Çocukların köle gibi çalıştırılıyor, Cepten kan damlıyor!

Kongo’da 15 yıldır süren iç savaş, ‘cep telefonu yapımında’ kullanılan minerallerin çıkarıldığı madenlerin geliriyle finanse ediliyor Cepten kan damlıyor!

Çocukların köle gibi çalıştırılıyor, Cepten kan damlıyor!

Kongo’da 15 yıldır süren iç savaş, ‘cep telefonu yapımında’ kullanılan minerallerin çıkarıldığı madenlerin geliriyle finanse ediliyor
Cepten kan damlıyor!
Cep telefonları insanlar için bu yüzyılın en vazgeçilmezi oldu. Amerikalı navigasyon şirketi TeleNav insanların yüzde 33’ünün bir haftayı cep telefonsuz geçirmektense diyetine girmeye razı olduklarını ortaya koyarken, kimse bu alışkanlığın dünyanın öbür ucundaki 5 milyon kişinin ölümünden sorumlu olacağını elbette düşünemezdi.
Danimarkalı yönetmen Frank Poulsen, BM ve insan hakları örgütlerinin verdikleri bilgilerden yola çıkarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan ve ülkedeki iç savaşı körükleyen silahlı grupların işlettiği, çocukların köle gibi çalıştırıldığı madenlerden elde edilen minerallerden yapılan cep telefonlarının satışlarının,  ülkedeki savaşı nasıl daha da şiddetlendirdiğini anlatan bir belgesel çekti.
“Cep Telefonundaki Kan” adlı belgeselin çekimi için Kongo’ya giden yönetmen, çocukların madenlerdeki çalışma şartlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Ülkedeki silahlı örgütlerin yönetiminde bulunan maden bölgesine 2 günlük bir yürüyüşün ardından varan Poulsen, ilk gün bizzat madenlerin içine girdi fakat fazla ilerleyemedi. Çünkü madenin tünelleri, onun bedeni için fazla dardı. Ertesi gün burada çalışan çocuklardan birine küçük bir kamera vererek çalışma ortamlarını görüntülemesini istedi. Görüntüler ise içler acısıydı...

72 saat çalışıyorlar
Yaşları 12’den başayan işçiler yerin 100 metre altında 72 saat kalarak kimi zaman temiz su bile olmadan çalışıyordu. Daha sonra firmalara satılan bu minerallerin gelirleri ise Kongo’daki şiddeti tetikleyen silahlı örgütlerin cebine gidiyor ve daha fazla silah alarak, savaşı devam ettirmelerini sağlıyordu...
Çekimlerin ardından büyük bir cep telefonu üreticisini arayan yönetmen, firmanın durumdan haberdar olup olmadığını sormak istedi. Ancak bir sene boyunca her hafta aramasına rağmen hiçbir yetkiliye ulaşamadı.

5 milyon kişi öldü
İnsan hakları örgütleri Kongo’daki iç savaşın 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en kanlı çatışma olduğunu söylüyor. Ülkede iç savaş sırasında son 15 yılda en az 5 milyon kişi öldü, 300 bin kadın ise tecavüze uğradı.

Poulsen cep telefonu üreticilerinin Kongo’dan mineral almamalarını istiyor.  (Milliyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER