Türkiye Şam Büyükelçilik saldırıyla ilgili Suriye'ye nota verdi

Suriye'nin Ankara maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, nota verildi. Türkiye Suriye'ye nota verdi

Türkiye Şam Büyükelçilik saldırıyla ilgili Suriye'ye nota verdi

Suriye'nin Ankara maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, nota verildi.
Türkiye Suriye'ye nota verdi
Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklama söyle:

“Dün (12 Kasım) gece Suriye'de rejim yanlısı bir takım göstericiler tarafından Şam Büyükelçiliğimize, Halep Başkonsolosluğumuza ve Lazkiye Fahri Konsolosluğumuza karşı düzenlenen menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz.

Bu saldırıların, Arap Ligi'nin dün Suriye'ye ilişkin aldığı bir karar sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef alması şüphesiz manidardır.

Gerek Türkiye'nin, gerek diğer ülkelerin Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinin güvenliğinin sağlanması için her türlü önlemin alınması, Diplomatik ve Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmeleri uyarınca öncelikle Suriye Devleti'nin yükümlülüğü altındadır. Ayrıca, uluslararası ilişkilerdeki yerleşik teamül de bunu gerektirmektedir. Dolayısıyla yabancı temsilciliklerin ve mensuplarının korunması, kabul eden devlet bakımından temel bir sorumluluk ve onur meselesidir. Bu hususu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Suriye Yönetimi'ni, vakit kaybetmeksizin sözkonusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet ediyoruz. Türkiye, bu olayın yinelenmemesini teminen Suriye Yönetiminin gerekli her türlü tedbiri biran önce almasını, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimiz ve bağlı kuruluşlara yönelik güvenlik önlemlerinin artırmasını ve temsilciliklerimiz ile bağlı kuruluşlarının güvenliğinin sağlandığı hususunda tarafımıza güvence vermesini beklemektedir. Türkiye, önümüzdeki günlerde tüm bu hususların takipçisi olmaya ve gelişmelere göre gerekli gördüğü önlemleri almaya kararlıdır.

Türkiye, sözkonusu saldırılar sonucunda Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinde meydana gelen maddi zarara ilişkin olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan yasal haklarını da mahfuz tutmaktadır.

Bugün Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarı Bakanlığımıza davet edilerek kendisine bu hususlar güçlü ifadelerle aktarılmış ve bir de Nota tevdi edilmiştir. Sözkonusu saldırılar üzerine, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizde görevli personelin aile fertlerinin ülkemize tahliyesine bugün başlanmıştır. Diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizde görevli personel görevlerine devam etmektedir."

TEMSİLCİLİKLERDE ÇALIŞANLARIN AİLELERİ ANKARA'YA GELDİ

Türkiye’nin Suriye’deki temsilciliklerinde çalışanların aileleri son alınan tahliye kararı çerçevesinde Ankara’ya geldi.

Suriye’deki Türk diplomatik misyonlarında görevli personelin 60 kişilik yakınlarını taşıyan THY uçağı saat 16.50’de Esenboğa havaalanına geldi.

Türkiye, dün gece Türkiye’nin Suriye’deki temsilciliklerine yapılan saldırıların ardından güvenlik ortamının kötüleşmesi nedeniyle ailelerin tahliyesini kararlaştırmıştı. Bu amaçla THY’den bir uçak bugün sabah saatlerinde Şam’a gitmişti.

Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanları Suriye’deki görevlerini bu aşamada sürdürmeye devam ediyor.

WP: "ARAP BİRLİĞİ’NİN SURİYE KARARI, TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRACAK"

Washington Post gazetesi, Arap Birliği’nin, Suriye’ye yönelik örgüt üyeliğini askıya alma kararını da içeren önlem paketinin beklenmedik şekilde "sert" olduğunu belirtirken "Bu da, başta Rusya, Çin ve Türkiye olmak üzere, şimdiye kadar Suriye’ye karşı eyleme geçmekten kaçınan diğer güçler üzerindeki baskıyı artıracak" yorumuna yer verdi.

Arap Birliği’nin, Suriye’ye yönelik örgüt üyeliğini askıya alma kararını da içeren önlem paketi dünyada büyük yankı buldu. Washington Post "sert" olarak nitelediği önlemleri, Arap ülkelerinin, Esad sonrası dönemi için planları yapmaya başladıklarının işareti olarak yorumlarken analistlere dayanarak "Bu da, başta Rusya, Çin ve Türkiye olmak üzere şimdiye kadar Suriye’ye karşı eyleme geçmekten kaçınan diğer güçler üzerindeki baskıyı artıracak" diye yazdı.

Washington Post gazetesi, Arap Birliği’nin Cumartesi günü Suriye’ye karşı benimsediği beklenmedik "sert" önlem paketinin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a uluslar arası baskılarda "önemli bir tırmanış" için zemini hazırladığını ve Esad rejiminin tecridini artırdığı görüşünü dile getirdi.

Arap Birliği’nin önlem paketini açıklarken Suriye’nin örgüt üyeliğini askıya almanın yanısıra yaptırımlar uygulayacağını da bildirdiğine dikkat çeken gazete, şöyle devam etti: "Beklenmedik sert önlemler, Arap devletlerinin, Esad sonrası dönemi için planlar yapmaya başladıklarının işareti. Analistlere göre, bu da, başta Rusya, Çin ve Türkiye olmak üzere, şimdiye kadar Suriye’ye karşı eyleme geçmekten kaçınan diğer güçler üzerindeki baskıyı artıracak ve ABD’nin, Suriye konusunda aramakta olduğu türden bir uluslar arası konsensüse kapıya açacak." Gazete, Arap Birliği toplantısında yapılan oylamada Yemen ve Lübnan olmak üzere sadece iki ülkenin önlemlere karşı oy kullanmasını, bir tek Irak’ın çekimser kalmasını, Suriye’nin Arap dünyasındaki "izolasyonu"nun bir kanıtı olarak değerlendirdi.

SURİYE'Yİ ZİYARET EDECEKLERE UYARI

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler dışında Suriye’ye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye’de güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, vatandaşlarımızın mücbir sebepler dışında Suriye’ye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" denildi.

Suriye’de yaşayan Türk vatandaşlarının ise gelişmeleri izleyerek tedbirli ve müteyakkız olmaları, bu bağlamda başta Humus, İdlip ve Halep olmak üzere, olayların yoğunluk kazandığı şehirlere seyahat etmekten imtina etmeleri, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibat içinde kalmaları da tavsiye edildi.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER