3. Boğaz Köprüsü'ne İntekno imzası

3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı İstanbul’da yapıldı

3. Boğaz Köprüsü'ne İntekno imzası
3. Boğaz Köprüsü'ne İntekno imzası

3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı İstanbul’da yapıldı İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör; “3.Boğaz Köprüsü’nde kullanılan yüksek mukavemetli ard germe çeliklerinin uygulama işini İntekno yaptı.”

3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı İstanbul’da yapıldı İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör; “3.Boğaz Köprüsü’nde kullanılan yüksek mukavemetli
ard germe çeliklerinin uygulama işini İntekno yaptı.”

Ataşehir Silence İstanbul Otel ve Konferans Merkezi’nde 27 Mayıs 2015 Çarşamba günü düzenlenen 3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı’nda konuşan İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde kullanılan yüksek mukavemetli ard germe çeliklerinin uygulama işlerini İntekno Şirketler Topluluğu’nun yaptığı bilgisini verdi. Bu işlemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından da “kilit işlem” olarak nitelendirildiğini belirten İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör “Bu segment, köprünün en fazla basıncını alan, bir anlamda betonla çeliğin birleştirildiği noktadır. İntekno olarak bunu başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık” dedi.
intako

Açılış konuşmasını  T.C.  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Zühtü Bakır’ın  yaptığı 3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı İstanbul Ataşehir Silence İstanbul Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çelik Endüstrisine Yönelik Devlet Politikaları, Inovasyon Destekleri, Yeni Düzenlemeler, Stratejileri hakkında bilgi veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Zühtü Bakır  “Türkiye’de 700 milyon ton atıl kapasite var. Türkiye ürün farklılaştırması yaparak, kaliteli çelik üreterek sıkıntılarını aşabilir” dedi.
Zühtü Bakır sektörde kalitenin önemine vurgu yaptı ve hurda ayrıştırmanın sektör için önemli olduğuna dikkat çekti.
Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise çelik sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve son 3 yıldır tüketimin yerinde saydığını açıkladı.
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Gündüz Güler, firmasının takım çeliği üretmeye başladığını açıklarken, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Cevdet Göloğlu amaçlarının, demirçelik sektörünü sertifikalı insan gücü yetiştirmek olduğunu söyledi.

3. Boğaz Köprüsü’nde İntekno İmzası

3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı’nın Teknoloji Sponsorluğunu da yapan İntekno Şirketler Topluluğu’nun Genel Müdürü Kıvanç Güngör, İntekno’nun Demirçelik, Enerji, İnşaat gibi farklı sektörlerde hizmet verdiğini belirterek, “3.Boğaz Köprüsü’nde İntekno’nun da imzası var” dedi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde kullanılan yüksek mukavemetli ard germe çeliklerinin uygulama işlerini İntekno Şirketler Topluluğu’nun yaptığına değinen Güngör;  bu işlemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından da “kilit işlem” olarak nitelendirildiğinin altını çizdi.
İntekno Genel Müdürü Kıvanç Güngör İntekno’nun 3. Köprü’deki çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu segment, köprünün en fazla basıncını alan, bir anlamda betonla çeliğin birleştirildiği noktadır. İntekno olarak bunu başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Sonraki tabliyelerin yerleştirilmesini sağlayan vincin zemine sabitlenmesi işi, kule ayaklarında 285 metre yükseklikteki çelik dayanakların betona sabitlenmesi işi ve yaklaşım viyadüklerindeki deprem takozlarının gerdirilmesi işi de firmamız tarafından yapıldı.”

Heryıl 270 milyon dolar “çöpe” gidiyor

3. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve İnovasyon Konferansı’nda Demir Çelik haddehanelerine büyük avantajlar sağlayan İntekno’nun geliştirdiği hurda temizleme seperotörü de anlatıldı.
Türkiye’nin 2014 yılında 19.07 milyon ton hurda ithal ettiğini ve bunun yaklaşık 953 bin tonunun toz toprak olduğunu belirten İntekno Teknik Satış Müdürü Erdem Kütük; “Hurdanın tonu 285 dolar olduğuna göre yılda 270 milyon dolarlık kaynak heba oluyor” dedi.

Yüzde 0.75-1 olması gereken fire oranı ortalama yüzde 5’e çıkıyor


Uluslar arası normlara göre demir çelik hurdasında yüzde 0.75 ile yüzde 1arasında empürite (kirlilik-saflığı bozan malzeme) normal kabul ediliyor. İntekno Teknik Müdürü Erdem Kütük;  hurda tedarikçilerinin zaman zaman su, taş, toprak gibi malzemelerin hurdaya karıştırılmasına göz yummaları sebebiyle empürite oranlarının ortalama yüzde 5’lere kadar çıkabildiğini söyledi.
İntekno Teknik Müdürü Erdem Kütük sunumunda şu bilgilere yer verdi:  “Empüritenin fazla olması hurdadan elde edilen çelikte kalitesizliği artırıyor. Kaliteyi artırmak için bu kez kimyasal malzemeler daha fazla kullanılıyor. Ürünü daha saf hale getirmek için kullanılan enerji miktarı artıyor. Bu da demir çelikçileri zarara uğratıyor. Manyetik tamburu sayesinde seperatör 500 kilogram hurdayı çekip atabiliyor. Daha sonra ayrıştırılan empürüte içerisinde manyetik tamburdan kaçan ufak çaplı demir parçacıkları ise Taşıyıcı Bantların üzerine yerleştirilen magnetler sayesinde tekrardan ayrıştırılarak hurda içerisindeki demir kaybı sıfır noktalarına indirgeniyor. Günde 3 bin ton hurda eleme kapasitesine sahip seperatör, fire oranını yüzde 1’lerin altına çekerken özel mıknatısları sayesinde bakır ve alüminyum gibi değerli metallerin de geri kazanımına olanak sağlıyor. Üretim için kaliteli hurda temin eden demir çelikçiler seperatörün bu özelliği sayesinde tonu 2 bin dolar olan alüminyum ve tonu 8 bin dolar olan bakırdan da ekstra kar elde etmiş oluyorlar.”

Çelik endüstrisindeki lojistik, iş sağlığı, çevre ve güvenlik uygulamalarının ele alındığı bir günlük konferans karşılıklı görüşmelerle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER