Türkiye İstatistik kurumu 31. Aralık.2015 tarihini alan ;
Türkiye İl ,İlçe,Kasaba ,Köy ve mahallerin nüfuslarını açıkladı. Türkiye’nin nüfusu artıyor.
Çankırı’nın nüfusu düşüyor.
Çankırı’nın nüfusu 1935 yılın da 177.587 kişi
Çankırı’nın nüfusu 2015 yılında sayıma göre çağ atlatanlar İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerden taşıma konvoyuyla ancak 180.945 ‘e çıkmıştır.
Çankırı’nın 11 ilçesi, 3 beldesi, 381 pare köyü var. İlçelerin nüfusu her geçen gün düşüyor, Kasabalar taşıma nüfusla zoraki ayakta duruyor. Köyler yok olma yolunda, Bir vekil çıkar 5 kişinin yaşadığı köy yol yapılmaz diyor ve yapmıyorlarsa.Şehirde yaşayan köylüler köyü olmayan köyüne gider mi?
Siyasiler konuştukların da ağızlarında bal akıyor.Çankırı’yı geliştirdiklerini ve büyüttüklerini anlatıyorlar. Çankırı’nın iyi niyetli ve temiz halkı bu siyasileri ayakta alkışlıyorlar.
Bu siyasi temsilcilere sesleniyorum, Büyüyen, gelişen bir Çankırı şehrinde nüfus nasıl düşüyor,
Anlayan varsa lütfen bize izah etsin.
Çankırı sanayi şehri değil,halkın geçim kaynağı, tarım ve hayvancılığa dayanıyor.
Köylerde hayvancılık yok denecek seviyelere düşmüş durumda, 80-100 hanelik bir köyde inek besleyip süt, yoğurt satan hane sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Köylerde süt, yoğurt, yumurta bulmak nerdeyse imkânsız hale gelmiş.
Köylerde sürekli yaşayanlar bile yumurta ve sütü ilçelerdeki bakkal ve marketlerden alır durumdaysa, köylerin içinde bulunduğu çıkmazı siz tahmin “artık”.
Böyle olunca, başka bir şey üretmeyen, hep dışarıdan almak zorunda kalan bir kişi geçimini nasıl sağlayacak ?
Sağlayamıyor elbette,Geçimini sağlamaya yarayacak fabrikalarda olmayınca,iş ve aş bulma kaygısıyla, valizini eline alıp, gurbetin yollarına çıkmaktan başka çaresi kalmıyor.
Böylece tabii güzellikleri ile,İnanç turizmiyle , Karatekin eli yaranlar diyarı, Cennet gibi olan Çankırı,daki köyünü bırakıp şehirlerin sıkışık binaları ve trafiğin arasındaki yeni yaşam savaşına atılmak için birer ikişer Çankırı’yı terk ediyor.
Terk ede,ede Çankırı nüfusu giderek azalırken, 1950-1960 yıllarında 6 miletvekili ile temsil edilirken 6’dan5’e ,5 den 4’e ,4 den, 3’e 3’den 2 düştü, 1970 yıllarda 19 beldeden 2016 da 3 düştü
Bu kötü gidişatı durdurmak, TBMM sinde Çankırı’yı temsil eden siyasetçilerin ve İl ,İlçe ve Belde yerel yönetimleri ellerinde bulunduran belediye başkanlarını n asli görevleri arasında yer almalıdır.
Çankırı’da bu nüfus azalması durdurulamazsa, Milletvekilleri ve belediye başkanları köy muhtarları kendilerine oy verecek kişileri bulmakta zorlanacaklar.
Bizden hatırlatması.!