Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yılı Sempozyumu Beykoz’da Başladı
Türkiye Polonya arasındaki derin tarihsel bağlara dikkat çekmek, bilimsel araştırmalarla ele almak ve geleceğe aktarmak amacıyla Beykoz ’da düzenlenen “Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yıldönümü Sempozyumu” başladı.
Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyumun Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde yapılan açılışına, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yıldönümü Etkinlikleri Koordinatörü Büyükelçi Cemil Karaman, Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, bilim adamları, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilçe sakinleri katıldı.
27-28 Eylül tarihlerinde yapılacak sempozyuma yurt içi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve tarihçi konuşmacı olarak katılıyor. İki ülke ilişkilerinin tarihsel, kültürel ve ekonomik ve sosyal bağlamda ele alınacağı sempozyumun bir bölümünde Beykoz-Polonezköy’de kültür ve tarihi mekanlar incelenecek ve Polonezköy’de yaşayan yerel tarihçilerle görüşmeler yapılacak.
Başkan Çelikbilek: “Polonya-Türkiye Dostluğu Dünya’ya Örnek Olmalıdır”
Sempozyumun açılış konuşmasında Türkiye-Polonya ilişkilerinde 600. yıla erişmenin bugün için çok anlamlı olduğunu söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek; “Her iki devlet tarih sahnesinde onurlu şekilde durmuş, bu onurlu duruşları zamanla dostluk ve kardeşliğe dönüşmüştür. Polonya’yla olan münasebetlerimiz dünya milletlerine örnek olacak bir tablodur. Bugün maalesef nasıl anlamsız hesaplarla ve kavgalarla Ortadoğu’da insanların kanlarının döküldüğünü görüyoruz. Biz böyle bir ortamda iki kardeş milletin beraberliğini anlatmaya çalışıyoruz, o bakımdan ne kadar gurur duysak azdır. Polonyalı kardeşlerimizle ortak kaderimiz ve tarihimiz var. İki ayrı millet gibi görünsek de bir milletiz ve biriz. Bu güzelliği böyle bir sempozyumla taçlandırmak ve bizi anlamak istemeyenlere göstermek istedik.” dedi.
Başkonsolos Michalski;“Osmanlı’nın Polonya İçin Yaptıklarını Çocuklarımıza Öğretiyoruz.”
Türkiye-Polonya ilişkilerinin yakın tarihteki askeri, siyasi ve ekonomik boyutlarını örnekleriyle anlatan Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski; “600 yıl boynunca komşu ülke olduk. Bu 600 yıla bakınca sadece 25 yıl savaştık. 19. yy’da Polonya bağımsızlığını kaybettiğinde taksimi hiçbir şekilde kabul etmeyen tek ülke Osmanlı oldu. Bunu çocuklarımıza öğretiyoruz. Bu taksim meselesinin herkes biliyor, II. Dünya Savaşı da bizim tarihimiz için çok önemli örneklerle doludur. Polonya’ya ait hazine Osmanlı topraklarından geçerek emin ellere ulaştı. Subaylar Batı Avrupa’ya Osmanlı topraklarından geçti. II. Dünya Savaşı sırasında iş birliğimiz devam etti. Polonya Türkiye’nin bağımsızlığını kabul eden ilk Avrupa devletidir, ve ilk büyükelçiliğini Türkiye’de kurmuştur. Bu sempozyumun ve bilim adamlarının tebliğlerinin iki ülke arasındaki manevi bağları gerçek manasıyla değerlendirmeye vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Büyükelçi Karaman: “600. Yıl Dönümü Vesilesiyle Ortak Miras Toplumlarımıza Yansıtılacak”
Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yıldönümü Etkinlikleri Koordinatörü Büyükelçi Cemil Karaman’ın ise konuşmasında “Türkiye-Polonya ilişkileri herhangi bir ilişki değil büyük bir vizyonu içeren ilişkiler manzumesidir. Türkiye Polonya ilişkilerinin en önemli özelliği derin tarihi geçmişidir ve hepimize yarar sağlayacak ortak gelecek yaratma adına en önemli gücümüzdür. Dışişleri Bakanlığı olarak bu ilişkileri çok önemsiyoruz. 600. yıl dönümü vasıtasıyla sahip olduğumuz ortak miras karşılıklı olarak birbirimizin toplumlarına yansıtılacak ve halklarımız bir birini daha iyi anlayacak.” diyerek sempozyumu düzenleyen Beykoz Belediyesi’ne bakanlık adına teşekkürlerini iletti.
Milletvekili Külünk: “Polonezköy ortak tarihin adıdır.”
Belediyelerin dış politikada stratejik akılla konumlandırılması gerektiğini vurgulayan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise: “Coğrafya bir milletin kaderini tayin etmede en önemli etkendir. Polonezköy sadece bir beldenin değil ortak tarihin adıdır. Biz tarih boyunca mazlumların yanında durmaktan asla vazgeçmedik. Polonya paylaşılmak istendiğinde dim dik ayakta durduk, karşı çıktık. Beykoz’da kurulan Polonezköy bugün insanlığın kendini arayışında çok önemli bir sembol değerdir. Beykoz Belediyesini düzenlediği sempozyum vesilesiyle kutluyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından bilim adamlarının tebliğlerini sundukları sempozyumda “Başbakanlık Osmanlı Arşiv Belgelerinde Osmanlı-Lehistan İlişkileri” konulu sergide yer aldı.
Sempozyumun ikinci günkü bölümü Polonezköy’ün tarihi, dini, kültürel mekanlarında yapılacak geziyle başlayacak ve İlişkilerde Dostluğun Sembolü: Polonezköy Konferansı yer alacak. Ayrıca ve Polonezköy halkının Türk ve Polonya’daki akrabaları ile olan ilişkileri de değerlendirilecek
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 23:26
Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yılı Sempozyumu Beykoz’da Başladı
Türkiye Polonya arasındaki derin tarihsel bağlara dikkat çekmek, bilimsel araştırmalarla ele almak ve geleceğe aktarmak amacıyla Beykoz ’da düzenlenen “Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600.Yıldönümü Sempozyumu” başladı.
YORUM EKLE
1
YAĞIŞLAR BARAJLARA ULAŞTI
2
Beykoz Kurbankent’in Şampiyonu ‘Civanım’
3
Rusya’dan Facebook ve Twitter’a süre
4
Robotlar İstanbul'da yarıştı
5
Kanseri yayılmadan yakalayan test
6
Pornografik Para
7
Robotlar Fotbol İçin İstanbulda Buluştu
8
Kabe'nin Gelecekteki hali
9
ÇANKIRI MERKEZ, İLÇELERİ MÜFTÜLÜK ADRES VE...
10
'Çikolata Depresyonu Önlüyor'
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler