Meteorlar Dünyayı Tehdit Ediyor

Depremler, tsunamiler, yanardağlar. İnsanlığı ve gezegendeki tüm canlıları tehdit eden doğal afetler listesine bir de astroitleri ekleyin.

Meteorlar Dünyayı Tehdit Ediyor
Meteorlar Dünyayı Tehdit Ediyor

Depremler, tsunamiler, yanardağlar. İnsanlığı ve gezegendeki tüm canlıları tehdit eden doğal afetler listesine bir de astroitleri ekleyin.

Deep Impact ve Armageddon gibi filmler sayesinde izleyiciler,  göktaşlarının yolaçtığı felaketleri oturdukları yerden keyifle seyrettiler. 

Ancak, 15 Şubat tarihinde Rusya’nın Chelyabinsk bölgesinde yaşayanlar, göktaşı tehdidinin ne kadar gerçekçi olabileceğini yaşayarak gördü.

Bölgeye düşen meteor binden fazla insanı yaraladı. Ancak bu meteor, 5 milyon yıl önce dinazorları yok eden ya da elli bin yıl önce Arizona bölgesine çarparak San Fransisco’yu içine alabilecek kadar büyük bir krater oluşturan ya da 1908 yılında Sibirya üzerinde infilak ederek iki bin kilometre kare ormanı yok eden diğer meteorlarla karşılaştırıldığında çok küçük kalıyor.

Ancak daha büyük meteorlar hala dünyayı tehdit ediyor.

Tahminlere göre güneş sistemi yörüngesinde on binden fazla meteor bulunuyor. Uzmanlara göre bu rakam güneş sisteminde bulunanların milyonlarca meteorun sadece %1’i.

New York Doğal Tarih Müzesi’nden astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, göktaşlarının hala dünyaya çarpabileceklerini ya da atmosferde infilak edebileceklerini belirtiyor.

Eski astronot ve asteroid bilimcisi Thomas Jones asteroidlerin ne kadar büyük bir faciaya yol açabileceklerinin altını çiziyor: “Yaşanaçak olası bir patlama sadece insanları öldürmekle kalmayıp, dünyada tarımı da yok ederek milyarlarca insanı açlıktan ölüme sürükleyebilir. Küçük meteorlar bir şehri yok edebilir, yüzbinlerce insan hayatını kaybedebilir.”

Meteorlar yüksek derecede mineral içeren ve güneş ışığını yansıtmayan kayalar, o nedenle dünyadan saptanmaları zor. Ancak uzayda konumlandırılacak kızılötesi ışın içeren bir teleskop, meteorların güneşten aldıkları ısıyı algılayabilir.

Bu da kızılötesi sensörlerin yanı sıra haritalama ve iletişim cihazları ile donanmış Sentinel Derin Uzay Teleskobu’nun işi olacak. Sentinel, eski astronot Edward Lu’nun ve meteor tehlikelerini en aza indirgemeyi amaçlayan B612 kuruluşunun fikri. Sentinel, 2018 yılında uzaya fırlatılacak. Teleskopun hassasiyetindeki teknolojiye dikkati çeken Edward Lu, Sentinel’in New York - Los Angeles arasındaki mesafenin on katı uzaklıktan bir kömür parçasını gece karanlığında bile algılayabileceğini belirtiyor.
 
Meteorlar belirlenip, yörüngeleri hesaplanınca, dünyaya yaklaşanları uydu yansıtıcıları sayesinde ya da hızla hareket eden başka bir cisim ile kısmi olarak yörüngesinden saptırılabilir. Nükleer silahlarla da havaya uçurulabilir.

Tıpkı Hollywood’un 1957 yapımı bilim-kurgu filmi “The Day the Sky Exploded – Gökyüzünün İnfilak Ettiği Gün” filminde olduğu gibi.

Ancak uzaydaki meteorlar hala gerçek dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER