Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı’nın Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Türk ve Afrika üniversiteleri arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi kapsamında, 25-27 Mayıs 2016 tarihleri arasından KUZKA desteği ile Ilgaz’da gerçekleştirilecek olan "Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı"nın açılış töreni 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından düzenlenen açılış törenine Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Kastamonu Valisi Sayın Şehmus Günaydın, Sudan Yükseköğretim Bakanı Sayın Sümeyya Kashawa, Cibuti Yükseköğretim Bakanı Sayın Nabil Mohamed Ahmed, Müsteşar Azhari Omer Abdelbagi Mohamed, YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcıları ve Öğretim Üyeleri, Şabanözü Belediye Başkanı Mustafa Karakaya, Eldivan Belediye Başkanı Nusrettin Gökçer, Ilgaz Belediye Başkanı Arif Çayır, Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, ziyaret için ilimizde bulunan Sudanlı Mühendisler ve heyet, 20 Üniversite ile 8 Uluslararası Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Daire Amirleri, STK Temsilcileri ve diğer görevliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, KUZKA’nın yaptığı projeler hakkında bilgi vererek, herkese teşekkürlerini sundu.
Ardından kürsüye gelen TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yapılan hizmetlerden bahsetti.
Rektör Yardımcısı Rıza Gürbüz ise, Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı hakkında genel bilgi verdi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, “Türkiye-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu, üniversitelerimizin gücünü, imkanlarını ve geleceğe yönelik umutlarını birleştirme arzusunun ve çabasının bir ürünüdür. Ülkelerimizin geleceğini kuracak gençliği ortak platformlarda buluşturmak; onları daha huzurlu bir dünya için hazırlamak, yetiştirmek; bilimin öncülüğünde ortak bir geleceği inşa etmek, yüksek öğretim kurumlarının en önemli amaçlarından biridir” diyerek, TİKA’ya, TİKA çalışanları ile Bakanlara, Sayın Valimiz Vahdettin Özcan’a, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın’a ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Daha sonra kürsüye gelen Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, “Ev sahibi olarak sizlere öncelikle hoş geldiniz diyorum. Kastamonu ve Çankırı olarak ortak olduğumuz bir bölgedeyiz. Havası en temiz olan yerdeyiz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise yaptığı konuşmada, “Çok kıymetli misafirlerimiz, değerli akademisyenler ve basın mensupları, Yaranlar Diyarı ve Kaya Tuzunun Başkenti Çankırı’mızın güzide bir ilçesi olan; Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birinin bulunduğu ve son yıllarda Kış Turizminde cazibe merkezi haline gelen Ilgaz’ımıza hoş geldiniz diyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Öncelikle katılımlarıyla bizleri onurlandıran çok değerli bilim insanlarını ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Bundan tam 1 yıl önce (26 Mayıs 2015 tarihinde) Sudan’ın Orta Darfur Eyalet Valisi Sayın Jaafer Abdalhakam Bey’i (H.E. Alshertaıy Jaafer Abdalhakam) 6 kişilik bir heyetle birlikte ilimizde misafir etmiş, Çankırı Valiliği ve Orta Darfur Eyaleti arasında Kardeş Şehir Anlaşması ve Eğitim-Öğretim; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İşbirliği Protokolü imzalamıştık.
İmzalanan Kardeş Şehir Anlaşması gereğince biz de; Orta Darfur’da gerçekleştirilecek Tarım ve Eğitim Projelerinin uygulama alanlarını yerinde görmek, Sudan ve Orta Darfur’u daha yakından tanımak, ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkileri ve işbirliğini çeşitli projelerle daha da geliştirmek amacıyla 20-23 Aralık 2015 tarihlerinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve 10 kişilik bir ekiple birlikte Sudan’a bir çalışma ziyareti düzenledik.
Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin 2007 yılından itibaren Sudan ile geliştirdiği iyi ilişkiler ve 2012 yılında TİKA desteği ile Hartum’da kurulan Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi bu ziyaretlerin gerçekleşmesine destek sağlayan unsurlardır.
Bugün ise Türk ve Afrika üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirliklerini ve değişim programlarını geliştirecek işbirliği anlaşmalarını imzalamak ve gelecek için sürdürülebilir işbirliği modellerini birlikte geliştirmek amacıyla bu toplantıda bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Ben, Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından organize edilen bu işbirliği ve eğitim fuarının son derece başarılı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını umut ediyor, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyor, ayrıca ağırlamaktan şeref duyduğumuz değerli Afrikalı dostlarımızın Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 25 Mayıs Afrika Günü’nü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sudan Yükseköğretim Bakanı Sümeyya Kashawa, Cibuti Yükseköğretim Bakanı Nabil Mohamed Ahmed’in konuşmalarının ardından kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç, “Üniversiteler iyinin, güzelliğin ve sevginin hakim olduğu bir kurum olmalıdır. Ortak programlar yapmak, ortak projeler üretmek, işbirliğimizi daha da artırarak devam ettirmek istiyoruz. Türk üniversitelerinde 12 bin Afrika öğrencisi vardır. Bu sayıyı artırmak istiyoruz ve bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlarımıza Valilerimize, Rektörlerimize, Belediye Başkanlarımıza, Öğretim Görevlilerimize ve Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne içtenlikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı’na katkı sağlayanlara plaket takdimi gerçekleştirildi.
FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA
FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 15:28