oldukça uygun ve ekonomik olması, yurt dışı emlak fiyatlarının ise Türkiye’ye göre oldukça ekonomik olması, Yunanistan’a tamamen taşınmak isteyenler içinde mükemmel bir avantaj.
Dünyanın en iyi üniversiteleri
CWUR (The Center for World University Rankings)’un 25bin üniversiteyi analiz ederek belirlediği en iyi bin üniversitesinde müthiş bir yükseliş gösteren Selanik Aristotle Üniversitesi , Yunanistan’ın en prestijli üniversiteleri arasında yer alıyor. Aristotle Üniversitesi’nin yanında Atina Kapodistrian Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi‘de sahip oldukları donanım ve gösterdikleri başarılı eğitim sayesinde iyi bir dereceye sahip oldular. Ayrıca dünyanın en iyi mimarlık eğitimi gibi bir çok bölümde ilk 100 üniversite arasında Yunanistan Üniversiteleri‘de bulunmaktadır.
Tülay Ersan artışın nedenlerini şöyle açıkladı:
“Staj ve iş imkanlarının daha fazla olması en büyük etken diyebiliriz. İklim ve sosyal hayatında Yunanistan’da yaşanabilirlilik seviyesini çoğaltarak tercih edilme sebebini artırmaktadır. Aileler çocuklarının derslerine yoğunlaşabilecekleri huzurlu ve güvenli bir ortamda güzel bir öğrencilik hayati geçirerek eğitim almalarını tercih ediyorlar. Mezuniyet sonrası iş bulma imkânları, daha kaliteli eğitim, artan döviz kurlarına rağmen öğrencilerin yurtdışını tercih etmelerinin önemli sebepleri. Birçok veli Türkiye’de iyi bir eğitim hayali kurdukları çocukları için anaokulundan beri harcadıkları rakamın üstüne bir de TEOG ve LYS sınav hazırlık maliyetlerini de eklemektense iyi bir eğitim için garantili çözüm olarak yurtdışı eğitimi tercih ediyorlar.”