OKUYAN PARKLAR SONA ERDİ
Okuyan Toplum Projesi - Maltepe Belediyesi,ADD işbirliğiyle OKUYAN PARKLAR, YAZ BOYU, HER YAŞA OKUMA AŞISI YAPTI.
Bilindiği gibi, ileri toplumlardan ayrı olarak, Türkiye'de kitapla tatil kola kolay yan yana gelmez, birlikte yürümez. Okullar kapanır kapanmaz genellikle kitaplar da kapanır. Bu nedenle özellikle kent kırsalında yaşayan çocukların, iki ay yaz tatilinde okuma yazmayı unuttuğu bile olur. Uzun yaz tatilini nasıl değerlendireceğini bilemeyen anne babalarsa, çocuklarını kötü niyetli kimi kurslara göndermek zorunda kalır. Ya da çocuklar, gençler , iletişim bilimcilerin, 'dijital uyuşturucu', 'tehlikeli oyuncak', ' dijital emzik' olarak betimlediği cep telefonları, tablet ya da bigisayarlardan, her ortamda ve kimi zaman internet kafelerin havasız ortamında her türlü kültürü emer, türlü çeşit tehlikeye açık zaman öldürürler.
"Okullar kapalı, parklar açık" "Parklar kitap açsın" duyuru ve çağrılarıyla, Okuyan Toplum Projesi'nin gerçekleştirdiği Okuyan Parklar çalışması, Maltepe Belediyesi'nin desteğiyle on yıldır kitabı tatille buluşturuyor. Bir çerçeve proje olan ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti destekli Okuyan Toplum Projesi'nin bir alt çalışması olan Okuyan Parklar, işte bu gereksinmeyi karşılamak üzere doğdu.
Öte yandan insan türünün öğrenme ediminde ötekini taklidin çok önemli olması, projenin bilimsel alt yapısını oluşturuyor. Bir yerlere tatile gidemeyen, tatillerini mahallesinde geçirmek zorunda olan kent yoksullarının çocuklarını, Mevlana'nın bir özdeyişinde vurguladığı gibi kitaplarla yolculuğa çıkarıyor. ("Kitaplarla çıkacağın yolculuğa hiçbir gemiyle çıkamazsın." "Hiçbir yere gitmeden her yere gitmek ne güzel")
Kitaba küs, okumaya gönülsüz, dijital çağın ekran bağımlısı mağduru çocukları, gençleri yanında yetişkinlerini de kitapla buluşturmayı ve barıştırmayı amaçlayan çalışma, bu bağlamda, kamusal alanlarda ve özellikle parklarda okuyan insan figürünü ve kitabı görünür kılmayı amaçlıyor.
Okuyan Parklar, yaz boyu her yaşa okuma aşısı yaptı, tatili kitapla buluşturup, barıştırdı. Geri bildirimler (dönütler) beklenenden olumluydu. "Sizi görünce benim de içimden kitap okumak geldi." "Çoktandır kitap okumamıştım, iyi oldu, heveslendim" gibi.
Okuyan Toplum Projesi'nin, Maltepe ADD, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Maltepe Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği çalışma (temmuz, ağustos aylarında olmak üzere) iki ay sürdü.
Değişik il ve ilçelerde uyguladığımız çalışmanın, Maltepe ayağında en büyük destekçimiz olan (ve bu yıl yalnızca pankartlarımızı basıp asma desteği veren) başta Maltepe Belediyesi olmak üzere, Esenkent Ortaokulu'na, çalışmaya katılan tüm kitap dostlarına, ADD'den, YKKED'den (Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği) arkadaşlara, CHP Kadın Kolları Başkanına çok teşekkür ediyorum.
BELEDİYELERİN YENİ GÖREVİ EĞİTİMİN İÇERİĞİNE DESTEK
Okuma kültürünün ekildiği yerlerden biri de Okuyan Parklar... Maltepe Belediyesi'nin değerli katkılarıyla on yıldır, kesintiye uğrayarak sürüyor. Kitap Fuarları, kitabın harman olduğu yerlerse, bir anlamda hasad mevsimiyse, Okuyan Parklar da okuma kültürünün ekildiği(*) tarlalar ya da seralardır. Ne güzel... Okuyan Parklar'da ekim yapılırken, TSKM 'de hasat bayramı var. Neden böyle olmak zorunda? Çünkü eğitim yıllardır tersine çalışıyor. Okullar Okumayan insan yetiştiriyor. Bu nedenler artık sosyal demokrat belediyeler yeni görevlerini hızla benimsemeli. Belediyeler yalnızca eğitimin fiziki koşullarının iyileştirilmesine destek vermekle yetinmeyip, bundan böyle eğitimin içeriğine de müdahale etme görevleri olduğunu bilmeli. Bunu ne kadar tez kavrarlarsa ülkemiz için o kadar iyi olacak. (Bu konuyu Cumhuriyet'te de yazmıştım.)
YAZ SONU, OKUYAN PARKLAR KAPANIRKEN ŞİMDİ KİTAPLAR DAHA İSTEKLE AÇILIYOR
Hiçbir gemiyle çıkamayacakları yolculuğa, kitaplarla çıkan, dijtal uyuşturucudan, dijital emziklerden az da olsa kurtulan Esenkentlileri kutluyorum. Ne kadar okuyabildinizse o kadar kurtulabildiniz. Çünkü bizi ancak kitaplar kurtarabilir. Son haftaya değerli destekçilerimiz Maltepe ADD'den, CHP Kadın Komüsyonu ve Maltepe Kadın çevresinden katılımcılar yanında Esenketli yurttaşların katılımıyla sona erdi. Bu örnek insanları, başta Güner Hanım (Karabat) olmak üzere alkışlayalım : Sedef Yaldız, Nezahat Yılmaz, Figen Karaca, Sevim Selma Çırak, Şule Şuhadar.
Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2019, 23:16