Ataşehir’de “Kitabını Al Parka Gel” Açık Hava Kitap Okuma Şenliği düzenlendi
Ataşehir’de “Kitabını Al Parka Gel” Açık Hava Kitap Okuma Şenliği Ataşehir de gerçekleştirildi.
Rotary Kulübü ile Uluslararası Lions Derneklerinin ortaklaşa yaptığı ve Ataşehir Belediyesi’nin de destek verdiği “Kitabını Al Parka Gel” Açık Hava Kitap Okuma Şenliği Ataşehir de gerçekleştirildi.
Atatürk Mahallesi Amfili Park’ta düzenlenen etkinliğe; Rotary Kulübü, Lions Dernek yöneticileri ve üyelerinin yan ısıra Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Leyla Terzi ile “Kitaplarımız Kanatlarımız” kitabın yazarı emekli öğretmen Ferhat Özen katıldı.
“SAĞLIKLI TOPLUM BİAT ETMEYEN BİREYLERDEN OLUŞUR”
Şenliğin açılış konuşmasını yapan etkinliğin Koordinatörü Saadet Garan; “İyi ki varsınız. Şu an size sorsam neye ihtiyacımız var diye kiminiz paraya, kiminiz işe, kiminiz iyi bir dosta, kiminiz şansa dersiniz. Ama şu an toplumun ihtiyacı neye var desem cehaletin giderilmesine, okuyan toplum olunmasına. Çünkü sağlıklı bir toplum aklı başında düşünen, biat etmeyen, özgür iradesini kullanabilen sağlıklı ve mutlu bireylerden oluşur.Toplum gelişirse hepimiz mutlu olacağız. Toplumun daha ileri gitmesi için çaba harcayan iki dernek burada. Haberleri dinlemek dahi istemiyorum, açmıyoruz, telefonu, televizyona gazeteyi neden içimiz almıyor bunun için yapılması gereken tek şey kitapla buluşmak okuduğunu anlayan içselleştirebilen bir toplum olmak” dedi.
“BİRBİRİNİN GÖZÜNÜ OYMAYA ÇALIŞAN BİR TOPLUM OLDUK”
Saadet Garan, ben hocayım. OECD raporlarında gördüklerime çok üzülüyorum diyerek; “Raporda şöyle geçiyor. Dünya raporu eğitim raporu diyor ki; Türk öğrencileri okuduğunu anlamakta ve ifade etmekte başarısız. Bakın okuduğunu anlamayan, anlatamayan, okuduğunu davranışlarına yansıtamayan birbirinin gözünü oymaya çalışan bir toplum olduk. Bunun giderilmesinin tek yolu kitap okumaktır. Maalesef hepiniz yaşıyorsunuz, görüyorsunuz. Çocuklarımızın elinde tabletler, çocuklarımızın elinde bilgisayarlar, özellikle incelediğimde sadece böyle basıp vuran, kıran oyunlar oynanıyor ve bunlar hepsi bir politikanın ürünüdür. Bu yüzden çocuklarımızı kitap okumaya heveslendirmeliyiz Bugün size çok değerli bir hocamı getirdim o size “Kitaplarımız Kanatlarımız” diye bir yolculuğa başlamış, kitaplar haline getirmiş. Bu yolculuğu sizinle paylaşacak Ben Hocama yıllar önce Erenköy kız Lisesi'nde Kitaplarımız Kanatlarımız diye programını izlediğimde Gözlerim yaşarmıştı. Sonra rica ettim 5 ayrı okula gitti. Okul müdürlerin bana dönüşü hep şöyleydi: “Saadet hocam Nereden geldi bu hoca, ne kadar iyi oldu. Çocuklar artık okuyorlar ve inanın beynimizi açarsak kanatlanıp uçarız kimsenin bizi kaşıyla gözüyle yönetmesine İzin vermeyiz” diye konuştu.
“BURADA OLMANIZ BENİM İÇİN ONURDUR”
Garan konuşmasının sonunda; “Onun için burada olmanız benim için bir onurdur. Belediye Başkanımızın selamları var. Kendisi Şile’de bir etkinlikte. Yerine Yardımcısı Leyla Terzi bizleri onurlandırdı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Belediye görevlileri jet hızıyla bayraklarımızı billboardlarımızı hazırladılar ekip tamamen bize yardım etti şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Saadet Garan’nın konuşmasından sonra “Kitaplarımız Kanatlarımız” kitabın yazarı ve etkinliğe konuşmacı olarak davet edilen emekli öğretmen Ferhat Özen, kitap okumanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi.
“EĞİTİM TERSİNE ÇALIŞIYOR. OKULLAR OKUMAYAN İNSAN YETİŞTİRİYOR”
Ferhat Özen, sevgili Ataşehirliler, sevgili lionslar, Cumhuriyet aydınlanmasının güzel insanları, aydınlanma Gönüllüleri hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum diyerek şunları söyledi: “Böyle güzel bir etkinlikte emeği geçen herkese belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bugün uygarlığımız tehdit altında. Yazım uygarlığı tehdit altında. O bakımdan bugün Elektronik medyaların yaydığı muazzam bir gösteri sahnesi öğrencilerin bile okuma hakkını elinden aldı. Bugün eğitim tersine çalışıyor. Okullar okumayan insan yetiştiriyor. Okuyan sayımız artıyor, fakat okuyucu yetişmiyor. Hatta öyle bir rakam size. Bakın yazar sayısı okuyucu sayısını kat kat geçti. O bakımdan okuma engelli neredeyse okuma özürlüğü bir toplum haline geldik. Buradan çıkmalıyız. Başkanımızın da belirttiği gibi bizim kurucumuz sevgili Atatürk dünyanın en çok kitap okuyan büyük devlet adamıdır. 1394 kitaptan daha fazla kitap Okumuş. En güzel tarifini o yapmış nasıl tanımlıyor biliyor musunuz? “Kitap okuyan toplum özgürleşir, okumayanlar o ülkeyi esir ve esaret altında tutar, yere çalar” diyor. Bugün eğitimimizin düştüğü yere bakın dedim ya eğitim tersine çalışıyor. Okullar okumayan öğrenci yetiştiriyor. Oysa okullar nedir bilir misiniz? Okullar okuyucu yetiştiren tarlalardır. Ama bu tarlaları işletmesen nadasa bırakırsan amacına hizmet etmez. Bu ne demek biliyor musunuz? Cehaletin hızla ülkemizi kuşatması demek, nüfus yapısının değişmesi demek. O bakımdan en büyük sorumluluk tabii ki; merkezi hükümete düşerken merkezi hükümet tersine çalışıyor en başta artık görev bizlere, ailelere düşüyor.
” “ANNE BABALAR ÇOCUĞUN KAHRAMANI, ÇOCUĞUN ROL MODELİ ”
Unesco'nun kriterlerine ölçümlerine göre bugün ABC okuryazarlığı, alfabe okuryazarlığı bir eğitim basamağı kabul edilmiyor diyen Ferhat Özen; “O anlamda ABC alfabe okuryazarlığı bakımından Türkiye'nin %95'i okumayı söktü ama Türkiye gizli okumaz yazmazlar ülkesi. Neden öyle UNESCO önceki yıl 20 kitap okumayan bir toplum gizli okumaz yazmazlık ülkesidir diyor. Türkiye bugün bu durum da ne yapmak zorundayız. Hızla okuma kültürüne önem vermek zorundayız. Anne baba eğitimlerinin okullarda da büyük ilgi gördüğünü görüyoruz. Çünkü anne babalar ne yapacağını bilemiyor. Daha bebek yaştan başlayarak çocuğunu kitabı eline alarak kitapla tanışmalarını sağlayabilirler. Anne babalar çocuğun kahramanı, çocuğun rol modeli. Anne baba eve ne kadar yorgun gelirse gelsin elinde kitap görmeli çocuğu. nasıl ki; yeni doğan bir bebeğe özellikle evde eşyaları tanıtırken, bir de kitap demeyi öğrenmeli anne babalardan. Birde net söylüyorum sorumsuz ve sorunsuz bir medyamız var. Medya o kadar önemli ki, çocuklara rol modeli oluşturmada önemli bir rolü var. Örneğin dizilerdeki okuyan parklar sayesinde okuyan insan figürünü çocuklar görebilecek bir araştırma var. Metrolarda, otobüslerde, açık alanlarda kamusal alanlarda, parklarda okuyan insan figürünü görünür kılmalıyız” dedi.
“OKUYAN İNSAN FİGÜRÜNÜN GÖRÜNÜR OLMASI ÖNEMLİ”
Japon modeli gibi yürüttüğümüz bir çalışma var diyen Ferhat Özen konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Japonlar şöyle yapıyorlarmış. Çocuklarını okullar açılmadığından önce ülkenin en görkemli yerlerini gezdiriyorlar. Bu çocuklarda müthiş bir okuma açlığı yaratıyor. Bu yöntemi bizde uygulamaya çalışıyoruz. Örneğin meşhur kütüphaneciyi anlatıyoruz. Meşhur kütüphaneci kim? Erzincan depremi sırasında kendi yaşamını kurtarmak yerine kitapları Kurtarmak isterken çöken kütüphanenin altında kalan bir kütüphaneci onu anlatıyorum. Okuyan insan figürü ne kadar çok görülürse görülsün görünür de olmak o kadar önemli. Ama bizde buna bile henüz cesaret edemeyen açık alanda kitap okuyamayan kitabı evde gizli gizli okuyan insanlar var. Açık alanda okuyun. Örneğin gidemediğimiz, ulaşamadığımız zor durumda olan birçok insan, birçok çocuk, birçok kadın var. Bu durumun tek tek aşılması lazım. Bunun tek yolu okumakla aşılır. Yani okumak, okumak gerçekten bütün aydınlanmalar okumakla oluşacak, karanlıklar aşılacak. Bu etkinlikte böyle bir fırsatı bana tanıdığınız için sizlere, Ataşehir Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim ve diyorum ki, kitap okuyun, kitap okuyun ve okumaya teşvik edin” Diyerek kitap okumanın bir toplumun gelişmesinde ne denli önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış oldu. Ataşehir Belediyesi adına katılan Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Terzi, bu etkinliği ilçemizde yaptığınız için sizlere teşekkür ederim diyerek kitap okumanın önemini vurguladı. Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminden sonra kitap okumayla devam etti.
Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2024, 22:19