Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi’nin temel hedefi mühendislik mesleğini seçen kadın öğrenci oranını arttırmak.
Koç Topluluğu’nun 10 yıldır yürüttüğü “Ülkem İçin” sosyal sorumluluk projesinin 2015-2017 yılı teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kapsamında Ford Otosan, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi, öğrencilerle buluşmaya devam ediyor.
81 il, 81 okul, 8.100 kız ve erkek lise öğrencisiyle buluşma hedefimizi gerçekleştirmek için 02-03 Haziran tarihleri arasında Kırklareli Lüleburgaz Anadolu Lisesi’nde, 06-07 Haziran tarihleri arasında ise Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’ndeydi.
1x1.trans “Bal Arıları Mühendis Oluyor” Projemiz Kırklareli ve Edirne’deydi!
Kız Öğrencilerimiz Mühendis Olmaya Hazırlanıyor
Kız ve erkek öğrencilerimize, ailelerine ve öğretmenlerine meslek seçimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında verdiğimiz 2 günlük farkındalık eğitimlerimizde, kız öğrencilerimizi mühendislik mesleğiyle tanıştırarak onları bekleyen parlak geleceğin yolunu çiziyoruz.
1x1.trans “Bal Arıları Mühendis Oluyor” Projemiz Kırklareli ve Edirne’deydi!
4.000’in Üzerinde Öğrenciye Ulaştık
Projemizin Kırklareli ve Edirne ayaklarında da Uçan Süpürge toplumsal cinsiyet uzmanları, psikolojik rehberlik ve danışmanlık uzmanları ve Ford Otosan gönüllü mühendisleri öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin karşısına geçti ve onlara kız öğrencilerin neden mühendis olmaları gerektiğini anlattı.
1x1.trans “Bal Arıları Mühendis Oluyor” Projemiz Kırklareli ve Edirne’deydi!
2 yıl boyunca sürecek farkındalık eğitimlerimiz ile yeni şehirlerde yeni bal arılarımızla buluşmak dileğiyle…
Bal Arıları Mühendis Oluyorjesinin Amacı
Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum: Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi’nin temel hedefi toplumsal cinsiyet kalıpları çerçevesinde kadınlara geleneksel olarak uygun görülen meslekler dışında kabul edilen mühendislik mesleğini seçen kadın öğrenci oranını arttırmak, eğitim alanında ve meslek seçiminde kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dair farkındalığı geliştirmektir.
Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum: Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi bu hedefe ulaşırken;
- Mühendislik mesleğini ve çalışma koşullarını kız öğrencilere ve ailelerine doğru bir şekilde tanıtmayı,
- Öğretmenlerin eğitimde ve meslek seçiminde kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dair farkındalıklarını arttırmayı,
- Ford Otosan mühendislerinin ve bayilerinin üretim sektöründe ve çalışma yaşamında kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dair farkındalıklarını arttırmayı,
- Toplum genelinde kadın mühendislerin görünürlüğünü arttırmayı ve iş gücü piyasasına katılımlarını teşvik etmeyi, Ford Otosan’ın ve Uçan Süpürge’nin işbirliği ile, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı ayrımcılıkla mücadelede şirketlere düşen toplumsal sorumluluğa dair başta otomotiv sektörü olmak üzere mühendislik yoğun sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlarda ve toplum genelinde farkındalık yaratmayı,
amaçlamaktadır.
Neden Bu Proje?
Projemiz, mühendislik sektöründe kadın istihdamını artırmakla, kadının toplumdaki görünürlüğünü, saygınlığını ve söz hakkını kazanmasına destek olmayı hedeflemektedir.
Çünkü;
Ülkemizde nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor olmasına rağmen iş hayatında kadınların istihdamı erkek nüfusunun üçte biri kadardır. Bunun temel sebebi, kadınlar ve erkeklerin yapabileceği işlere yönelik kalıp yargılardır. Bu kalıp yargılar nedeniyle, çalışan kadınların sıklıkla seçmek durumunda kaldığı meslekler evdeki sosyal bakım sorumluluklarının devamı olan hemşirelik, öğretmenlik vb. gibi mesleklerdir. Bu projede hedeflenen, kadın ve erkeklerle ilgili kalıp yargıları eleştirel gözle ele almak ve cinsiyetlere yakıştırılan sözde özelliklerin bireylerin işgücünde konumlandırılmasına etkide bulunduğunun altını çizmektir.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenen kalıp yargılar sebebiyle mesleki gelir ve statüye erişimde kadınlar, erkekler ile aynı fırsatlara sahip olamamaktadır. Aynı zamanda mühendislik gibi erkeklere atfedilen meslek gruplarını tercih etmekten çekinmeleri nedeniyle hem mühendislik işgücü, hem de ülke ekonomisi kadın mühendislerden mahrum kalmaktadır.
Ülkemizde birçok meslek grubu kadınlar için dezavantajlı olarak kabul edilmektedir. Mühendislik de bu meslek grupları arasında en başlarda gelmektedir. Başta otomotiv olmak üzere özellikle makine, endüstri, elektrik-elektronik gibi mühendislik dalları için istihdam yaratan sektörler erkek ağırlıklıdır. Sözlük anlamına baktığımız zaman, ‘İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse’(TDK) anlamına gelen mühendisliğin aslında kadınların da en az erkekler kadar içinde yer alabileceği ve başarılı olabileceği bir meslek grubunu olduğunu görüyoruz. Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum: Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi işte tam bu noktada devreye girerek kız çocuklarının mühendislik mesleğini doğru tanımalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Mühendislik mesleğini doğru anlatmak ve kadınlar için aslında dezavantajlı bir meslek olmaktan çok avantajlı bir meslek olduğunu gösterebilmek için yola çıkıyor.
Projenin Hedef Grupları
Projenin Ulaşmayı Amaçladığı Temel Hedef Kitle:
- 81 ilde 81 okulda okuyan yaklaşık 8.100 kız lise öğrencisi
Ulaşılması Hedeflenen Gruplar:
- 81 ilde 81 okulda yaklaşık 1.620 öğretmen
- 81 ilde yaklaşık 8.100 kız öğrenci velisi
- 81 ilde 81 okulda okuyan yaklaşık 8.100 erkek lise öğrencisi
- Ford Otosan bünyesinde çalışan müdür ve ekip liderlerinden oluşan 100 kadın ve 100 erkek mühendis
- Ford Otosan bayileri