Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, “Önümüzdeki dönemde her öğrencinin bir branşta lisans almasını sağlayacağız. Bunların içerisinden ülkemizi, milletimizi en iyi şekilde temsil edecek şampiyonlar yetiştirmek istiyoruz” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığına ait tesislerin okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılmasına ilişkin imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, her iki bakanlığın il müdürlerinin katılımıyla Antalya Kundu turizm bölgesindeki bir otelde toplantı düzenlendi.
İki gün süren toplantıda, imzalanan protokol kapsamında uygulamada yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin'in katılımlarıyla yapılan toplantılarda ele alındı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, imzalanan protokolle her iki bakanlığın sahip olduğu bütün verilerin paylaşılacağını ve 5. sınıftan itibaren bütün öğrencilerin sportif yetenek taramasına başlanacağını belirtti.
Sportif yetenek taramasının, şimdiye kadar çok arzu etmelerine rağmen geliştiremedikleri bir uygulama olduğunu anlatan Özçelik, şöyle devam etti:
"Şimdi Milli Eğitim Bakanlığıyla inşallah hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde her öğrencinin bir branşta lisans almasını sağlayacağız. Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon 850 bin lisanslı sporcumuz var. Bunun 1 milyon 520 bini Milli Eğitim Bakanlığının kapsamında öğrenci durumunda. Biz bunların içerisinden ülkemizi, milletimizi en iyi şekilde temsil edecek şampiyonlar yetiştirmek istiyoruz. Bu protokol, bu yolu açacak"
Özçelik, protokolle her iki bakanlığının spor sahalarının kullanımında birbirlerine destek olacaklarını ve buralardaki bütün faaliyetlere birlikte karar vereceklerini belirtti. İleriki dönemlerde branşa ait spor liselerinin açılabileceğinin altını çizen Özçelik, şunları kaydetti:
"Öğrenci velilerimiz bilir, sportif faaliyetlere yatkın ve iştigal eden çocuklarımız, bir noktadan sonra eğitim hayatını mı yoksa spor hayatını mı tercih etmeli gibi bir ikilemle karşı karşıya kalıyorlardı. Şimdi bu protokolle gerek TEOG gibi aşamalarda gerek diğer aşamalarda sportif başarıyı elde edebilecek, yetenek taramasından geçmiş sportif başarıya ulaşabilecek öğrencilere puan ve burs destekleriyle inşallah onların tercihlerini daha kolay yapmalarını sağlayacağız. Hedefimiz 2020-2024 olimpiyatları. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının bu güç birliğinin neticesinde daha donanımlı gençleri göreceğiz. Olimpiyatlarda ve uluslararası yarışmalarda inşallah hem eğitim açısından donanımlı hem de kürsüye çıkmış başarılı sporcularla karşı karşıya kalacağız."
"Protokol sağlıklı bir şekilde hayata geçecek"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin de protokolün ana temasının, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim öğretime devam eden 18 milyon öğrencinin becerilerine göre sportif etkinliklerinin tespit edilmesi ve bu sırada eğitimlerinin yürütülmesi olduğunu söyledi.
Sporda yetenekli öğrencilerin tespit edilmesinin Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacağını, öğrencilerin yetkinliklerine göre eğitilmesi için gerekli düzenlemeleri ise Milli Eğitim Bakanlığının yapacağını dile getiren Tekin, bu çerçevede yönetmelik ve okullardaki müfredatların gözden geçirileceğini belirtti.