“Ben Giderim Adım Kalır, Dostlar Beni Hatırlasın”…
Âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden, büyük halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, 42 yıl önce bugün 21 Mart 1973’te, doğduğu köy olan Sivrialan’da vefat etti.
Küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığından dolayı gözlerini kaybeden Aşık Veysel, gönül gözü ile yazdığı şiirlerle ve türküleri ile yediden yetmişe herkesin kalbinde yer edindi. Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Beni Hor Görme Gardaşım, Senlik Benlik Nedir Bırak, Güzelliğin On Par' Etmez, Uzun İnce Bir Yoldayım ve daha birçok şiiri ile kimi zaman sevdayı, aşkı, özlemi; kimi zaman dostluğu, kardeşliği, muhabbeti; kimi zaman ise yalnızlığı, hüznü, vefayı anlattı, yaşadı ve yaşattı.
Büyük halk ozanımız Aşık Veysel’i vefatının 42. yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyoruz.
Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir
Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Babasının ismi Ahmet, annesinin ismi ise Gülizar'dı. Çiftçi bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşına geldiğinde Sivas'ta çiçek hastalığı salgını ortaya çıktı. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti. Bundan kısa bir süre sonra diğer gözünü de kaybetti.
İki gözünü de kaybeden Aşık Veysel asla yılmadı. Her gün babası ezberlediği halk ozanlarının şiirlerini okurdu ona. Aşık Veysel büyük bir istekle dinlerdi babasını. Bu isteğini gören babası bir gün elinde sazla yanına geldi ve ona verdi. Çok sevinmişti Aşık Veysel. Ona saz çalmayı Çamşıhlı Ali Ağa öğretti. Gün geçtikçe kendini geliştirdi. Artık sazını yanı başından hiç ayırmıyordu.
Aşık Veysel, 25 yaşına geldiğinde Esma adında bir kızla evlendi. Ancak kısa bir süre sonra anne ve babasını kaybetti. İkinci çocuğuysa doğumundan 10 gün sonra öldü. Daha sonra karısı Esma onu bırakıp gitti. Karısı bırakıp gittiğinde bir yaşında kızıyla kalmıştı Aşık Veysel.
Aşık Veysel'deki cevheri ilk görenlerden biri Ahmet Kutsi Tecer'di. Ahmet Kutsi Tecer, Aşık Veysel'in şiirlerinin tanınmasında büyük katkı vermişti. Bir dönem Köy Enstitüleri'nde öğretmenlik yaptı. 1965 yılında TBMM, “Ana dilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” özel bir kanun çıkartarak maaş bağladı. 21 Mart 1973 günü doğduğu köy Sivrialan'da hayata gözlerini yumdu. Ondan geriye yıllar geçse de unutulmayacak şiirleri kaldı.
AŞIK VEYSEL'in ESERLERİ
Deyişler (1944)
Sazımdan Sesler (1950)
Dostlar Beni Hatırlasın (1970)
Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984)
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 14:09
“Ben Giderim Adım Kalır, Dostlar Beni Hatırlasın”…
Âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden, büyük halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, 42 yıl önce bugün 21 Mart 1973’te, doğduğu köy olan Sivrialan’da vefat etti.
YORUM EKLE
1
Ataşehir’de Nöbetci Eczaneler
2
Kansızlığa iyi gelen besinler
3
MHP, YENİ MYK LİSTESİ
4
Uzman Dr. Osman Arıkan'ın Nevruz Kutlama Mesajı
5
Varyap Yatırım Ayları başlıyor
6
Saadet Partisi Ataşehir Muhteşem Bir Organizasyona...
7
Muhtarlardan M’Expo’ya tam destek
8
ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞLARININ 100. YILI ANILDI
9
Aşık Veysel, Türküleriyle Maltepe'de Anıldı
10
Tüketici Güven Endeksi, Mart 2015
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler