SBS'ye girecekler için altın öğütler

SBS'ye girecek öğrencinin içi rahat edene kadar çalışabileceğini belirterek, “Hatta sınav sabahı matematikte prizma, koni, silindir gibi konuların formüllerine bakabilirler” dedi.

SBS'ye girecekler için altın öğütler
SBS'ye girecekler için altın öğütler

SBS'ye girecek öğrencinin içi rahat edene kadar çalışabileceğini belirterek, “Hatta sınav sabahı matematikte prizma, koni, silindir gibi konuların formüllerine bakabilirler” dedi.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, üniversite öğrencisi öğretmenlerinden birebir eğitim desteği aldıkları inekle.com'un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için altın değerinde öneriler açıkladı.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS), 8 Haziran 2013 Cumartesi günü yapılacak ve 1 milyonu aşkın öğrenci bu sınavda ter dökecek.

Ssınava sayılı günler kala veliler ve öğrencilerde oluşan korku, heyecan ve belirsizlik hissinin arttığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu hissin en önemli sebeplerinden biri bu sınavın bir sıralama sınavı olmasıdır. Geçmişte her sınıfın sonunda sınavı yapılır ve bu sınavların ortalamaları alınarak fen liselerine ve seçkin Anadolu liselerine öğrenciler yerleşirlerdi. Değişen sistem ile bazı avantajları beraberinde getirdiği gibi, bazı dezavantajları da öğrencilere ve ailelerine sundu. Her yıl sınav stresi yaşamamak bir avantaj iken şansın teke inmesi en büyük dezavantaj oldu.”

SBS hataya açık bir sınav değil

SBS'yi üniversite sınavından ayıran özelliklerden birinin SBS'nin hataya açık bir sınav olmaması olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: Üniversite sınavında hem soru sayısı hem de seçenek (üniversite ve bölüm sayısı) fazla olduğundan öğrencilerin her bölümden 3-4 yanlış yapmaları onları başarılı kılarken, SBS'de bütün bölümlerden toplam 5 yanlış yapıldığında dahi birçok seçkin Fen Lisesi ve özel okul öğrencinin hedef tahtasından uzaklaşmaktadır. Bu durumda öğrenci ders veya konu seçerek,'Ben matematik yapamıyorum, diğerlerinden açığımı kapatırım'diye düşünememektedir. Bu nedenle önümüzde kalan sürede öğrenci başarılı olduğu bölümden daha çok yapamadığı konulara odaklanmalıdır.”

Altın öneriler

Sınav sabahı öğrenciler eğer kahvaltı yapmak istiyorsa kan şekeri seviyesiyle oynayacak bal ve reçelden zengin değil proteinden zengin olan yumurta ve peynir gibi gıdalarla beslenilmesi gerektiğini söyleyerek, şunları ekledi: “Öğrenci içi rahat edene kadar çalışabilir. Hatta sınav sabahı matematikteki prizma, koni, silindir gibi konuların formüllerine bakabilir. Sınav anında süre sıkıntısı yaşamamak adına test ve deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutulmalıdır. Bir gece uykusuzluk başarısızlık sebebi değildir. Öğrenci uyku için kendini zorlayıp, stres yapmamalıdır.”

SBS ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

-Sınava 10 gün kaldı, artık bir şey değişmez: Bu büyük bir yanlıştır. Örneğin Türkçe dersi için soru gelme ihtimali yüksek olan anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri konuları, matematik dersi için cebirsel ifadeler, olasılık ve üslü sayılar, fen bilgisi için kalıtım, ses ve madde bilgisi konuları bolca soru çözülerek pekiştirilebilir.

-Sınava 1-2 gün kala çalışma bırakılmalıdır: Eğitim asla şablonize edilmemelidir. Eğer bir öğrencinin kısa dönem hafızası zayıfsa ve sınav sabahı bile bazı önemli kısımlara göz gezdirmek istiyorsa buna engel olmak onu sadece paniğe itecektir.

-Sınava şu bölümden veya bu bölümden başlamak: Eğer öğrenci performans öğrencisi ise yani sınav süresi boyunca performansını sabit tutabilen sert bir yapıya sahipse sınava nereden başladığı fark etmeyecektir. Ancak öğrenci sınavlarda ilk yarım saatlik veya bir saatlik dilimlerde tükeniyorsa başarılı olduğu kısımları önce yapmalı veya yüksek puana sahip Türkçe veya Matematik kısımlarına ağırlık vermelidir.

-İngilizce yapmasam da olur zaten katsayısı düşük: 17 İngilizce sorusu vardır ve katsayısı gerçekten düşüktür. Ancak daha önce de belirttiğim gibi SBS 2 puanın bile önemli değişikliklere yol açtığı bir sınavdır. Bu yüzden 30 puan değerindeki 17 İngilizce sorusunun önemli olup olmadığı bir daha düşünülmelidir.


Sınava çok az zaman kaldı. Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, psikolojik durumlarının iyi olmasının sınav başarısını da etkileyeceğini biliyor.

Çünkü bu sınavı kazanmak, aslında psikolojik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor.

Sınav hazırlıklarını tamamlamaya başlamış öğrenciler için sınav esnasında dikkat edilmesi gereken, performansı yüksek tutacak altın değerinde önerileri Süleyman Şah Üniversitesi (SSU) Kariyer Planlama Merkezi yetkililerinden aldık.

Sınav stratejinizi belirleyin

Sınavda dikkati sürekli ayakta tutmanın önemi çok büyük, peki bu nasıl başarılabilir.

SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkilileri, ilk etapta öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor. “Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin, Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın.

Çünkü kolay sorular en sık dikkat hatası yapılan sorulardır. Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Sınavda dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 saniyelik kısa molalar verin.

Baş etmekte zorlandığınız duygusal psikolojik sorunlarınız konusunda sınavdan önce bir uzmandan yardım alın.”

Sınava saatler kala artık ders çalışmayı bırakmanız ve psikolojik olarak sınava hazırlanmanız ve size pozitif enerji sağlaya kişilerle birarada bulunmanız SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkililerinin bir diğer önerisi.

SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkilieri yaptıkları açıklamada insan hayatında sınavların sadece bilginin sınandığı değil, heyecan ve kaygısıyla başarılı bir şekilde baş etmenin de sınandığı tecrübeler olduğunu vurguluyor.

Bu nedenle sınav öncesindeki hazırlık kadar sınav esnasında da bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

“Profesyonel isimlerden yardım alın”

Öğrencilere özellikle bu dönemlerde çevreleri tarafından sıkça önerilerde bulunulduğunu ifade eden SSU Kariyer Planlama Merkezi Yetkilileri, bu tür durumlarda profesyonel kişilerden alınabilecek önerilen dikkate alınması gerektiğini ifade ederek öğrencilere şu önerileride bulundular;

Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün.

Bu hafif heyecanın sizin sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz.

Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.

Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyin. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Onlar soruları atlayarak da yapıyor olabilirler.

Geçen zamanla ilgilenmek yerine kendinizi sınav sorularına odaklamaya çalışın.

Çok gerginleştiğinizi fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.

 Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.

 Sınavdan süre bitiminden önce çıkmayın. Size ayrılan süreyi son saniyesine kadar değerlendirin. Süreniz kaldığı takdirde yanıtlarınızı kontrol edin.

Uzun paragraf sorularından çekinmeyin.  Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşmayın. Bu soruları önce soru bölümünden başlayarak okuyun. Yani önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Paragraf ne kadar büyük olursa soru o kadar kolay olacaktır.

Zihninde sınavı önceden yaşa; gözlerini kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kağıdına kodladığını, soruları rahatlıkla çözebildiğini, uğraştıran soruları “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim” diyerek ertelediğini ve daha sonra dönerek yanıtladığını, kodlamaları dikkatlice yaptığını ve sınavı başarı ile bitirdiğini hayal et.

Hedeflediğin puanı aldığını gösteren sınav sonuç belgesinin eline ulaştığını gör.

Bütün bu uyarıların yanı sıra SSU Kariyer Planlama Merkezi Yetkilileri, öğrencileri ve aileleri sınavın iki aşamadan oluştuğunu unutmamaları konusunda uyararak ilk sınavda çok başarılı olamayan öğrencilerin ikinci sınavda eksiklerini gidermesi durumunda başarılı sonuçlar alabileceklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2013, 20:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER