Dokuz milyarlık nüfus nasıl doyurulur?
lk kez düzenlenen dünya gıda güvenliği konferansı için farklı ülkelerden 600 bilim insanı Hollanda'da bir araya geldi.
Organizatörler bu konferansın, gelecek nesillerin gıda ihtiyacının karşılanması konusundaki belirsizliklere bilimsel yollarla son verilmesinde bir adım olacağına inanıyor.
Gıda güvenliği konusunda izlenecek politikalara ilişkin bugüne dek birçok tartışma yapıldığı, fakat araştırmacıların bilgi paylaşacağı bilimsel forumun bugüne kadar oluşturulmadığı ifade edildi.
İkinci gıda güvenliği konferansının 2015'te ABD'de yapılacağı açıklandı.
Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nde bitki üretim sistemleri profesörü ve konferansın eş başkanı Ken Giller, "Konferansın ana mesajı şuydu: Artan nüfusun ihtiyaçları vb. konularda çok sayıda tahmin bulunuyor, ama şu anda kesin sayılarla ilgili büyük bir belirsizlik var." dedi.
Giller şöyle devam etti: "Bugün 7 milyar olan nüfusun 2050'de 9,2 milyara çıkması, buna karşılık yüzde 70 üretim artışı olması gerektiği tahmin ediliyor. Fakat sorun farklı şekillerde ele alınabilir. Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmezsek ona ne şekilde çözüm bulacağımızı da bilmeyiz."
Yüzde 30-40 gıda israfı
Profesör Giller, konferans haberi ilk çıktığında bilim dünyasından "emsalsiz bir ilgi" gördüklerini belirtti.
Giller, konferansa 250-300 kişi beklediklerini, ama 900 metin iletildiğini, konferansın 600 kişilik kapasitesinin çabucak dolduğunu söyledi.
Giller konferansın düzenlenme amacını, "farklı bilim dallarından insanların bir araya gelerek dünya gıda güvenliği sorununa ilişkin tartışmaların yürütüleceği bir forum yaratmak" şeklinde ifade etti.
Profesör, günümüzde üretilen gıdanın yüzde 30-40'ının yenmeyip israf edildiğini tahmin ettiklerini belirtti.
Konferansta ayrıca şu konular tartışıldı:
Besin güvenliği
Gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir tarzda yoğunlaştırılması
9 milyarı besleyecek yeni yöntemlerin bulunması
Tarım ürünlerinin yenilenebilir enerji için hammadde olarak kullanılması
Hollanda'nın güneyinde Noordwijkerhout'ta yapılan konferans dört gün sürdü.
Bilimin katkısı hedefleniyor
Organizatörler, konferansta elde edilen sonuçların, Birleşmiş Milletler'in küresel gıda politikaları sistemine bilim dünyasının katkıda bulunması imkânı sağlamasını umuyor.
BM'in belirlediği Binyıl Kalkınma Hedefleri'nden biri de "2015'e kadar aşırı açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması" ve aç insan sayısının 1990-2015 yılları arasında yarıya indirilmesi idi.
Bu konudaki değerlendirmeler bu hedefin "yakalanabilir" olduğunu ortaya koydu. Ancak BM hedefleri konusunda hazırlanan 2013 yılı raporu, sekiz kişiden birinin kronik olarak yetersiz beslenmeye devam ettiği uyarısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mevcut sekiz hedef üzerinde inşa edilecek tarzda, 2015-30 dönemi için de Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri belirlemek istediğini açıkladı.
Ban'ın öncelikleri arasında, üzerinde anlaşmaya varılan hedeflerin gıda ve besin güvenliğine uyarlanması, küçük çiftçilerin ve gıda üreticilerinin desteklenmesi ve dönemsel gıda krizi yaşayan ülkelerin dayanıklılık düzeyinin arttırılması bulunuyor.
Profesör Giller, bu durumun, hükümetlere tavsiyelerde bulunma ve politika belirlemede bilim adamlarına büyük bir olanak sağladığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2013, 14:02
Dokuz milyarlık nüfus nasıl doyurulur?
lk kez düzenlenen dünya gıda güvenliği konferansı için farklı ülkelerden 600 bilim insanı Hollanda'da bir araya geldi.
YORUM EKLE
1
Suriye'de kimyasal silahların imhası başladı
2
AB’den Türk Ekonomisine Övgü ve Uyarı
3
Gürsel Tekin İstanbul için aday adayı mı oluyor?
4
Ataşehir’deki Sivas, Akıncılar köy dernekleri...
5
FENERBAHÇE: 0 TRABZONSPOR: 0
6
Askere erken terhis geliyor
7
Aile hekimlerine mecburi hizmet kalkıyor
8
Muharrem Ödemiş ‘Ortak Paydamız Ataşehir’
9
CHP Ataşehir Aday Adayı Beytullah Doğnay Ofis Açtı...
10
Mustafa Sarıgül Ataşehir'de
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler