Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Ayrancı, “İstiklâl Yolu olmayan bir millet yaşayamaz. İstiklâli kalbine işlememiş bir millet varlığını devam ettiremez.”
Çankırı Karatekin Üniversitesinin katkılarıyla düzenlenen İstiklâl Yolu Etkinliklerinin 8.si halkın yoğun katılımıyla Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan Ankara’ya taşınan mühimmatın önemli uğrak yerlerinden olan Eski Üç Oluk Jandarma Karakol Mevkiinde gerçekleştirildi.
8. İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinliklerinde bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ayrancı 344 kilometre uzunluğundaki bu yolun kutsal bir yol olduğunu vurgulayarak “Cephe arkasındayız. Analarımız kağnılarla yük taşıyor. erkeklerimizin birçoğu cephede. Kundakta çocuğu sağ kaldığı halde kendisi donarak ölen Şerife Bacılar, saçını kesip nefer olarak kendini askere yazdıran Halime Çavuşlar ve daha birçok kahramanımız İstiklâl Yolumuzun kurucularıdır. 8.si düzenlenen İstiklal Yolu Yürüyüşü İlk kez 2009 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin bünyesinde başlatılan İstiklâl Yolu Yürüyüşü büyüyerek devam etmektedir.
“Biliyorsunuz ki İstiklâl Yolu, 2013 yılında sadece Kastamonu sınırına kadar belirlenmişti. 2013 yılında ise başkanlığı şahsım tarafından yürütülen Ankara Bölge Koruma Kurulu bünyesinde yapılan bir çalışma ile İstiklâl Yolu’na Çankırı kısmı eklenmiştir. Ben de bu kurulun başkanı olarak 38 kilometrelik alanı tescil etme şerefine nail oldum. Bu, benim için en önemli günlerden ve en önemli hizmetlerden bir tanesidir. Öte yandan dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Müslüman Sudanlı ve Cibutili öğrencilerimiz de büyük bir şevkle bu kervana katılmak istediler. Kendilerine söylemediğimiz halde duymuşlar. Onlar da bu yolun kendileri, İslam Âlemi ve Türk Milleti adına ne anlam ifade ettiğini gördükleri için büyük bir şevkle bu yürüyüşe katıldılar. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar. Evet, cephe arkasındayız dedik. İstiklâl Yolundayız dedik. İstiklâl Yolu olmayan bir millet yaşayamaz. İstiklâli kalbine işlememiş bir millet varlığını devam ettiremez. Bu büyük millet, işte bu timsallerle yaşar. Biriz ve işte bu dünya şartlarında tekrar karmaşaya uğrayan beka sorunuyla karşılaştığımız zaman diliminde yine ve yeniden bir aradayız. İstiklâl Yolunun ruhunu içimizde taşıyoruz. Asla bu yoldan dönmeyeceğiz ve vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
Rektör Ayrancı’dan sonra Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş ile İstiklâl Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı ÇAKÜ Öğretim Görevlisi İsmail Çam’da istiklal Yolu ve İstiklal Yolu Yürüyüşünün önemine vurgu yapan konuşmalar yaptılar.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 19:39