VODAFONE “YARINI KODLAYANLAR” PROJESİYLE DÜZCE’DE 300 ÇOCUĞA KODLAMA EĞİTİMİ VERECEK.
Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle Habitat Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Düzce’de Aralık ayında başlattığı kodlama eğitimlerine devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Süel’in de katıldığı eğitimlerde yaşları 7-14 arasında değişen toplam 100 çocuğa kodlama eğitimi verildi. Düzceli çocuklar, programlama hakkında fikir sahibi olurken, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yaptı.
“Yarını Kodlayanlar” projesiyle bugüne kadar 100 çocuğa ulaşılan Düzce’de 2 ayda 3 eğitmenle toplam 300 çocuğa kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Böylece, Düzce ile birlikte Karadeniz Bölgesi’nde toplam 1.100 çocuğa ulaşılacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, şunları söyledi:
“Diitalleşme bütün dünyada küresel bir trend. Türkiye de bu trendin içinde. Bu dönüşüm bir tercih değil, zorunluluk. Çünkü dünyanın yeni kuralları dijital olarak yazılıyor. Dolayısıyla bu değişimin öncüsü olmamız gerekiyor. Geçen sene Bakanlığımızda Dijital Dönüşüm Platformu diye bir çalışma başlattık. Bu kapsamda Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasını hazırlıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli pek çok faaliyetimiz var. Hepsinin başı eğitim. Eğitim, dijitalleşmenin olmazsa olmazı. Türkiye Vodafone Vakfı’nın bu faaliyeti bu sebeple son derece önemli. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle genç nesilleri dijital dönüşümün öncüsü yapmak için çalışan Türkiye Vodafone Vakfı’na ve Habitat Derneği’ne teşekkür ederim. Türkiye’de 12,5 milyon nüfusu 5-14 yaş arası çocuklarımız oluşturuyor. Düzce’de de 53 bin çocuğumuz 5-14 yaş arasında. Yaşadığımız çağda dünyaya gelen her çocuk dijital dünyaya gözlerini açıyor. Dijital bir nesil yetişiyor. Dijital geleceğin asıl aktörleri bu çocuklar olacak. Çocuklarımızı bu dünyaya hazırlamak durumundayız. Vodafone, ‘Yarını Kodlayanlar’ ile büyük bir hizmet yapıyor. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi çocuklarımıza dijital dünyanın kapısını açma noktasında önemli bir adım oluşturuyor. 10 bini aşkın çocuğumuza kodlama ve robotiğin temellerini öğreten bu projenin daha da büyümesi ve benzer projelerin hayata geçmesiyle Türkiye dijital dönüşümde önemli bir eşiği aşmış olacak. Dijital dünya, eğitim sisteminden üretim sürecine, sosyal hayattan diğer alanlara her şeyi dönüştürüyor. Bu yeni dönemi iyi okumalıyız. Bundan sonra CV’lerde kaç programlama dili bildiğimiz daha etkili olacak. Bilgisayar okur-yazarlığımız bize kapıların daha fazla açılmasını sağlayacak. Bakanlık olarak, dijital dönüşüm yolunda atılacak her adımın arkasındayız.”
Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şöyle konuştu:
“Düzce, kodlama eğitimi konusunda öncü bir şehir. ‘Düzce Kodluyor’ projesiyle örnek bir girişim başlattı. Bu sayede binlerce Düzceli çocuk kodlama öğrendi. Vodafone olarak, çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik ve Yarını Kodlayanlar projemizle Düzce’yi de kapsadık. Dijital dünyanın dili kodlama. Geleceğin meslekleri kodlamaya dayanacak. Her bir çocuğumuz kod yazmaya başladığında, Türkiye dijitalleşmiş olacak. Kodlamanın yaygınlaşması, yerli yazılım üretimini de teşvik edecek. Böylece Türkiye teknoloji tüketen değil, teknoloji üreten bir nesle sahip olacak. Çocuklarımızı geleceğin heyecan verici dünyasına hazırlamaya devam edeceğiz.”
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şunları kaydetti:
“Habitat Derneği olarak 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar’ ile bilişim odaklı dönüşümümüzü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Son dönemimizde çocukların kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yoğunlaştırdık. Çocukların erken yaşta bu becerilerinin geliştirilmesi ve bakış açılarının bu yönde oluşması için çalışıyoruz”
30 ilde 11.500 çocuğa ulaşacak
Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Projeyle, Nisan 2018 itibariyle 30 ilde 11 bin 500 çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Projeye geçen yıl Suriyeli çocuklar da dahil edilerek Şanlıurfa, İstanbul ve Kilis’te toplam 750’ye yakın Suriyeli çocuğa ulaşıldı.
Projenin kapsamında Mart 2018’e kadar kodlama eğitimlerinin verileceği iller ise şöyle sıralanıyor: İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Bursa, Manisa, Afyon, Denizli, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Malatya, Rize, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Gaziantep, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, Sivas.
Scratch programı kullanılıyor
“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Kodlama eğitimlerinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı Scratch kullanılıyor. Ayrıca Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının kodlanmasına yönelik Arduino eğitimleri de verilecek. Çocukların hayalleri ile gerçeklik arasındaki mesafeyi kısaltan Arduino, bilinmez bir kara kutu olarak görülen elektronik cihazların iç dünyasını aydınlatıyor. Teknik uzmanlığı olmayan insanlar için tasarlanan, kullanım kolaylığı sunan ve açık donanım özelliğine sahip olan Arduino, çocuklara kendi ısı ölçerlerini ya da uzaktan kumandalı araçlarını yapma imkânı veriyor. Arduino eğitimlerinin ardından ulusal bir kamp düzenlenerek başarılı öğrenciler yurtdışında kodlama alanında dünyanın önde gelen platformlarıyla tanıştırılacak.
“Yarını Kodlayanlar” dünyaya örnek oldu
“Yarını Kodlayanlar”, Vodafone Grubu’nun “Connected Education” raporunda başarı hikâyesi olarak yer alarak, sürdürülebilir eğitim modeliyle dijital okuryazarlık eğitimi alanında dünyaya örnek oldu. Dünya genelinde eğitimde dijitalleşmeyi sağlamak üzere Vodafone’un liderliğinde hayata geçirilen inisiyatiflerin tanıtıldığı “Connected Education” raporunda “Online Eğitim Platformlarına/Uygulamalara Erişim”, “Dijital Okuryazarlık Eğitimi”, “Eğitmen Eğitimi” ve “Mülteci Kamplarında Eğitim” olmak üzere 4 ana tema altında 14 farklı inisiyatif ele alınıyor. Raporda anlatılan dijital eğitim inisiyatiflerinin Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak.
Geleceğin meslekleri kodlamaya dayanacak
Dijital dünyanın "lisan"ı olarak kabul edilen kodlama, çocukların yaratıcılıklarını geliştiriyor ve onlara yenilikçi düşünmenin kapılarını açıyor. OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre 3 çocuktan 2’si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Gelecekte robot veterinerliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hacker’lık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçısı ve rüya gerçekleştiriciliği gibi meslekler ortaya çıkacak. Kulağa ütopik gelen bu meslekler 20 yıl içinde şirketlerdeki yerini alacak. Bu yeni mesleklerin temelinde ise kodlama olacak.