Hikaye yoluyla çocuklara matematik öğretiyorlar

Sizin çocuğunuz da matematiği sevmiyor mu? Dert etmeyin... Fantastik hikaye kitaplarıyla çocuğunuza matematiği sevdirebilirsiniz.

Hikaye yoluyla çocuklara matematik öğretiyorlar
 Hikaye yoluyla çocuklara matematik öğretiyorlar
Sizin çocuğunuz da matematiği sevmiyor mu? Dert etmeyin... Fantastik hikaye kitaplarıyla çocuğunuza matematiği sevdirebilirsiniz. İçlerine zekice matematik hikayeleri yerleştirilen bu kitaplar sayesinde; çocuğunuza matematiği bir okul ödevi gibi hissettirmeden anlamlı hale getirebilirsiniz.

PSİKOLOG EŞLİĞİNDE HAZIRLANDI

Bir çeşit subliminal (bilinçaltı) mesajlarla dolu hikaye kitaplarının yaratıcısı, 150’den fazla çocuk kitabı bulunan fantastik çocuk edebiyatı yazarlarından Esra Zerbeliz Avgören. Psikologlar eşliğinde hazırlanan ZAGEM (Zeka ve Algı Geliştiren Materyaller) adı verilen proje kapsamında, hikaye anlatma yoluyla çocuklara matematik öğretiliyor.

MATEMATİK KORSANLARI

Psikolojik yöntemlerin kullanıldığı Matematik Korsanları isimli kitaplarda, maceradan maceraya koşan Deniz ve Ada isimli iki çocuk korsan, her seferinde matematik bilgileri sayesinde başarıya ulaşıyor. Eski bir korsan olan dedeleri Kaptan Tahtabacak ise onlara eşlik ediyor.

ALTINLARI ONLUK VE BİRLİĞE AYIRAN KAZANIR

Deniz ve Ada, Atlantis Kupası isimli birinci kitapta, Atlantis Hazine Yarışması’na katılıyor. Tavşan adasına gizlenen hazine sandıklarını birer birer bulup Kurukafa adasına getiriyorlar. Kaptan Kızılsakal’ın korsanları daha çok altın getirdiği halde yarışmayı kaybediyor. Çünkü altınları bulup getirmek yetmiyor. Onları onluk ve birliklere ayırarak Büyük Korsanlar Birliği’ne sunmaları gerekiyordu. Deniz ve Ada, hem kendi altınlarını hem de kaptan Kızılsakal ve korsanlarının altınlarını onluk ve birliğe ayırabildikleri için yarışmayı kazanıyor.

YENGEÇLERİ, FARELERİ VE KUŞLARI GRUPLARA AYIRMA

Korsanlık Zamanı isimli ikinci kitaptaki macera Gökçeada’da geçiyor. Adanın çeşitli yerlerine gizlenmiş, yaşlı ve tehlikeli korsanlar tarafından korunan hazine sandıklarını alıp getirmeleri gerekiyor. Deniz ve Ada sandıkların yerini buluyor ama onları alabilmek için yaşlı korsanların sorduğu soruları cevaplamaları gerekiyor. Mağaralarda sürekli hareket eden yengeçlerin, farelerin ve kuşların sayılarını bulmaları gerekiyor. Deniz ve Ada, sayıları gruplara ayırma, toplama ve çıkarma yöntemlerini kullanarak sonuca ulaşıyor. Küçük zeki korsanlar, hazine sandıklarının sahibi oluyor.

CADI, UYKU İLACINI HESAPLAYAMAYINCA OYUN BOZULUYOR

Deniz, Ada ve Kaptan Tahtabacak, Yarışma Hazırlığı isimli üçüncü kitapta, Büyük Korsan Adası’nda Kaptan Salyangoz’un tuzağına düşüyor. Salyangoz’dan talimat alan süpürgeli cadı, tarafından korsan pizzalarına katılan uyku ilacının etkisiyle sızıp kalıyorlar. Cadı, ne kadar uyku ilacı katması gerektiğini matematikteki kesir işlemleriyle hesaplıyor. Ama hata yapıyor. Cadının bu hatası, Ada’nın erken uyanmasına ve tüm oyunun bozulmasına neden oluyor.

CAHİL KORSANLARIIN ELİNDEN MATEMATİK OYUNUYLA KURTULUYORLAR

Küçük korsanlar, Zorlu Mücadele isimli dördüncü kitapta bu sefer Kuru Kafa Korsanları’nın tuzağına düşüyor. Perde arkasında yine Kaptan Salyangoz var... 

Zafer Kutlaması isimli beşinci kitapta, Kuru Kafa Korsanları’ndan kurtulmak için zekice planlar yapıyorlar. Matematiğin m’sinden anlamayan korsanlara; dakika, saat, gün, hafta ve ay hesaplamalarını öğretiyorlar. Kurdukları matematik oyunuyla onları atlatıp gemiden kaçmayı başaran matematik korsanları, Akkuş adasında demirli gemilerin mühürlerini, uzunluk ölçü birimlerinde gizli şifreleri çözerek kırmayı başarıyorlar. 

Zihin gücünün kaba kuvvete üstün olduğunu, bilginin en büyük güç olduğunu ispatlayan matematik korsanları Atlantis Kupası’nın sahibi oluyor. 

  

Yazar Esra Zerbeliz Avgören:

“TÜM ÇOCUKLAR MATEMATİKSEL DÜŞÜNÜRLER OLABİLİR”

Matematik hikayeleri okumak, matematiği çocuğunuzun günlük yaşamına dahil etmenin kolay yollarından biridir. Bu hikayeler, konuyu çocuklara sevdirmeye yardımcı olabilir. Bu kitaplar çocuğunuza matematiği bir okul ödevi gibi hissettirmeden anlamlı hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Matematiği bütünleştiren hikayeler, birçok cephede düşünme ve öğrenmeyi geliştirir. Çocukların problem çözme becerilerini geliştirir, düşünmeyi genişletir Çocuklardan matematiksel olarak düşünmelerini veya problemleri yeni yollarla çözmelerini isteyen bu kitaplar sadece matematik ve okuryazarlık becerilerini pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcı problem çözmeyi de öğretir. Bu tür kitaplar sayesinde tüm çocuklar matematiksel düşünürler olabilir.”


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER