Uzun yıllardır çözülemeyen İçerenköy Mahallesi’nin imar planlarıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi iş birliğiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Neşet Ertaş Kültürevi’nde yapılan toplantıya; İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan ve Planlama ekibi, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, Ataşehir Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Gonca Çalışkan ve Planlama ekibi ile İçerenköy Muhtarı Sırma Doğru ve mahalleli vatandaşlar katıldı.
İçerenköylü vatandaşlar bölgenin imarıyla ilgili öğrenmek istedikleri konuları sorup, bilgi aldılar. Toplantıda yetkililer tarafından plan süreci ve gelinen aşama hakkında bilgi verildi. İçerenköy Mahallesi’nin 1993 ve 2016 yıllarında yapılan Nazım İmar Planları arasındaki farklar gösterildi.
İmar sorunu için mahallelerde pek çok defa toplantı yaptıklarını ancak ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle birlikte bir toplantı düzenlediklerini belirten Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, “Bu toplantıyla projenin 3 tarafı olan; mahalleli, ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi aynı toplantıda buluşuyor. Son günlerde deprem gerçeğiyle yeniden karşı karşıyayız. Gerekli çalışmaların depremden önce yapılması gerekiyor” dedi.
Bölgenin geçmişten beri imar durumları hakkında bilgi veren Sadık Kayhan, “1993 yılındaki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı uygulanmış olsa evlerinizin bulunduğu arazilerin nerdeyse yarısından fazlası kamulaştırılmış olacaktı. Bunun için hem belediyenin böyle bir bütçesi yoktu hem de sizi mutlu edecek bir plan değildi. İBB ile defalarca bu planların yenilenmesiyle ilgili görüşmeler yaptık. En sonunda bir plan ortaya çıktı ve o plan seçimlerden önce Ataşehir Belediyesi tarafından İBB’ye gönderildi. Ancak daha sonra gelen bir mahkeme kararıyla plan durduruldu, Büyükşehir planları bize iade etti. Ancak bir üst mahkeme o planların iptal kararını kaldırdı. Biz de 1/1000 ölçekli planları onaylanmak üzere yeniden İBB’ye gönderdik. Ayrı bir mahkeme kararı ile de mevcut 1/5000 ölçekli D rumuzlu olarak adlandırılan toplu uygulama alanının plan notuna ilişkin mahkeme kararıyla, şu anda bir plan notu iptal oldu” dedi.
Yerel seçimlerin ardından İBB ile başkanlar, daire başkanları ve müdürler düzeyinde görüşmeler yaptıklarını dile getiren Sadık Kayhan, yeni düzenlemenin daha çabuk ve vatandaşları mutlu edebilecek bir şekilde yapılması için, bu toplantı sayesinde mahallelilerle konuşmayı, görüşmeyi istediklerini söyledi.
İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan, İçerenköy bölgesinin planları ve sorunları ile iptal olan bir plan notunu ayrıntılı konuşmak ve bilgilendirme yapmak için bu toplantıya geldiklerini belirterek, “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun ‘birlikte yöneteceğiz’ anlayışıyla buradayız. Bundan sonra planları bütün bölgelerde vatandaşlarımızla birlikte yönetmek amacındayız. Hem ilçe belediyesi hem de vatandaşlarımızla, alanda ilgili kim varsa tüm paydaşlarla birlikte plan üretmeye çalışacağız” dedi.
1993-2016 onaylı Nazım İmar Planları, D rumuzlu konut alanları ve süreç hakkında genel bilgi veren İBB Şehir Planlama Müdürlüğü Raportörü Gökhan Yazıcı şunları söyledi: “6 aydır Ataşehir ilçesiyle ilgili plan sürecini arkadaşlarımızla çalışıyoruz. 1993 yılında İçerenköy için nazım imar planı yapılıyor; eğitim, sağlık, spor, park, kültür gibi donatı alanları ayrılıyor. 2016 yılı Aralık ayına gelindiğinde Küçükbakkalköy ve İçerenköy Nazım İmar Planı’na dönüştü. 2017 yılında askı ve itiraz süreçleri devam etti. Vatandaşlar itiraz haklarını kullandı. Kasım 2018’de itirazlar değerlendirilerek karar alındı ve 1/5000 ölçekli plan süreci tamamlandı. 2018 yılından itibaren 1/1000 ölçekli plan yapımı aşamasına denk geldik. 2019 yılında gelindiğinde Ataşehir Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tarafımıza ilettiği zaman 1/5000 ölçekli nazım imar planının tamamı iptal edildi. Yeni bir plan için hazırlık yapıldı. Bölge İdare Mahkemesi bu kararı kaldırdı ve süreç yeniden bir ivme kazandı. Ardından Ataşehir Belediyesi’nden 1/1000 Ölçekli Planları göndermesini istedik. 2020 yılı planlar için artık bitirme süreci olacak. Bu yıl çözmek istiyoruz. 1/1000 Ölçekli Planları inceleyip İBB Meclisi’ne sunacağız. Teknik değerlendirmeler yapılıp en kısa sürede çözülecek”.