1967 yılından bu yana her yıl farklı ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanan “Dünya Okuma Yazma Günü” ile başta kadın ve kız çocukları olmak üzere herkesin okuma bilinci kazanması amaçlandı.
Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2016 raporuna göre ülkemizde 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı % 3.78 olarak görünüyor. Bu rakamın büyük bir kısmını da kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor. Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre ise, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düşüyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor ve kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama yalnızca bir dakikayı buluyor.
Okuma bilincini kazanmış bireyler yaşadığı dünyayı ve toplumu anlamakta zorluk çekmediği gibi, iletişim becerilerini de kolayca geliştirerek sosyal hayata aktif olarak dahil olabiliyor. Sosyal farkındalık kazanmak ve farklı kültürleri tanımak empati ve uyum içinde yaşamayı da olumlu yönde etkiliyor.
YEKÜV tam 25 yıldır Yetişkin Okuma Yazma Eğitimleri ve Umut Kızlar Projeleriyle binlerce kız çocuğu ve kadının eğitimine destek olmaya devam ediyor.
Toplumun eğitim bilincini kazanarak, kaliteli ve eşit şartlarda eğitim alabilmesinde hepimize sorumluluk düştüğü bilinciyle projeler geliştiren 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV), 2001 yılında başlatılan “Ulusal Eğitime Destek Kampanyası” kapsamında Umut Kızlar ve Yetişkin Okuma Yazma Eğitimi projeleriyle binlerce kız çocuğu ve kadının eğitimine katkı sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.
2016-2017 eğitim döneminde, Okmeydanı, Çıksalın, Hacıahmet, Dolapdere, Kasımpaşa, Fetihtepe Semt Konakları olmak üzere toplam altı merkezde verdiği eğitimlerle bu yıl da yüzlerce kadının okur-yazar olmasına olanak sağlayan Vakıf Merkezi, yeni eğitim döneminde de Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile eğitimlere devam edecek.
YEKÜV hakkında detaylı bilgi için; www.yekuv.org