Dünyanın 19 ülkesi ve Türkiye’den 350’nin üzerinde yayınevinin katıldığı fuara bu yıl 450 binin üzerinde kitapseverin katılması bekleniyor. ABD, Portekiz, Brezilya ve Norveç gibi 65 ülkeden yabancı alım heyetlerinin Türk yayınevleri ile yeni iş birliği için görüşmeler yapacağı fuar, 18 Mart’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
Kitapseverlerin merakla beklediği 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı, CNR EXPO Yeşilköy’de açıldı. CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliği ile düzenlenen fuarın açılışı, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem’in ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek tarafından yapıldı. Ayrıca açılışta CNR Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü alan Türk edebiyatının usta ismi Alev Alatlı’ya plaket takdim edildi.
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, fuarın geleneksel hale gelmesinin önemine dikkat çekti. Bakan Kurtulmuş, “CNR Kitap Fuarı’nın böylesine uluslararası bir noktaya gelmesi takdire şayan. 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nın da uluslararası camiaya Türkiye’nin kitap alanında geldiği noktanın anlatılması konusunda hayati önem taşımasını diliyorum” dedi.
Konuşmasında Bakanlık olarak Türk edebiyat ve sanatının gelişmesine katkı sağlayan çalışmalar yaptıklarına değinen Kurtulmuş, “Bakanlık olarak uluslararası fuarlarda Türkiye’nin var olmasına çalışıyoruz. Ülkemiz, kitap sektöründe dünyada 11. sırada. Truva’dan Osmanlı’ya kadar 24 farklı medeniyete sahip olan, kütüphanelerinde en nadide eserleri bulunan Türkiye en azından ilk beşte olmalı. Bunun için gayret göstermeliyiz” diye konuştu.
Türk eserleri 66 ülkede 60 dile çevrildi
Türkiye yayın hayatının başarısı için Türk eserlerini 66 ülkede 60 farklı dile çevirerek tanıtıma katkıda bulunduklarını da belirten Kurtulmuş, “Çeviri atölyelerinde çok sayıda çevirmen yetiştiriyoruz. Türkiye, geçen yıl 66 bin kayıtlı telif eserleri bakımından dünyada 10. Sırada. Bu da oldukça büyük bir başarıdır. Türkiye’nin edebiyatta kültürde, sanatta ve gelişmesi bizim için oldukça önemli” dedi.
“450 bin ziyaretçi bekliyoruz”
CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, tüm Türkiye’ye, “Nerede olursan ol, geleceğin için OKU” demek için bu yılki kitap fuarının ana temasını ‘OKU’ olarak belirlediklerini söyledi. Şenel, “Bu fuar, sadece kitap alışverişi yapılan bir yer değil. 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı, yüzbinlerce okurun en sevdiği yazarlarla bir araya gelmesini sağlayan sosyal ve kültürel bir organizasyon. CNR ailesi olarak biz, bu fuara bir anlamda da sosyal sorumluluk projesi gözüyle bakıyoruz. Bu mantık, oldukça yeni olan kitap fuarımızın uluslararası bir boyuta taşınmasını ve binlerce insanın kitap okuma alışkanlığı edinebilmesini sağlıyor” dedi.
Her yıl bir önceki yıla göre ziyaretçi oranının artığını söyleyen Şenel, “19 ülke ve Türkiye’den 350’nin üzerinde yayınevinin katılımı ile 25 bin metrekarelik alanda organize ettiğimiz fuar, 18 Mart’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Geçtiğimiz yıl 407 bin okur tarafından ziyaret edilen fuara, bu yıl 450 binin üzerinde kitapseverin gelmesini bekliyoruz. Ayrıca fuar kapsamında; ABD, Portekiz, Brezilya ve Norveç gibi 65 ülkeden gelen alım heyetleri ile Türk yayınevleri yeni iş birliği görüşmeleri yapacak” diye konuştu.
Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek, 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nın okuma alışkanlığının geliştirilmesine olumlu etkileri olduğunu söyledi. Kısakürek” Fuar, mevcut yayınevlerinin desteklenmesine, yenilerinin açılmasına ve okuma oranın artmasına olumlu katkı sağlayacak” dedi.
Binlerce yayınevi, 1.200’ü aşan kültür etkinliğine imza atıyor
5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü alan Türk edebiyatının usta ismi Alev Alatlı; söyleşi, sohbet ve imza günlerinde sevenleri ile bir araya gelecek. Alev Alatlı’nın birbirinden değerli kitapları fuarda sergilenecek. Alfa, Martı, Nesil, Doğan Kitap, Timaş, Epsilon, Tübitak, Profil, İnkılab, Beyaz Balina, İz, Kırmızı Kedi, Yeditepe, Ötüken, Pegasus ve Eğitim Kaynak yayınlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce yayınevi yazar etkinlikleri gerçekleştirecek. Yayınevlerinin düzenleyeceği etkinliklere katılan isimler arasında Canan Karatay, Selahattin Yusuf, Sinan Akyüz, Furkan Çalışkan gibi isimler bulunuyor.
Ayrıca Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in Çile şiirinden yola çıkarak hazırlanan ‘Bir Şiir Bir Hayat Çile’ isimli sergi de fuarda okuyucularla buluşacak. Necip Fazıl Kısakürek’in fotoğraflarının yanı sıra, özel eşyalarından bazıları da yine fuarda sergilenecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü’nün İbrahim Müteferrika sergisi de fuarın en önemli etkinlikleri arasında yer alacak.